A cím leírása után, elgondolkodtam egy pillanatra. Vajon el tudom-e képzelni, hogy milyen volt, mikor még a pénz nem vásárolta fel a karácsonyt? Hogy volt olyan idő, mikor nem durrant a felszínre minden feszültség, ami addig bennünk volt, pont Szentestén a körülöttünk lévőkre? Hogy a nagy készülődés utáni örömöt mikor váltotta fel a megfelelési-kényszer, hogy minél nagyobb és sikeresebb ajándékot vegyünk a másik személynek? Mikor lett verseny a szeretet sőt, mikor lett megvásárolható?

 

karacsonyi szeretet 01

Kép: recreoviral.com

 

Azt hiszem, általános tény, hogy abban a családban, ahol kisgyermek van, a felnőttek miatta adnak bele apait-anyait a Karácsonyba. Miatta kutatják a legeslegjobb és legszebb ajándékot, karácsonyfát, de még a legodaillőbb ünnepi dalokat is. A szeretet alapú boldogságról nem is beszélve. A gyerekek éltetik ezt az ünnepet; azt szeretnénk, ha ők e rohanós, és érzelmileg túlfűtött időszakból csak és kizárólag a jót vennék észre. Hogy ne lássák egyáltalán, ha anya az ünnepi ebéd elkészítése közben káromkodik vagy éppen sír apa miatt, mert valamin csúnyán összevesztek. Hogy ne lássák az aggódást anya arcán, hogy mi van, ha nem lesz kész időben semmivel. Hogy ne lássák a karácsony lidérceit, mumusait, hanem csak az angyalokat. Ebből a szempontból a jó, az önzetlenség és a feltétlen nélküli szeretet nem veszett ki belőlünk, mert a levegőben van. Vagy tovább megyek: ott van mélyen a szívünkben, és ilyenkor igenis látni, hogy az ember alapjáratban véve nem rossz, hanem odafigyelő, gondoskodó, és önzetlen. A karácsony lényege mindig is ez volt, illetve ez lenne.

 

De akkor hol romlott el az egész? Azzal, hogy az áruházak már október elejétől ontják magukból az ünnepi zenéket, a szaloncukrokat, a különféle csokoládékat, és a különféle karácsonyi akciókról nem is beszélve? Hogy a nagy bevásárlóközpontok már ősz végétől megkapják az ünnepi díszeiket?

 

karacsonyi szeretet 02

 

Ha bemész egy áruházba, ha sétálsz az utcán, ha tv-t nézel, akkor már októbertől elkezdve nem a szeretet az első, ami eszedbe jut az ünnepről, hanem a kínos családi ebéd, a túlórák, hogy elegendő pénzt keres ahhoz, hogy minél jobb ajándékokat legyél képes venni. Majd eszedbe jutnak az embertömegek, akik miatt decemberben legszívesebben a lakást sem hagynád el, nemhogy bemenj a boltokba. De muszáj. És ez a muszáj az, ami tönkre vágja az egészet. Muszájnak érezzük a jókedvet, a boldogságot, a mosolyt, a megfelelést, és a nem hisztizést, és ez a kötelezőség csak triplázodik, mikor az embernek gyereke van.

 

Igen, egyrészt a média-, és a világ által sugárzott pénzközpontúság kezdi kiölni belőlünk a szeretet érzését a Karácsony felé. Eléri lassan, hogy nyűg legyen a nyugalom és a pihenés és az összetartozás helyett. Viszont másrészt még ott van bennünk is a gyermek, aki várja, még ha csak a sütiket is, de várja, hogy egységbe boruljon minden abban a pár napban körülöttünk.

 

karacsonyi szeretet 03

 

Ne engedjük, hogy a pénz megöljön valami szépet.

 

Giccses lesz, főleg ebben a kapkodó és lassan önző világban, de a szeretet és az egyszerűség még mindig a Karácsonyban van. És egy gyereknek is a szülők legőszintébb boldogsága a legfontosabb; nem az ajándék. A pénz a felnőttek versenye, így ki más fordíthatná vissza az ünnep igazi lényegét, ha nem mi magunk?

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Miért olyan fontos a karácsony? A szeretet vagy az üzlet miatt?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!