Az ünnepek előtti időszak mindig sok előkészülettel zajlik. Várjuk a karácsonyt, készülünk rá, majd pár nap alatt el is múlik. Jobb esetben találkozunk sok rég nem látott rokonunkkal, de aztán mindenki hazamegy, körülöttünk pedig újra elcsendesedik minden.

 

uj evi motivacio01Forrás: http://stylenet.com/

Miután lezajlik a karácsony, kicsit alábbhagy a lelkesedésünk, de még mindig ott egy kapaszkodó: a szilveszter. Az év első napjától kezdődő időszak azonban kissé kínkeservesen zajlik. Egyrészt vissza kell rázódni a szürke hétköznapokba, másrészt hirtelen nincs semmi olyan különleges, amit várhatnánk. Az átlagosnál is kevesebb kedvünk van dolgozni, egyik pillanatról a másikra váratlanul egy motiválatlan lélekállapotba kerülünk.

Számolgatjuk a napokat, hogy mikor lesz a következő hosszú hétvége, vagy valamilyen ünnep, amit ismételten örömteli várakozás előz meg. Ha szinglik vagyunk, akkor még a másfél hónap múlva tartandó Valentin-nap sem nyújt némi kapaszkodót. Nevezhetjük ezt az újonnan kialakult helyzetet akár téli depressziónak is. Ezt az évszakot ugyanis elsődlegesen a karácsonyhoz kötjük, de valójában még a közepénél sem járunk. Ebben a hidegben senkinek sincs kedve kimozdulni, programot szervezni, hiszen örülünk, ha nem fagyunk meg a munkából hazafele jövet. Szóval mit tehetnénk, hogy kilépjünk ezekből a lélekölő napokból?

 

uj evi motivacio02Forrás: http://www.story.rs/

Először is próbáljuk meg háttérbe szorítani negatív érzéseinket, és legyünk inkább nyitottak, mivel egy teljesen új év, új időszak áll előttünk, amit olyan tevékenységekkel tölthetünk meg, amikkel csak szeretnénk. Ilyenkor sokkal könnyebb szakítani a múlttal, rossz szokásainkkal, és egy ezerszer jobb, hasznosabb mederbe terelni életünket. Talán ez idő tájt azért is érezzük megterheltnek lelkünket, mert nem tudunk mit kezdeni az újonnan létrejött szabadság érzettel. Hirtelen nincs annyi időrabló korlát, és ezáltal kapaszkodó sem. Egyedül maradunk, magányosan, ami leginkább félelmet kelt bennünk.

A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, ha rendet rakunk magunk körül. Anyukám egyik nagy igazsága, hogy amíg fizikálisan rendetlenség van körülöttünk, addig belül sem tudjuk helyretenni magunkat. Pakolás közben, ahogy apránként minden megtisztul, és a helyére kerül, lelkünkben és elménkben is elindítunk egy hasonló folyamatot. Elgondolkodhatunk akár új hobbik beiktatásán, legyen az akár valamiféle sporttevékenység vagy egy képzés. Beiratkozhatunk főző- vagy nyelvtanfolyamra, de akár rászánhatjuk magunkat a jogosítvány megszerzésére is, ha eddig halogattuk volna.

 

uj evi motivacio03Forrás: http://www.domesticatueconomia.es/

Ezt a motiválatlan időszakot előnyünkre fordíthatjuk, ha nem elveszünk benne, és elkezdünk úszni az árral, hanem kihasználva a soknak érződő szabadidőt (amit egy hónappal ezelőtt még vásárlásra, ajándékkészítésre fordítottunk), valami hasznosba vágunk bele. Új céljainknak csak a pénztárcánk szabhat határt, amely elsőre talán ellaposítja a lelkesedésünket, de ne hagyjuk magunkat. Szervezzük át a havi költségtervezetet, és fordítsunk arra pénzt, amiből profitálhatunk. Ez persze nem könnyű, hiszen a célhoz vezető útnak is izgalmasnak, egy bizonyos szinten örömtelinek kell lennie, de ezt a küzdelmet magunkban kell lebonyolítanunk.

Állítólag a háborúk idején a depresszió jótékony hatással volt hadvezérek döntéshozatalára, ugyanis sokkal tisztábban látták át helyzetüket. Természetesen azért a mi esetünkben nem ilyen drámai a szituáció, de egy enyhébb depressziós állapotban valószínűleg sokkal jobban tudjuk mérlegelni jelenlegi helyzetünket, amely alapján pontosan fogjuk tudni, hogy min kell változtatnunk. Mindenkinek sok sikert, kitartást kívánunk az új évhez!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!