Korunk média nyomása könyörtelen elvárásokat támaszt, de már nemcsak a nőkkel, hanem bizony a férfiak szemben is.

Adoniszok és Dávid szobor testű hím példányok merednek ránk a hatalmas óriásplakátokról, s persze mindezt alsónadrágban. Végre itt az ellenforradalom, plus size mozgalom férfiaknak!

A 21. századi testkultusz kimerül a tökéletességben. Szupermodell csajok és pasik mindenhol. A televízióban, az újságban, de még egyszerű szórólapon is kötelező kellékké vált a szőke bombázó bikiniben. Rengetegen gondolják azt, hogy a formás idomokkal és butuska mosollyal bármit eladhatnak. Pizzát, gumiabroncsot, mindegy. Rábiggyeszt az ember egy cicababát és viszik majd, mint a cukrot. Naphosszat szexuális tartalmú reklámok bombáznak minket, miközben azt a téves képet ültetik az agyunkba, hogy akkor vagyunk jók-vagy egyáltalán valamilyenek - ha pompás popsink és hetyke cicink van. Férfiak nyelvére fordítva, ha nincs kockás hasad és dagadó bicepszed, semmi esélyed a jó pasi titulusra.

Az erősebbik nem képviselőinek is gyengéje az ego, amit szépen lassan, sunyi mód tipor a média a sárba.

plus1

Kép forrása: www.flickr.com

Könnyen frusztrálónak érezhetik a férfiak is, a közösségi fórumokon feszítő, kisportolt, lebarnult selfie királyok ténykedését. A sok száz tinilány like pedig tovább ront a helyzeten.
Aggódni a súlyunk, az alakunk miatt mára nem a női princípium. Idegesen turkálni a szerkényünkben valami jótékonyan takaró ruhadarab után, mára nem csak csajos dolog.

Odáig jutottunk, hogy férfiaknak is tiltakozniuk kell. Ellenszegülni a rossz beidegződések, hogy csak a szálkás makulátlanság szexi.

plus2

Mára divatmozgalommá nőtte ki magát a kezdeményezés, miszerint a dundi fazonok is lehetnek szívtiprók. A blogok és vlogok olyan férfiakról kezdtek el szólni, akik, szeretik a hasuk. A szó szorosabb és tágabb értelmében is. Nem aggodnak, hogy itt, ott kidomborodik a póló, vagy, hogy nem atléta alkatok, és ezzel párhuzamosan nem forgolódnak álmatlanul, a lelkiismeretük terhe alatt, ha vacsira jól megtömték a bendőt. A nőkhöz hasonlóan, büszkén hirdetik, hogy elfogadni és szeretni magad, sokkal fontosabb, mint másoknak megfelelni. Mert ez bizony erről szól. A szomszédlány, az anyukád, a kolléganőd, a barátnőd véleménye mindig többet nyom a latba, mint az, amit valójában gondolsz magadról. Hiába, hogy Téged nem zavarna a magasságos mellé társuló kilóid száma, de mivel van, aki mindig emlékeztet rá, így lassan elhiszed, hogy nem vonzó.

Hihetetlen, de sokan hiszik, hogy ha valakinek van egy kis súlyfeleslege, már szinte nem is lehet sármos. Mintha félbéna lenne.

Aki kicsit pufibb az átlagnál, az bújjon lepedő méretű ingekbe és vegyen hozzá sátor méretű nadrágot?

Ezekből és hasonló problémákból és gondolatból lett elege azoknak a férfiaknak, akik csatlakoztak a mozgalomhoz. Amellett, hogy öltözködési tippeket leshet el tőlük az ember, természetesen a mondanivaló nem ebben merül ki. Sokkal inkább példamutatás ez a részükről. Kerekebb formákkal is lehet valaki férfias, jóképű és szemrevaló.

Az első plus size férfi modell története is az elfogadásról szól. A 26 éves, Zach Mikó sosem gondolta, hogy egyszer ő lesz az, aki utat tör a telt, erős testalkat divatjának. Szerencsére akad bőven olyan nő, aki odáig van a mackós, megtermett példányokért. Odabújsz és biztonságban vagy, kényelmesen befészkelheted magad az ölelésébe, úgy, hogy nem zsibbad el a füled a kidolgozott mellizmain. Így volt ezzel Zach felesége is, aki nélkül, a fiatal srácnak eszébe sem jutott volna modellkedésre adni a fejét. Ő volt az, aki arra bátorította, mutassa meg a világnak, hogy a tökéletességtől eltérő is lehet vonzó. S milyen jól tette, a sok kidolgozott felsőtestű, szobor szépségű pasitól már szinte megcsömörlik az ember, pont olyan, mintha túl sok édességgel elcsapnánk a hasunkat.

plus3

Kép forrása: Instagram/zachmiko

plus4

Kép forrása: Instagram/zachmiko

A jóképű, ám termetes Zach, az IMG modellcégnek dolgozik, akik híresek arról, hogy nem a piacon már meglévő kínálattal igyekeznek felvenni a versenyt, hanem mindig valami mást, valami újat keresnek, miközben nem titkolt törekvésük, hogy megváltoztassák korunk téves képét a szépségről.

Ide kattintva egy remek interjút nézhettek meg Zach Mikóról és az ő történetéről.

A kezdeményezés sikeresnek tűnik. Nem is csoda, hiszen sok-sok hasonló testi adottságokkal élő férfit képvisel azzal, hogy meri vállalni önmagát. Az Intsagramon keresztül is rengeteg bátorítást kap, már jóval több, mint tízezer követője akadt. Biztos vagyok benne, hogy nem csak hasonló cipőben járó férfiak dobálják neki a like-okat.

Aki esetleg most kezdene méltatlankodni, hogy persze neki könnyű, hiszen 2 méter magas, elveszik rajta a tömeg, annak szeretném bemutatni a the big fashion guy című instagram blogot. Egy pozitív testképpel rendelkező, kis köpcös, pufi úriembert ismerhetünk meg, aki kifinomult ízlésével már tizenhat ezer követőre tett szert. Vidám és vicces fotókat is közzé tesz, amelyeken barátait és családját is megismerhetjük.

plus5

plus6

Képek forrása: Intsagram/thebigfashionguy

A tumblr.com portálon pedig már egy egész nagy XL méretű csapat tesz közzé divatfotókat chubby guy swag név alatt. Itt már nem kevés túlkapással találkozhatunk, már ami a divatérzéket illeti és a selfie mennyiséget és minőséget illeti.

plus7

plus8

plus9

plus10

Képek forrása: tumblr.com

Ezeket a képeket nézegetve fogalmazódott meg bennem a kérdés, hogy a férfi plus size mozgalom tulajdonképpen mit is hirdet?

A pozitív és a helyes testkép elterjedését és elfogadtatását biztosan, de ezen túlmenően remélem, hogy nem csak egy újabb piaci rést fedezett fel magának a divatipar.

Ők lennének a metroszexuális plus size típusok, akik vásárlásmániával kompenzának?

A válasz megnyugtató, a többséget még mindig nem látjuk. Az interneten biztosan nem. Nem mutogatja magát. Hiszen legyen kövér, sovány, kisportolt vagy cingár az igazi férfi nem azzal tölti az idejét, hogy divatképeket posztolgat magáról a közösségi média nagy örömére.

Az igazi férfi itt él köztünk, és nem egy divatirányzat az Instán. Egy igazi férfi pocakkal is férfi, divatdili nélkül is.

Ráadásként, az alábbi videó is nagyon jól példázza, hogy az ember súlya, nem szabhat határt a vágyainak és lehetőségeinknek. A 23 éves fiatal balett táncos férfi olyan könnyedséggel suhan a parkettán, mintha egy deka felesleg sem lenne rajta.

Katt ide a pufi balett táncos videójáért!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!