Bárki, bármit mondjon: megérdemlek egy pohár bort. Akár minden este. Nem azért, hogy felejtsek, hanem amiatt, hogy feltöltődjek. Ettől nem leszek alkoholista, hiszen letudok róla mondani, ha akarok. De nem szeretnék. Mert már bevált módszerré, még inkább szertartássá vált, hogy esténként megiszok egy pohárkával. Hiszen egésznap dolgozom, mellette háztartást vezetek, folyton rohanok, jogom van ahhoz este – sőt, kell is, ha az ember nem akar megzavarodni – hogy kiengedjem a gőzt és átadjam magamat az édes élvezetnek.

 

borpr 01

Kép: pinterest.com

 

Tudom, ha szóba jön, hogy egészségügyi célzattal fogyasztunk bort, akkor elsősorban a száraz és vörös jöhet szóba. Ám őszintén szólva, én még nem érettem meg arra az íz-világra, és sokkal jobban kedvem az édes, gyümölcsös, mézes ízeket. Már jó ideje nagy Tokaji aszú kedvelő vagyok, - nem is feledkezhetünk meg arról, hogy a legősibb nyilvántartott európai borvidék - ami nem is az a fajta bor, amit liter számra kell inni, hanem amiből elég egy kevés is, mert azt a bort egyszerűen élvezni kell. Mindig mosolyt csal az arcomra.

 

borpr 02

Forrás: instagram.com/p/Bor6yEAAXEK/

 

Tehát úgy néz ki az este, hogy miután lement a napi 8-10 óra munka, és elrendezem a dolgokat magam körül, leülök egy pohár finomsággal és átadom magamat a pihenésnek. Kifújom magam. Elengedem a napi káoszt, az embereket, a kollégákat, mindent, ami zavar. Amíg megiszom azt az egy pohár bort, addig csak magammal foglalkozom, mert mindenkinek jár az én-idő. Érzem, ahogy lassan visszatér belém az élet, még akkor is, ha fáradt vagyok, mert egy pohár édes élmény feltölti a lelkemet is. Mikor így mesélem barátaimnak, ismerőseimnek a napi – főleg munkanap után megivott – egy pohár bor áldott hatásait, világossá válik, hogy legyen az ember nő vagy férfi, nem éppen bűnös dolog a lazítás ilyen formája.

 

Így már jó ideje kóstolgatom, kísérletezgetek a borok között. Nem lettem borszakértő, de odafigyelek arra, mit iszom. Előszeretettel kóstolgatom a Tokaji termékeket és most ismerkedem az AM-Tokaji pincészet egyedülálló ultra-prémium boraival. Nagy kedvenc lett közülük az AMADEUS – igen a XVIII. századi osztrák zeneszerző után kapta nevét – amelynek íze valóban olyan, mint egy tökéletesre komponált szimfónia. Mi nők szerintem úgyis jobban kedveljük az édes ízeket, és az AMADEUS édes, gyümölcsös íz-világgal kényeztet. Nem túlzás azt állítanom, hogy egyetlen kortytól olyan érzésem van, mintha koncerteznének a számban. Újra meg újra házasságot köt a furmint és a hárs-levelű, amelynek találkozásával megszületett az AMADEUS. A név és a koncertélmény a szájban pedig nem a véletlen műve, mivel most kapaszkodj meg: a bor olyan szőlő-szemekből készült, amelyek az év 365 napján, 0-24 órában Mozartot hallgatnak a parcellán, ahol nevelkednek és a pincében is. Nincs még egy olyan szőlészet a világon, ami így használná ki a zene jótékony hatását a termesztésre! Nem vicc, egy pohárka belőle és el is űzte a sötét felhőket a fejem fölül, és képzeletben máris a napsütötte a Tokaji vidékeket járom.

 

borpr 05

 

A másik nagy kedvenc, ami belopta magát a szívembe, az az ACCIPITE. Már csak azért is lázba hozott, mert végre megkóstoltam milyen a misebor (legalábbis „misebor alap”, mivel az én kóstolóm nem volt megszentelve, így közönséges bor maradt), de az élmény akkor is az újdonság erejével hatott, hogy végre közelebb kerültem egy számomra misztikus világhoz. Attól vált miseborrá, hogy oltári-szentség vételével kapcsolatos előírásoknak teljes mértékben megfelel, ami szerint egy bor lehet vörös vagy fehér, édes vagy éppen száraz, de az alkohol-tartalom nem haladhatja meg a 18 térfogat-százalékot.  Egyszóval az ACCIPITE az egyházi jog szabályainak maradéktalanul megfelelő bor. Úgy tűnik, hogy a papokkal – akik szintén tesztelték – hasonló ízek kedvelői vagyunk. Lehet, hogy nem megszentelt bor volt az, amivel feloldoztam magamat, de az élmény ugyanolyan üdvözítő volt. Nem maradt el a lélekemelő hatás! Egészen megdöbbentett, hogy mennyire intenzív az íze. Összehasonlíthatatlan ez a fajta édesség egy tábla csokoládéhoz képest, és ezért inkább egy jó minőségű pohár borra esküszöm, mintsem a csokira.

 

borpr 016

 

Végül engedtem, hogy a száraz borokkal kapcsolatos fenntartásomat legyőzzem. A hagyományos kézműves technikákkal készült ABSOLUTIO a furmint és a hárslevelű egyesülésének terméke. Annak ellenére, hogy száraz, mégis a vidék fő tradicionális szőlő-fajták találkozásának köszönhetően kiegyensúlyozott íz született, aminek eredménye a vibráló savasság, édes árnyalattal. Minden egyes korty újra meg újra kellemesen borzongat, ugyanakkor frissítő élmény!

 

borpr 04

 

Kedvelem az olyan családi pincészeteket, mint amilyen az AM-Tokaj, mert azon kívül, hogy ultra-prémium pincészetről beszélünk – márpedig ha alkohol és bor, akkor fő a minőség! – számukra nem a mennyiségi termelés a lényeg, hogy minél több termékük legyen a boltok polcain, hanem a minőségre fektetnek hangsúlyt. Az olyan borok, mint amilyen az említett AMADEUS, ACCIPITE és ABSOLUTIO pedig tükrözik a gazdag fantáziáról árulkodó innovációt és a mesés íz-világot. Különben is, ha az ember úgy dönt, mint én, hogy egy stresszes nap után megiszik egy pohár bort, hogy új életre kapjon, és ne azzal érjen véget a nap, hogy hazamegy, leroskad a kanapéra és vége mindennek, mert semmihez sincs kedve, akkor olyan rangos bor dukál hozzá, mint amilyen a Tokaji. Nem véletlen, hogy ezek a borok nemzetközi elismerésre tettek szert.

 

Sőt, ugye említettem a cikk elején, hogy mindenki szerint, ha pozitív egészségügyi hatást szeretnénk elérni, akkor a vörös borokat érdemes fogyasztani? Csakhogy az AM-Tokaj tulajdonosa, - aki egyben orvos-professzor is - megerősített abban, – lévén, hogy kutatásokat is végeznek – hogy az említett borok is ugyanolyan jó hatással lehetnek az egészségünkre, ez pedig egy újabb plusz pont, amiért nyugodt szívvel fogyasztható rendszeresen a Tokaji termékcsalád. A jótékony egészségügyi hatást az is igazolja, hogy a XX. század közepéig a Tokaji aszú hosszú éveken át még a hivatalos hazai gyógyszer-könyvekben is szerepelt!

 

borpr 03

Aszú-szemek

 

Egy szó, mint száz, csodálatos új íz-világokat tártak fel előttem ezek a nem mindennapi borok, amelyek tökéletesen beleillenek egy hosszú és fárasztó nap lezárásaként. Bár nagyszerűen megállják a helyüket családi ebédeknél is, különleges alkalmakkor, de nem kell jeles nap ahhoz, hogy kényeztessük a testünket és a lelkünket. Nagyon is lehet a hétköznapok része az esti borozás ilyen finomságokkal!

 

borpr 07

 

Sikerült felkelteni az érdeklődésedet? Szívesen megkóstolnád te is AM-Tokaj pincészet borait?

 

Ez esetben vedd fel bátran a kapcsolatot prof. dr. Palotás Andrással!

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Ha van 1 perced, segítsd az AM-Tokaj pincészet munkáját azzal, hogy ide kattintva kitöltöd a kérdőívüket! Név megadása nem szükséges hozzá!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!