A csiperkegomba rostban és fehérjében gazdag élelmiszer, alacsony kalóriatartalommal. Mindemellett laktató, valamint sokféle vitamint (D-, E-, B- és K-vitamint) és ásványi anyagokat tartalmaz (kálium, kalcium, foszfor és vas), ezért egészségünkre nézve is rengeteg pozitívumot tartogat. 

gombapaprikas1

Forrás: http://hospitalityest.com.au/

Hozzávalók:

  • 500 g csiperkegomba
  • 1 szál póréhagyma
  • 200 ml főzőtejszín
  • só, bors ízlés szerint
  • fűszerpaprika
  • oregánó
  • extra szűz olívaolaj

A hagymát és a gombákat tisztítsuk meg, majd szeleteljük fel nagyjából egyforma vastagságúra. Amennyiben kerámia bevonatos edényben készítjük a paprikást, csak kevés zsiradékra lesz szükségünk. Az ilyen lábasokban ugyanis nem fog leégni, leragadni az étel.

Körülbelül tehát egy evőkanál olívaolajon pirítsuk üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá az előkészített csiperkegombát. Kevergessük óvatosan néhány percig, majd szitáljunk rá egy-két teáskanál pirospaprikát. Amikor már nincs rajta nedvesség, öntsünk hozzá egy nagyon kevés vizet.

Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá egy teáskanál oregánót. Amennyiben a gomba átpuhult keverjük hozzá a tejszínt. Lassú tűzön hagyjuk, hogy összesűrűsödjön, majd tálalhatjuk is. Ízlés szerint kiegészíthetjük csirkemell kockákkal, esetleg sárgarépával.

gombapaprikas2

Forrás: delfi.it

Leginkább tészta passzol ehhez a mennyei fogáshoz, de mint tudjuk a hagyományos fajtája nem túl egészséges finomliszt tartalmából kifolyólag. Ezért, ha tehetjük, teljes kiőrlésű lisztből készült tésztafélével fogyasszuk, mely egészségesebb, vércukorszintünket is egyenletes szinten tartja, hosszú időre száműzi az éhségérzetet.

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!