Erről a kérdésről feltehetőleg mindenkinek megvan a maga véleménye, és pontosan ebből adódóan nem lehet rá egy általánosított választ adni.

Függhet a helyzettől, a körülményektől, no meg persze a két fél személyiségétől, gondolkodásmódjától, családi hátterétől, hogy létrejöhet-e közöttük barátság.

fnb1Forrás: https://www.robly.com/

Barátságnak azt tekintjük, amikor két ember mindenféle hátsó szándék vagy érdek nélkül, önzetlenül segít egymásnak a bajban, de kitűnően tudnak szórakozni is együtt. Első körben, amikor szimpatikusnak találjuk az ellenkező nem egyik képviselőjét, akkor nem feltétlenül arra gondolunk, hogy „de jó lenne összebarátkozni vele”. Persze ez alól kivételt képezhet, mondjuk egy rokonunk párja, akire szintén rokonként kezdünk el tekinteni, nem pedig lehetséges társként.

Megint más egy munkakapcsolat, amikor a két fél egy közös cél érdekéért kénytelen összefogni, együtt dolgozni. Munkahelyünkön azonban akarva-akaratlanul is megismerjük kollégáinkat, szokásaikat, esetleg családi hátterüket, érdeklődési körüket. Ilyen esetekben persze előfordulhat némi szexuális vonzalom is, de amikor javarészt csak a munkára, annak sikerességére koncentrálunk, akkor ezekről a dolgokról kissé elfelejtkezünk, emellett mégis kialakulhat egy jó viszony, barátság.Persze ez nem önzetlenségen és szimpátián alakul, hanem mert kötelező, de ugyanilyen folyamat során az iskolában is szert tudunk tenni barátokra.

fnb2

Forrás: http://dailygeekshow.com/

A kérdés szempontjából az is fontos, hogy mi számít barátságnak egy nő és egy férfi szemében. A nők emocionálisabb, empatikusabb lényekként érzéseiket, lelkükben lezajló folyamatokat szeretik kibeszélni magukból barátaiknak. Ezzel szemben a férfiak körében ezek inkább tabunak számítanak, náluk a barátság közös tevékenységeket takar, mint a meccsnézés, sportolás, ivászat. Persze a nők is elmehetnek koktélozni vagy borozni, ők is végezhetnek valami sporttevékenységet együtt, és ha nem is meccset, de egy filmet simán megnéznek együtt.

A mai világban, amikor a férfi és a női szerepek már nem olyan konkrétak, mint évtizedekkel ezelőtt, a két nem közötti barátságban valójában csak a szexuális vonzalom jelenthet akadályt. Persze attól még, hogy valaki ellenkező nemű, még nem vonzódunk hozzá automatikusan. Viszont, ha már barátságról van szó, akkor a felek nyilvánvalóan első látásra szimpatikusnak találták egymást, amely legtöbb esetben férfi és nő között egyet jelent a vonzalommal. A későbbiek folyamán derül csak ki, hogy hasonló gondolkodásúak-e, mennyire azonos az ízlésük különféle területeken. Ezek, ha stimmelnek, akkor általában egy hosszantartó szerelmi kapcsolat alappilléreit fogják alkotni. Az biztos, hogy a jól működő házasságok vagy párkapcsolatok javarészt barátságon alapulnak. Ugyanakkor a szerelem nem tart örökké, a legtöbb esetben idővel átformálódik szeretetté, illetve ragaszkodássá a jól bevált szokásokhoz. Ahogy azonban a barátságból szerelem, úgy a szerelemből is lehet barátság.

fnb3

Forrás: http://celvac.in/

A nők egyre inkább felvesznek a férfiakra jellemző szokásokat, míg a férfiak gyakrabban keresik nők társaságát lelki ügyeik kibeszélésére. Napjainkban már egyre több nőről elmondható, hogy a karriert helyezi a család elé, míg egyre több férfinak válik fontosabbá a családja a munkájánál. Ezek a változások pedig még inkább alátámasztják, hogy igenis lehet barátság férfi és nő közt. Ha kicsit jobban belegondolunk abba, hogy a férfiak és a nők értékrendjében mennyi különbség van, illetve hogy a barátság önzetlenségen alapul, akkor elméletileg két ellenkező nemű között sokkal őszintébb lehet egy barátság. Mivel nem ugyanazok a dolgok fontosak nekik, így nem rivalizálnak, mint ahogy azt egyébként teszik a férfiak barátaikkal, a nők barátnőikkel. Egy férfi és egy nő nem fog azon mérgelődni, hogy a másik jobban néz ki, hogy a másiknak jobb ruhái vannak, hogy a másiknak jobb az élete, mert teljesen összehasonlíthatatlan a kettő.

Hiába állunk barátaink rendelkezésére bármiféle önző érdek nélkül, akkor is gyakran lappang bennünk az irigység, a versenyszellem. Ugyanakkor, ha egy olyan barátra lelünk az ellenkező nem képviselői között, akivel értékrendünk, a világról alkotott képünk megegyezik, de például szabadidős tevékenységeink nem keresztezik egymást, akkor csak nagyon ritka esetekben bocsátkozunk hierarchikus harcokba. Ilyen esetekben valószínűleg egy sokkal tisztább, őszintébb barátságról beszélhetünk, amely nő és nő között, férfi és férfi között sohasem alakulhat ki.

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!