Biztos felmerült már bennetek is az a kérdés, milyen tempóban és milyen módon fog majd fejlődni a gyermeketek.

Azt már elmondhatjuk, hogy a pocakban nagyon gyors tempóban fejlődik, növekszik a baba. Számos fotót készítettem hétről-hétre, bizony sokszor meglepődve nézegettem a képeimet. Hihetetlen milyen gyorsasággal készül a kint életre a baba. Lassan túl vagyunk a 34. héten, és bizony már most nagyon jól tudunk egymással kommunikálni, együtt dolgozunk a 40.hétig. Érzem, és tudom a legnagyobb segítséget tőle kapom majd.

bam1

Kisbabánk fejlődése során számos kérdés vetődhet fel bennünk, ezekre szeretnénk választ kapni. Amit leírok Nektek, az egyfajta általános útmutatásként értendők. Kezdjük a fizikai fejlődéssel.

A baba bőre már jelentősen nagyobb feszességgel bír, ráncai kisimultak, már a itt-ott a kis zsírpárnák is elő bukkantak. Nem minden baba szereti a magzatpózt, de megjegyzem ebben a korban a magzatpóz igen kedvező a későbbi fejlődéshez. Megfelelő alvási póz amikor, a kis keze ökölben, popsiját az égnek emeli, kissé elesetten megemeli a fejét, és automatikusan oldalra fordítja, mind ezt hason. Fontos az akadálytalan légzés, erre fokozottan figyeljünk. Kerüljük a közeli tárgyak elhelyezését ébrenlétkor. Ne helyezzük közvetlen a szeme elé bizonyos tárgyakat, mert kancsalságot okozhat. A kisbabák szeretnek egy bizonyos pontra fókuszálni, és ha ez közvetlen 30cm-nél közelebbi akkor elveszíti a követést és hosszabb időre is kancsalít. Az alvásigényük a babáknál nagyon változó lehet. Általánosságban a babák napi szinten 15 órát alszanak. Természetesen ez csak egy meghatározott időtartalom. Hallottunk már olyanról, is akinek a gyermeke az első hónapban 4-5 órát alszik. Azoknál a babáknál, akik nagyon keveset alszanak érdeme szellemileg lefárasztani a picit. Minél többet foglalkozni vele, nagyobb figyelmet és időt fordítani.

bam2

Ebben a hónapban már képesek a vízben úszásra. Rövid távon, arccal lefelé helyezzük a vízre, majd többszöri ismétléssel merüljön alá. A rendszeres baba úszás gyakran előnyhöz juttatja a testi-szellemi fejlődéshez.A pozitív hatások megmutatkoznak a keringésben, a tüdőteljesítményben, fokozza az izmok erejét. A gyermek szociális fejlődése és magatartása is kedvezően befolyásolható a korai alkalmazkodás és tisztelettanulás által egy új környezetben. A vízben való mozgás egy korai ügyességi kihívás. Háton fekve ne próbálkozzunk, mert megrémül, vizet nyel és sírni fog. Feje nagyon billenékeny.

Ne ijedjetek meg ettől a videótól, csodálatos felvétel. Az a bizonyos súlytalan állapot a babáknál. :

Van az úgynevezett intellektuális fejlődés egy hónapos korban. Még mindig a sírás a fő kommunikációs eszköze a babáknak. Vannak bizonyos testbeszédei is már. Itt kezdjük megtanulni mi szülők, hogy melyik sírás fajta mit jelenthet. Nagyon sokféle sírás létezik, gondolok itt az "éhes vagyok" vagy csak éppen "megijedtem valamitől". Ide tartozik, mikor a gyermekünk elkezdi a mi beszédmozgásainkat utánozni. (Kinyitja a száját, vagy zárja) Testbeszéd lehet még az ásítás, vagy a szem dörzsölése. Az ásítás előtt apró ráncok jelenhetnek meg a baba orra körül, majd miután kitátja a száját és jólesően ásít egyet, azt gondolnánk, mindjárt elalszik. Pedig nem. Ez a reflex élénkít és növeli a figyelemkoncentrációt, ugyanis a hűvösebb levegő mély belélegzése szabályozza agyuk hőháztartását. Az újszülöttek az első hetekben nagy fejtörést okoznak, beszélni ugyan nem tudnak, azonban apró jelekkel remekül kommunikálnak. Még mindig idetartozik a baba első mosolya, csuklások, akár a libabőr ösztönös tünetei is.

bam3

"Miközben megpróbálunk mindent megtanítani gyermekeinknek az életről, gyermekeink megtanítják nekünk, hogy miről is szól az élet."
Angela Schwindt

Az első hónapban a baba és anya teljesen össze van nőve. Ebben az időszakban a baba itt még nem érzékeli,hogy anya egy különálló személy lenne. Az anya és a baba kapcsolata a pocakban kezdődik, leginkább az első magzatmozgások után. A babák születésüket követően, 40 percig nagyon éberek, ezért ez az időszak a legfontosabb az anya és a baba számára. Kérd is az orvosodtól vagy a nővérektől, hogy semmiképp ne vigyék el tőled a picit szülés után.

Mivel tudom segíteni és fejleszteni a babát?

Biztosan elmondja majd nektek is az orvos vagy a védőnő, hogy már a korai szellőztetés, levegőztetés nagyon fontos ebben az időszakban. Kezdjük el az első hetekben, jótékony hatása van az idegrendszerre, nagyobb nyugalmat biztosítunk a picinek. Közvetlen napfényre ne tegyük ki a picit, hisz nagyon érzékeny még ilyenkor a bőrük, a túlzott hideg levegőn se tartózkodjon sokat a baba. természetesen nagyon fontos a D- vitamin, a csontfejlődéshez, de kompenzáljuk az orvostól kapott cseppekkel. Ha kizárólag anyatejjel tápláljuk, akkor a K-vitamin adagolását beszéld meg a gyerekorvossal.

Sokat segítünk egymásnak, ha mindig kommentáljuk vagy valamilyen úton-módon reagálunk a pici mozgásaira, gagyogásaira. Folyamatosa kommunikáció- tegyünk fel nekik kérdéseket még akkor is ha nem tudnak válaszolni. Figyeljünk a hangsúlyra, mindenképpen barátságos, mosolygós beszélgetésekre gondolok. Énekeljünk nekik, nem csak elalváskor. Minél egyszerűbb annál szórakoztatóbbak lehet az együtt töltött percek. :)

bam4

"Minden gyerek a maga sajátos küldetésével születik a világra, némelyik, hogy beragyogja napjainkat, némelyik, hogy próbára tegye türelmünket, némelyik, hogy célt adjon életünknek, és némelyik, hogy gondoskodjék rólunk. Így van: mikor világra jönnek, a gyermekek mindent megváltoztatnak, különösen, ha senki sem hívta őket."
Született feleségek c. film

Szerintem a Nők a földkerekség legboldogabb emberei. Annyira csodás érzés átélni mikor egy testben két szív dobban. Megnyugtató, bizalmas, egy vibráló érzés amit senki nem vehet el tőlünk. A világ legszebb és legcsodálatosabb szakasza minden Nőnek. Átértékelődik bennünk minden, amit eddig nem tartottunk szem előtt.

Csodás babavárást!

 

Balogh Cintia (Szini)

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!