Óriási varázzsal bír a Facebook. Lehetőség arra, hogy megmutassunk magunkat, ami érdekel bennünket, telezsúfoljuk a sikereinkkel, kiplakátoljuk az önarcképeinket, a nyaralással kapcsolatos emlékeinket, munkát szerezzünk vagy kínáljunk, akár pénzhez jussunk, esetleg barátokat vagy párt szerezzünk, meg amire eredetileg funkcionált… tartsunk a kapcsolatot szeretteinkkel, rokonainkkal, rég nem látott ismerőseinkkel. A te ismerőseid közül mennyi az igazi?

 

 

kamuismeros facebook 01

 

Kép: Freepik.com

 

Igazi. A rokonok persze kétségkívül azok és természetesen ők mind be is vannak jelölve. De a fennmaradó személyek… kicsodák? Barátok és kollégák? Régi ismerősök, osztálytársak? Most komolyan, mennyi igazi ismerősöd van, akikkel jóban és tartod is kapcsolatot? Nem azokra gondolok, akiket ismersz, mert elhiszem, hogy sok ismerősöd van, még akkor is, ha csak látásból vagy tudod, hogy a barátnőd barátnője vagy a kollégád férje. Mégis, mennyi az a szám, amelyről elmondhatod, hogy igazán ismerősök vagytok?

 

Ha nem tudsz erre válaszolni vagy nem akarsz, esetleg nyíltan vallod, hogy igen, egy csomó ismerősödről azt sem tudod kicsoda vagy nem is érdekel, csak az a lényeg, hogy legyen, akkor bizony te is ismerősgyűjtő vagy. Akinek nem számít, hogy kivel kerül kapcsolatba, az a lényeg, hogy minél több ismerőse legyen. Az se bánja, ha életében egyszer látta, vagy csak hallott róla, vagy kidobja a Facebook, hogy az ismerősöd ismerőse, semmi gond, jó lesz az is! Mert valószínűleg neked csak számok a számítanak. Hogy miért, azt a jó Isten tudja, csak találgatni lehet…

 

kamuismeros facebook 02

 

Mert vannak azok a bizonyos plázacicák meg plasztikmacák és csinibabák, akik előszeretettel használják arra a Facebookot, hogy sztárolják magukat. Így juthatnak hozzá a szeretetcsomaghoz, az önbizalomhoz, hogy reggel és este vagy napközben is kitolnak egy képet magukról és várják a lájkesőt. De más, önbizalomhiánnyal küzdő emberek is szeretik is kirakni minden egyes sikerüket, elért eredményüket, - vagy amit ők annak hisznek – hogy mások irigyek, féltékenyek legyenek rájuk. Vagyis egyesek kimondottam önbizalomépítésre használják a Facebookot és az ismerőseiket. Örömmel és megnyugvással tölti el őket a sok-sok lájk, meg a tengernyi komment, amelyben gratulálnak, bókolnak, udvarolnak nekik.

 

Félreértés ne essék, osszuk meg örömünket és sikereinket másokkal. De nem azokkal kellene, akik igazán számítanak? Hát de. Egy önbizalom szempontjából egészséges ember alapból nem akarja minden jöttmenttel megosztani a magánéletét, nincs igénye arra, hogy 500 vagy akár 1000 ember rajta kattogjon. Nem vágyik folyamatos elismerésekre és visszacsatolásokra. Ha mégis, neki azoké kell, akiknek ad a véleményére, akik számítanak. Ehhez képes az önbizalomhiányos, magamutogató, egoista embereknek bárki jó, nekik a mennyiség és nem a minőség számít.

 

 

Tipikusan ők azok, akik igazán megosztanak mindent ország-világgal. Hogy mit ettek, hogy érzik magukat, ki szakított velük. Aztán nyilvánosan mega a nyalás, a vigasztalás, a cirkusz, mert ez valójában az. Mindenki vele foglalkozzon. De kíváncsi lennék, hogy az ilyen, amikor bajban lenne, az 500 ismerőse közül vajon melyikre számíthatna?

 

kamuismeros facebook 03

 

Az a leggázabb az egészben, amikor valakit az alapján ítélnek meg, hogy mennyi ismerőse van. Nekem hosszú évekig nem volt Facebookom. Hú, az a sok kérdőjel az emberek fején, mintha azt mondtam, hogy embert öltem: „Neked nincs Facebookod?????” Másik: „Akkor hogy lehet így téged elérni?” És itt a kedvencem: „Nincs Facebookod? Akkor Te nem is létezel!”

 

De még a sok beszólás után sem készítettem, végül mégis beadtam pár éve a derekamat, mert az összes családtagom fent volt és azt mondták, így legalább jobban tudjuk tartani a kapcsolatot, meg ingyenes is. Hát jó. Felvettem őket meg azt a pár szem barátnőmet. A következő cseszegetős beszélgetések már ebből álltak: „Neked csak 30/60/100 ismerősöd van? Te szegééééény.”

 

Amint csatlakoztam Facebookhoz, mindenki neki állt bejelölni. Az összes volt osztálytárs, jelenlegi és régi munkatárs, mindenféle barátnak a barátja és még a Coopból is bejelölt az eladó, akivel mindennap összefutok. Akiről úgy ítéltem meg, egye fene, ismerem, visszajelöltem, mert nem akartam megbántani őket. Helyette azzal ment el az időm, hogy minden egyes alkalommal be kellett pipálgatnom ki és mit láthat, mert azért nem szeretném az összes élményemet megosztani másokkal, amit mondjuk csak a családdal meg barátokkal szeretnék. De egy idő után már azok is bejelöltek, akikről azt sem tudtam, kik lehetnek. Marika néni Piripócsról meg Naomi Szőke Angliából. Na, ekkor húztam meg a határt. Nem jelöltem vissza őket és még át is zongoráztam a meglévő ismerősöket, hogy töröljem azokat, akik nem közeli ismerőseim, mert a tököm sem vágyik felesleges ismerősökre.

 

Már évek óta stagnál egy bizonyos számon és annyira nem érdekel, hogy a Facebook szerelmesei mennyire kinéznek érte vagy nem, hogy mennyi ismerősöm van, vagy hogyha évekig ugyanaz a profilképen. Szarok rá.

 

kamuismeros facebook 04

 

Attól is a hajam égnek el, hogy manapság egyesek vevőszerzésre használják és a különböző csoportokban ráböknek megnézik milyen emberek vannak, mennyire vág a profiljukba, majd bejelölik és megpróbálják rávenni, hogy csatlakozzon egy másik csoporthoz vagy vegye meg a termékét, menjen el az előadására. Az eszem megáll. Mondhatnánk, hogy csak előzékeny meg kedves akart lenni, felajánlani a lehetőséget, de ne zaklassa már az embert meg vesse ki rá a hálóját, hogy begyűjtse.

 

Szóval így könnyű, meg érthető, ha valakinek 500, 1000 meg 2000 ismerőse van, mert ügyfelek, potenciális vevők vagy önbizalomtuningolók. Tudom, hogy mennek a dolgok, mégsem bírom megérteni, hogy teheti boldoggá az ember, hogy neki mennyi ismerőse van. Több ilyen embert is ismerek, akik óriási ismerősi körrel rendelkeznek meg is szoktam kérdezni őket: „Ismered is őket? Tudod egyáltalán, hogy kik azok?” Erre a válasz: „Hááááát, nagyjából.” Na, ettől vagyok kész. De jó, elfogadom, ha ő ettől boldogok, hogy majmolják őt vagy csak úgy érzi, népszerű, fontos, mert olyan sokan ismerik, esetleg ebből van a pénze, akkor ámen. Érezze így jól magát. Ellenben ne nézzen már le másokat, akik nem állnak be a sorba, hogy együtt bégessenek.

 

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Emiatt szenvednek ma a fiatalok, hogy Ti lássátok mekkora sztárok!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!