A szavaknak ereje van. Magasba emelhet, de akár a mélybe vagy depresszióba is taszíthat minket. Gyógyíthatatlan sebeket okozhat. Lehet vele motiválni és erőt, energiát adni, de meg is lehet vele embereket sebezni. Az önbecsülés hiánya vagy bármely gyenge pontba bevitt pontos találat egy életre nyomot hagyhat az emberekben.

fajdalmas szavak 01

 

Kép: freepik.com

 

Van, aki teljesen magába zuhan, van olyan, aki az életét is képes lenne feláldozni. Valóban ilyen nagy súlya lenne a szavaknak? Igen, sőt nagyobb, mint azt sokan gondolnátok. Hidd, el a szavak jobban tudnak fájni és maradandóbb sérüléseket is tud okozni.

 

Hiszed vagy nem a tudomány mai állása szerint a bántalmazás nem csak fizikai, hanem verbális síkon is történhet és a következményeket tekintve alig van különbség aközött, hogy valakit szavakkal vagy fizikálisan ütünk.

 

A verbális bántalmazás a családban a barátok között és akár a munkahelyen is megjelenhet. Érinthet minden korosztályt felnőtteket és gyermekeket is egyaránt.

 

Mi is tartozik ide? Például az ordibálás, szidalmazás, vádaskodás, fenyegetőzés, ítélkezés, kritizálás. Csupa olyan fogalom, amiről sokan azt gondolják, hogy az élet része.

 

fajdalmas szavak 02

 

Egy, jaj, már megint olyan hülye vagy! Mit képzelsz magadról? Mit csináltál már megint, te szerencsétlen? Hogy nézel ki? Már elmondtam százszor, és még mindig rossz nézni, amit csinálsz!

 

 

Fel sem tűnik –ezek a beszólások olyan természetességgel simulnak már bele a napi rutinba, mint az, hogy felkelünk reggelente. A legszebb, hogy fogadni mernék, egy csomó ember fel sem fogja, hogy az, amit mond, annak súlya van.

 

Ne felejtsétek el a fizikai és az érzelmi fájdalom ugyanolyan utat jár be!

 

Sőt, az agyunk ugyanazon része aktiválódik, mint fizikai fájdalom átélése után. Ezt tudtátok?

 

Az agyunk a szívszaggató kifejezéseket nem metaforaként, hanem szó szerint érti. Ez nagyon nagy jelentőséggel bír már a gyermekkorban. Képes megváltoztatni egy gyermek, fejlődő agyi struktúráját.

 

Sokan erre azt mondanátok, ti tudjátok kezelni, erősek vagytok, elengeditek, stb. Sajnálattal közlöm, hogy nem tudod meg nem történtté tenni.

 

fajdalmas szavak 03

 

Van olyan aki, ráébred a hibájára és megpróbálja helyrehozni azt, de ez lehetséges a kimondott szavak esetében is? Sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet.  A dicsérő szavak a szülői szeretet és a gyengédség ugyan az egészséges fejlődést szolgálják, de nem képesek ellensúlyozni az agresszív megnyilvánulásokat. Van egy olyan elképzelés, hogyha a szülő bántóan odamond valamit a gyermekének azt majd a másik szülő „átvarázsolja” vagy egyszerűen semmissé teszi. Ilyen nincsen! Minden szó számít!

A szándékosság jobban fáj. Máshogyan reagálunk, ha tudjuk, hogy szándékosan vagy véletlenül okoztak nekünk fájdalmat. Nem árulok el nagy titkot ugye, ha azt mondom, amikor tudjuk, hogy szándékosan bántanak akár fizikálisan akár verbálisan az sokkal jobban fáj. Sokkal jobban megérint minket.

 

fajdalmas szavak 04

 

Ezek után ne csodálkozzunk, hogy napjaink legkomolyabb népbetegsége a szorongásos zavar, depresszió, disszociatív zavar, szerhasználat, alkohol… Az manapság kinél nem fordulnak elő önértékelési problémák?

 

Ezért mindenki megszavazta, hogy az internet a hibás. Nem lehetséges, hogy a probléma már a szülőknél és a verbális kommunikációnál kezdődik? Meg kellene próbálni figyelni arra, hogy mit mondunk, és hogy hogyan mondjuk és azt is, hogy kinek mondjuk.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Hogyan kell helyesen kezelni a konfliktust?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!