Ötletek a húsvéti hidegtálhoz

A húsvéti tradicionális ételek esetében adott a sonka és a tojás. Na, de mégis mihez kezdjünk velük? Végre hosszú hétvégénk lesz, viszont a konyhában kéne töltenünk, és még a menüvel is bajban vagyunk… Senki se csüggedjen, mert itt van pár szuper ötlet, amiből egy tökéletes, ünnepi hidegtálat lehet készíteni, tetszőlegesen elhagyható, és bővíthető elemekkel. Az pedig már csak hab a tortán, hogy gyorsan összedobható finomságokról van szó!

Csirkemell tekercs

1 kg csirkemell filét szeletekre vágunk, kiklopfolunk, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A húsokra ráhelyezünk egy-egy füstölt sonkaszeletet, és megszórjuk kockára vágott piros kaliforniai paprikával. Végül feltekerjük őket, ha szükséges zsineggel rögzíthetők a sütés idejére. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30-40 perc alatt el is készül. A végeredmény egy nagyon finom, ízléses étel.

Bacon-be csavart máj

Ezek a falatkák nálunk a család nagy kedvencei, annak ellenére, hogy egyébként nem mindenki van oda a csirkemájért. Elkészíteni roppant mód könnyű, és hamar meg is van. Elsőnként megtisztítjuk a fél kiló csirkemájat, sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük, majd becsavarjuk őket egy-egy szelet bacon szalonnába. Előveszünk egy serpenyőt, felmelegítünk benne egy kevés olajat, majd közepes lángon, időnként megforgatva kisütjük a bacon-be csavart májakat.

Kaszinótojás

Ha már húsvét, akkor szerepeljen valami tojás is a menüben! A főtt tojás talán túl snassz, na de a kaszinótojás egyébként is sokak kedvence. Első lépésként felteszünk főni hozzá 5 tojást hideg vízben, majd a forrástól számított 10 percig főzzük őket. Amint kihűltek, megpucoljuk, hosszában félbevágjuk őket. A tojássárgáját kikanalazzuk belőlük egy tálba, és összekeverjük 50 g vajjal, 2 evőkanál majonézzel, 1 teáskanál mustárral, valamint sózzuk, borsozzuk és meghintjük egy csipet szerecsendióval ezt az egyveleget. Az alaposan összedolgozott tölteléket aztán visszakanalazzuk a tojások mélyedéseibe. Végül a töltött tojások tetejére még összekeverünk egy szószt 4 evőkanál majonézből, 2 kávéskanál mustárból, 2 evőkanál tejfölből, 1 kávéskanál citromléből, melyet sóval, borssal, egy pici cukorral és szerecsendióval ízesítünk. Valójában az arányokkal lehet valamelyest játszani, mi például egy kicsit majonézesebbre szoktuk keverni a tölteléket és a szószt.

Francia saláta

Ha már vannak húsételek, akkor kellene valami köret is melléjük. A sült krumpli és a rizs is jó döntés lehet, de ha egy picit benne vagyunk a sütés-főzésben, ajánlatosabb feldobni a menüt salátákkal. Első lépésként megpucolunk 2 szál sárgarépát, 1 szem burgonyát, 1 db almát. Ezeket és még 3 db savanyú uborkát felkockázunk. A sárgarépát és a burgonyát megfőzzük, illetve ha mirelit kukoricával dolgozunk, akkor azt is. Amennyiben minden hozzávaló kihűlt, előveszünk egy nagyobb tálat, megsózzuk, megborsozzuk és összekeverjük őket. Egy közepes (375 g-os) tejfölben elkeverünk 3-4 evőkanál majonézt, 1 evőkanál mustárt, 1 kávéskanál citromlevet, és egy pici cukrot. A mártást hozzáadjuk a zöldségekhez, óvatosan elkeverjük, majd lefedjük és hűtőbe tesszük pár órára.

Vitaminsaláta

3 db paradicsomot, 1 db piros kaliforniai paprikát, 2 db zöldpaprikát, 1 db kígyóuborkát, 1 szál sárgarépát megtisztítunk, kockákra vágunk. Egy fej jégsalátát megmosunk, csíkokra szeletelünk. Végül minden zöldséget összekeverünk, megsózzuk, megborsozzuk, és végül olíva olajjal leöntjük őket.
Nem muszáj bonyolult fogásokba kezdenünk csak az ünnep kedvéért. Inkább töltsük ezt a plusz szabadidőt a családdal, és egy kellemes beszélgetés közben csipegessünk a gyorsan elkészíthető hidegtál ínycsiklandó ételeiből.

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!