Sok vitát kavar az elmélet, miszerint az önmegtartóztatás javíthat a sportolók teljesítményén, szexuálpszichológusok és sportorvosok igyekeznek alátámasztani vagy megcáfolni az állítást.

Egy bizonyos, a Magyar Válogatott sportolói is csak a magyar-izland összecsapás után találkozhattak a párjaikkal, családjukkal.

Egyáltalán nem új keletű módszer, hogy a rangos versenyek előtt a sportolók napokra vagy akár hetekre tartózkodnak a testi örömöktől, sok esetben egyáltalán nem önszántukból teszik mindezt. Az edző, sportvezető szemlélete a legmeghatározóbb ebben a témában, hiszen az elszánt versenyző sokszor vakon követi az edzői utasításokat. Még akkor is, ha az ösztönei mást diktálnak.

Így van ez a futball esetében is, attól függően, hogy a nemzeti válogatottak sportedzői mely véleményt osztják, szabad vagy tilos barátnőt, feleséget vinni a világversenyek helyszínére.

A magyar focistáink esetében kimondva vagy kimondatlanul inkább az utóbbi felé billen a mérleg, hiszen a magyar labdarúgó szövetség kezdeményezésére utazhattak csak ki a helyszínre a játékosok kedvesei.

feb1

A játékosok kedvesei Elek-Tóth Éva, Elek Ákos felesége (felső sor, balról jobbra), Kömüves Petra, Priskin Tamás menyaszszonya, Gulácsi-Vigh Diána, Gulácsi Péter felesége, Horváth Zsóka, Németh Krisz­tián menyasszonya és Zeller Zita, Pintér Ádám barátnője. Ugyancsak ott volt a Velodrome-ban Bitó Zsófia, Nagy Ádám párja (alsó sor, balról), Spekker Katalin, Kleinheisler László kedvese, Czifra Kinga, Stieber Zoltán barátnője, és Szabó Kitti, Bese Barnabás párja (alsó sor, jobbra) /Fotó: Instagram

A látogatásra a sikeres magyar-izlandi szereplés után került sor, amikor is együtt tölthettek egy vasárnap délutánt szerelmeikkel.

A futball történelem során már sok csapatról kiderült, hogy mely stratégiát kényszerültek követni.

Már az első, 1960-ban megrendezett Európa Bajnokág ezüstérmes jugoszláv válogatottjánál is tiltott volt a szerelmi együttlét.

Az európai méretű és jelentőségű versenyre való felkészülés fontos része volt, hogy a feleségektől távol, edzőtáborokban töltötték a megmérettetés előtti heteket. Mindenesetre a dobogó második fokáig jutottak.

2005-ben, a VB-re készülve, a norvégoknak is kemény döntéseket kellett hozniuk, az Fk Tönsberg vezető edzője arra jutott, hogy a sorozatos csúfos szerepléseket követően ráadásként betiltotta a játékosok szexuális életét. Abban bízott, hogy ez elegendő motivációt fog jelenteni a sportolók számára, és ha jól teljesítenek, akkor minden visszatérhet a régi kerékvágásba. Mindesetre a taktika nem vált be, Norvégia nem jutott be a VB-re.

A következő világbajnokságon, 2010-ben, a Quartz.hu már grafikonos listát vezetett arról, hogy a brazil focivébé résztvevői közül melyik válogatottra milyen „szexszabályzat” érvényes. Legalább négy csapat játékosainál volt elvárás az önmegtartóztatás, annak ellenére, hogy a teória még mindig nem nyert bizonyítást. Ekkor Oroszország, Bosznia-Hercegovina, Chile és Mexikó is szextilalom mellett döntött.

A szexuálpszichológusok szerint a szexuális élet minősége meghatározza a sportolók általános állapotát, hangulatát, kihat az önértékelésükre és nem utolsó sorban pedig befolyásolhatja a teljesítményüket, ugyanis mind fizikailag és mentálisan is nagy hatással van rájuk.

A szex legalapvetőbb fizikai hatása, hogy befolyásolja a test állapotát (fittség, fáradtság, izomláz, stb.), emiatt mérlegelendő versenyző sportolók esetében a szexuális aktivitás formája és időtartama a versenyeket megelőzendően, hisz az kihathat a teljesítményükre.

Mentálisan a kielégülés „alulmotiváltságot” is jelenthet, ellentétben a fokozott vággyal, amit a szexuális élet tilalma csak fokoz.

feb2

Fotó: http://www.independent.com.mt

Ehhez adódik hozzá, hogy maga a verseny is magas izgalmi szituáció jelent a versenyzők számára, ezáltal egyfajta „extra motivációt”, fokozott vágyat is kínál a szexus csillapítására. A versenyizgalom tehát áttolódik, átminősül csillapítandó szexuális izgalommá. A sportteljesítményben élhetik ki kielégületlen vágyaik okozta erőket.

A háttérben, a tesztoszteron mint az egyik legfontosabb „szexhormon” áll. A sportban, így a labdarúgásban is, gyakran hangsúlyozzuk a szükséges agresszivitást, ami szintén a megemelkedett tesztoszteronszintnek köszönhető. Tehát egy tesztoszterontól telített (kielégületlen) sportoló hajlamosabb a harcosabb viselkedésre, ezáltal élénkebb figyelmi teljesítményre is képes. Az állatvilágban is gyakori, hogy az agresszió és a szexuális vágy együttes megjelenése, ráadásul fokozzák egymás hatását, ennek szelekciós jelentősége is van.

A másik, versenyhelyzetben nagy mennyiségben termelődő hormon az adrenalin, mely amellett, hogy növeli a szervezet teljesítőképességét, a szexuális izgalom kialakulását is fokozza, vagyis tovább serkenti a tesztoszteron szintet.

Ennek a körforgásnak köszönhetően pedig a sportoló valóban nagyfokú izgalmi állapotba kerülhet, amit a sportban igyekszik levezetni.

feb3

Fotó: hosszabbitas.hu

Mások mindezt vitatják, és azt gondolják, hogy a szexuális kielégületlenség feszültsége inkább gátló, a koncentrációt rontó hatású, amit tetézhet az is, hogy a sportoló esetleg azon is aggódhat, hogy „magára hagyott” partnere netán máshol kereshet vigasztalást.

Bármelyik oldalnak van is igaza, egy nagyon fontos tényezőt nem vesznek figyelembe, miközben az elméleteket gyártják, ez pedig az egyén szintje. Hiszen mindenkinek egyedileg meghatározott, vagyis különböző mértékű szexuális éhsége van. Ennek következtében van, akit pár napos önmegtartóztatás is megvisel, s van, akit több hét után sem érzi a hatását.

Véleményem szerint nem csapat szintjén, hanem személyre szabottan kellene ehhez a témához hozzáállni, ám az bontaná az egység szellemiségét.

Mindenesetre a lemondások okozta kellemetlenségek túlvészelése is könnyebb csapatban, közös terheket vállalni a közös célokért.

feb4

A Magyar Válogatott politikája nem teljesen publikus, csak abból lehet következtetni az aranyközépútra, hogy a hölgyek, asszonyok csak alkalomszerűen utaznak a verseny helyszínére.

Összességében az ünneplésre megvan az apropó, hiszen Magyarország parádésan szerepelt a Izland- Magyar és a Portugál - Magyar összecsapáson is.

A belgák ellen csúnyán kikaptunk ugyan, ami miatt kiestünk, de büszkék lehetünk a magyar válogatott idei EB szereplésére. Ezen, a végül vereséges meccsen is élvezetes, sokáig nyílt játékot nyújtottak.

Érdekesség, hogy a belgákat már 58 éve nem sikerült legyőznünk, reményeink szerint majd legközelebb!

Gratulálunk az EB szerepléshez, köszönjük az élményt!

Továbbra is hajrá, Magyarok!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!