A hontalan állatok világnapja egy Amerikából indult kezdeményezés, melyet 1992 óta tartanak meg minden évben augusztus 16.-án. Az esemény célja, hogy felhívja a népesség és a hatóságok figyelmét ennek a megoldatlan ügynek a fontosságára.

hontalan allatok01

Forrás: http://www.mindfullivingnetwork.com/

Rengetegen tartanak házi kedvenceket, többségében kutyát és macskát, de persze a rágcsálók, halak és hüllők is népszerűek. Utóbbiak esetében ugyan nem túl gyakori a kóborlás veszélye, hiszen terráriumban, ketrecben tartják őket, ahonnan alapesetben nincs kiút. Még felelős gazdik esetében is előfordulhat viszont, hogy egy óvatlan pillanatban vagy éppen a kerítésen keletkezett résen kiszökik a kutyus vagy túl messzire vándorol a macska. Sajnos arra is van szép számban példa, hogy a kicsiként aranyos cicát vagy kutyát magukhoz veszik, de amikor már időt, pénzt és energiát igényelne az állat, egyszerűen kiteszik otthonról egy távolabb eső, idegen környezetbe. Kóbor állatok tehát eddig és ezentúl is lesznek ilyen-olyan okokból, de soha ne felejtsük el, hogy sorsuk csak és kizárólag a mi kezünkben van.

Szerencsére 2013. január 1. óta bevezetett kormányrendelet szabályozásai alapján kötelező mikrochippel megjelöltetni a 4 hónapos kort elért ebeket. Ennek a rendszernek köszönhetően az utcán kószáló jószágokat be lehet azonosítani, meg lehet keresni gazdijukat, haza tudnak kerülni. Ennek ellenére sajnos még mindig rengeteg kutyus van odakint, amelyek nem kaptak chipet, így az ő esetükben ez a biztonságot jelentő tényező sincs jelen.

A kóbor állatok egy része a helyi állatmenhelyre kerül, ahol azonban véges a férőhelyek száma, így sok esetben egy út marad: a végleges altatás. Másik részük már a csavargást sem éli túl, hiszen rengeteg korábban nem tapasztalt veszély leselkedik rájuk, mint például az autók, a hulladékok (drótok, széttört üvegek, stb.), az éhezés és a szomjazás. A legszomorúbb az egészben az, hogy mi, emberek tehetnénk ellene, meg tudnánk ezt az egészet akadályozni, míg az állat, aki teljesen ártatlan, az nyilvánvalóan ezeket a dolgokat nem látja át, nem tud magáról gondoskodni.

 

hontalan allatok02

Forrás: social.vb.kg

A hontalan állatok világnapján számos vadaspark, állatmenhely szervez programokat, melynek keretein belül például hasznos és érdekes információkat szolgáltatnak a helyes állattartásról. Ennek kapcsán az egyik legéletbevágóbb tudnivaló az ivartalanítás fontossága. Természetesen, ha netán állattenyésztéssel foglalkozunk, akkor ez lényegtelen, de minden más esetben nélkülözhetetlen ennek a rutinműtétnek a végrehajtása házi kedvencünkön. Emberként nyilván nem látunk bele az állatok fejébe, azonban nem vitatkozhatunk azzal a ténnyel, hogy nekik valójában nincs szükségük ezekre a hormonokra, ösztönre a túléléshez, sőt gyakran halálukat okozhatja. A kint élő kandúr macskák például végzetes harcokat vívhatnak a párzási időszakban, vagy ha nem is pusztulnak el a küzdelemben, akkor is igen komoly sérüléseket szereznek, melyek állatorvosi segítség nélkül nem feltétlenül gyógyulnak meg szövődménymentesen. Egyáltalán nem véletlen, hogy egy ivartalanított macska sokkal szebb, erőteljesebb társainál. Jólétük melletti másik pozitívum, hogy megakadályozzuk a túlszaporulatot is. Nem lennének többé útszélre, szemetesekbe, csatornákba hajított ártatlan kiscicák.

 

hontalan allatok03Forrás: http://catory.kr/

Ezek mellett még számtalan feladat hárul ránk, ha kisállatot fogadunk be, ezért nagyon alaposan át kell gondolni. Egy kutyus esetében számoljunk azzal, hogy napi rendszerességgel érdemes elvinni sétálni, ha nincs elegendő mozgástere. Bent tartott állatoknál számoljunk az alom, a táp, az eszközök költségeivel, illetve hogy sokkal többet kell takarítani. Házi kedvenceinkre fordított minden egyes perc, minden egyes forint valójában megtérülő befektetés, hiszen az a tiszta szeretet, a sok-sok mókás pillanat, amelyet tőlük kapunk, felbecsülhetetlen értékkel bír.

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!