Míg az újabb és újabb generáció egyre jobban félresiklik valahol, addig a régi csakúgy szárnyal: vagyis hello 50+, ti vagytok az új harminc!

 

otvenes generacio 01

 

Kép: linkedin.com

 

Emlékszem, hogy volt egy olyan hosszúnak tűnő időszak, amikor az idősebb nők féltek attól, hogy a férjükre rájön a kapuzárási pánik, unatkozni kezdenek, majd ennek következtében szereznek helyettük fiatalabb lányokat, szeretőket, párt, akik nem csak feleannyi évesek, hanem szebbek is. A TV sorozatokban, a mozifilmekben is erre a sémára mentek rá, és ha a való életben egy házasságban gond adódott, akkor rögvest az volt az első gondolat a nőben és a női kebelbarátokban, hogy biztos megcsalja a pasi egy húszéves ribanccal.

 

Aztán valahogy ez átfordult. Ahogy bejött az internet a köztudatba, ahogy egyre nagyobb szerepet kapott a média, ahogy a Z generáció már laptoppal a fenekében születik, IPhone-nal a kezében és fülessel a fülén, addig az ötvenpluszosok több tapasztalattal és élettel a hátuk mögött, de kezdik őket utolérni. Rájöttek, hogy ami valakinek alanyijogon jár, az a másiknak igen is megtanulható, sőt.

 

Persze, a Z generáció nem a harmincasok, de valamilyen szinten, ez is összefügg, hiszen az idősebb generáció olyan, mint egy gyerek: kíváncsi, érdeklődő, élményeket habzsoló, képes tanulni. Az idősebb generáció olyan, mint egy fiatal felnőtt: látja a nehézségeket, amiket az élet elé kínál, pontosan tudja, hogy milyen nehéz munkát találni, szerelemben élni, rezsit fizetni, és közben szabadidőre is fordítani időt. Pontosan tisztában van a való élet szabályaival, határaival, tudja, milyen megszegni őket, tudja, hogy milyen nehéz nemet mondani néha, hogy mennyire nem könnyű talpon maradni, látja a nehézségeket, át is élte őket, pontosan ezért fogékony arra, hogy az előtte lévő generációk bőrébe tudjon bújni.

 

otvenes generacio 02

 

Van, hogy az idősebb generáció sem érti a fiatalabb generációt persze, és néha elfelejtkezik arról, hogy milyen volt fiatalnak lenni, hogy milyen volt az élet az ő korában. Hogy a szavaknak lassan teljesen más jelentésük van, mint akkor, mikor ők voltak fiatalok. Hogy a házasság, a szerelem, és maga a párkapcsolat is teljesen más irányt vett manapság. Hogy már ritka az, hogy egy embert megismerünk tizenévesen, és egészen az életünk végéig vele maradunk: hogy nem futamodunk meg az első buktatónál, amit felénk fúj a szél.

 

De éppen ezért a tulajdonságukért képesek fejlődni: odafigyelnek a világra, és a többi emberre, akik körülöttük élnek. Türelmesek és kitartóak, ahogy számukra nem létezik semmiféle legyőzhetetlen akadály, mert megtanulták, hogy az élet olyan, mint egy párkapcsolat: a néha felbukkanó negatív oldal is hozzátartozik, nem csak a szivárványszínben pompázó nevetés.

Pontosan tisztában vannak a szavak valódi jelentésével, a szabadság fontosságával, az önazonosság jelentőségével, a változás állandóságával.

 

otvenes generacio 03

 

Míg a harmincasok hajlamosak elfásulni, belenyugodni dolgokba, már-már ellustulni, és inkább maradni a megszokásban, minthogy változtassanak, addig az ötvenesek változtatnak, ha arra van szükség. Képesek arra, hogy folyton-folyvást megújítsák saját magukat. Hogy lépést tartsanak a modern és gyors 21 századdal, mert tisztában vannak vele, hogyha nem teszik, az élet nem várja meg őket, elsuhan mellettük. Az ötvenesek, vagyis az évelők, idegen szóval a Perennial generáció, mert igen, ők is kaptak megnevezést, nem zárkózik el az elektronikától, a médiától, mert pontosan tudja, hogy a világ állandóan változik, s attól még, hogy nem értünk egyet valamivel, attól az még létező dolog. Pontosan tudják, hogy a tagadás, az ellenkezés helyett egyszerűbb néha beolvadni, integrálni, elfogadni és fejleszteni saját magunkat.

 

 

Szerintem több 50-es tudja kezelni az internetet meg az okoskütyüket, legalábbis kíváncsibb és érdeklődőbb, mint a 30-40-es korosztály. És egészen biztos több ötvenes mondja azt, hogy szereti a világhálót, mert ott tartja a kapcsolatot azokkal a családtagokkal, akikkel nem egy városban, országban, vagy talán kontinensen él. Felismerik a dolgok pozitív hasznát, ami szintén a gyermekekre igaz, ugye?

 

otvenes generacio 04

 

Az ötvenesek az új harmincasok, csak több kalandvágy, megértés, elfogadás, kitartás, hűség, emlék, tanulási-, és fejlődési vágy van bennük. Aktívabbak, és odateszik magukat. Minden harmadik 50 éves úgy néz ki, hogy simán letagadhatna tíz-tizenöt évet, és nem a sminktenger miatt, hanem mert adnak magukra. Tudják, hogy „ép testben, ép lélek”, így nem csak a testüket tartják egészségesen, hanem az elméjüket is.

 

Már a munkáltatók, a cégek is észrevették az ötvenpluszosokat, és kezdik értékelni az idősebb korosztályt a munkában, mert tudják és látják, hogy visszaülnek a sulipadba, ha az kell, hogy megtanulják a modernkor vívmányait. Ha a harmincasok az új konzervatívok, akkor az ötvenesek a liberálisok. Éppen ezért sokkal jobban megértik a fiatalok nyelvét.

 

S hogy miért nem aggódnak már az idősebb nők azért, hogy a férjeik a kapuzárási pánikjukban lecserélik őket egy fiatalabbra? Mert tudják, hogy egy fiatalabb csak korban különbözik tőlük, amúgy meg ők is képesek arra, amire a mostani generáció. Csupán tartással és gerinccel, mert egy harmincas és X meg Y meg Z generáció lehet, hogy mindenkin képes átgázolni, ha arról van szó, hogy önmagát védje, de egy idősebb generáció nem. Egybe tudja gyúrni a generációk előnyeit s hátrányait, persze, képes diplomatikusan nézni a dolgokra. Itt is vannak kivételek, akik nem igazán törődtek bele, hogy már nem fiatalok és bizony 5x-sek, de lássuk be, rájuk főleg nem lehet azt mondani, hogy nem adnak magukra.

 

Az ötvenesek vagányabbak: éljen az új 30!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

30 éves vagyok és már csak 5 évem van hátra – Miért is vállaljak gyereket 35 előtt?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!