Ez most nem egy horrorfilm összefoglalója lesz, annál sokkal izgalmasabb. Saját tapasztalatom szerint egy nagy változáshoz kicsi lépésekre van szükség, hatalmas türelemre és elfogadásra magunkkal szemben. De nézzünk néhány gyakorlati tanácsot, hogyan változtassuk meg az életünket egy kis lépéssel.

 

fuss az eletedert 01

 

Kép: Freepik.com

 

Az első és talán a legfontosabb dolog, hogy határozzuk el, min szeretnénk változtatni, ami ne legyen hatalmas kihívást jelentő feladat. Ne akarjunk egyszerre mindent megváltoztatni, mert az a fejben csak felforduláshoz vezet, ami összezavar, és nem fogjuk tudni véghezvinni a tervünket. Ezenfelül, ha tartós eredményt szeretnénk elérni, akkor mindenképpen kis lépésben haladjunk és ne legyünk türelmetlenek magunkkal.

 

Ha megtaláltuk a célt, akkor jöhet a következő lépés. Érdemes letisztáznunk fejben, hogy miért csináljuk ezt. (Erre néha majd figyelmeztetnünk kell magunkat, amikor elcsüggednénk.) Például elhatározzuk, hogy mától elkezdünk futni. (Ma egyébként is egy népszerű, felkapott sport, könnyen találhatunk társakat is hozzá, nem eszközigényes, így azonnal elkezdhető.)

Tehát megvan a cél, és tudatosítjuk, hogy azért van szükségem erre, mert általa fittebb és egészségesebb leszek, tartozom ennyivel a testemnek és magamnak. Esetleg fogyni szeretnék… stb.

 

Legyünk reálisak, és legyünk tisztában a határainkkal. Tehát ha évek óta egy fekvőtámaszt sem csináltunk, akkor a következő hétvégén ne akarjuk lefutni a maratont, csak szépen fokozatosan kezdjünk bele. Ha tehát a nulláról kezdjük, akkor menjünk el egy konditerembe és álljunk rá egy futópadra, vagy keressünk egy sík terepet és kezdjünk el kocogni. (Nem ajánlom erre az aszfaltot, sem a betont, csak valamilyen természetes talajt, vagy mesterségesen kialakított futópályát.)

 

fuss az eletedert 02

 

Nagyon fontos, hogy legyen kijelölt fix napunk erre a héten, és az legyen szent és sérthetetlen. Csak akkor fogjuk tudni véghezvinni a tervet. Legyen ez a példának okáért heti két nap, másfél óra futás.

Határozzuk el, hogy ha törik, ha szakad ezt az időt magamra szánom és mindenképpen megcsinálom.

 

Fontos a felszerelés kiválasztása: egy nadrág és egy felső szükséges, egy jó sportmelltartóval. Ami nagyon fontos, hogy jól válasszunk futócipőt, mert az komoly problémákat okozhat a későbbiekben, ha rossz lábbeliben rójuk a kilométereket.

 

Készen állunk arra, hogy elkezdjük a futást a mai naptól. Van egy nagyon jó hírem: több kutatás bebizonyította, hogy körülbelül 21 napra van szükséged, hogy szokásoddá váljon valami, ami eddig nem volt jelen az életedben. Ez nem azt jelenti, hogy utána nem kell nehézségekkel szembenézned, mert dehogynem. Itt utalnék vissza az első bekezdésre, mégpedig arra, hogy sose felejtsd el, hogy miért csinálod ezt az egészet. Önmagadért! És ha még okosabban szeretnéd csinálni: élvezettel tedd ezt és ne valamilyen külső kényszer hatására.

 

fuss az eletedert 03

 

Az elején beleesel majd az alábbi csapdák valamelyikébe: fáradt vagyok, nincs kedvem, eddig is jól megvoltam, minek nekem ez az egész, a többi kolléga éppen beült és iszik valahol egy jó pohár bort és pletyiznek, én is inkább velük tartanék, hideg van, meleg van, túlóráznom kell, mosnom kell, főznöm kell, vasalnom kell... stb. Ezt mind egy kis hang mondja belülről és állandóan csak mondja, csak mondja. Őt a legnehezebb legyőzni. De ha egyszer legyőzöd, ami utána jön, az valami fantasztikus érzés. Itt az ember saját magát győzi le, és ez a legnagyobb dolog, amit megtapasztalhatunk saját magunkról. Az ilyen nem komfortos helyzetek azok, amik által sokkal jobban megismerjük saját magunkat.

 

Lényeges, hogy ezt a sikerült, megcsináltam érzést mondd el másoknak is, és beszélgess olyan emberekkel is róla, akik hasonlóképpen űzik ezt a sportot. Azon felül, hogy ismerkedhetsz, és új kapcsolatokra tehetsz szert, még hasznos tanácsokat is kaphatsz. (A neten akár csoportot is találhatsz a lakóhelyed mellett, akikkel el tudsz járni futni.)

 

Két pofonegyszerű gyakorlat van, ami segíthet végigcsinálni a kitűzött célodat: találj ki egy kis mondatot, amit elmondasz minden reggel: „Ma másfél órát sportolok, ami egyre fittebbé tesz” Nevezhetjük ezt egy saját mantrának. Ezt mondogasd magadban, mint egy verset, még akkor is, ha az elején nem hiszed el, hogy igaz lehet.

 

fuss az eletedert 04

 

A másik gyakorlat a vizualizáció. Ülj le minden reggel egy pár percre az ágyadban, helyezkedj el kényelmesen és képzeld el, hogy futsz. Lásd magad kívülről, ahogy boldogan futsz az erdőben, a tüdőd megtelik jó levegővel és mosolyogsz. Közben akár a „mantrádat” is ismételheted. Ezt csináld 2 percig, majd kezd el a napodat.

Ez a két módszer hatékonyabbá teheti és segíthet kialakítani a szokásodat.

 

Kulcsfontosságú, hogy ha a kitűzött célt megcsináltad, jutalmazd meg magad valamivel, annak érdekében, hogy pozitív érzés párosuljon a tevékenységhez.

 

Sose felejtsd: Ha fittebb vagy, egészségesebb vagy, ha egészségesebb vagy, akkor boldogabb vagy, ha boldogabb vagy akkor többet mosolyogsz, és ha többet mosolyogsz, a világ visszamosolyog rád.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

4 gyakori kifogás az edzésre – Nem igaz! Bebizonyítjuk!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!