A karácsony önmagában is az év fénypontja. Ha kisgyermekes szülő vagy, akkor kalandos és izgalmas napok várnak rád! 

 A kisbabád első karácsonya mérföldkő a te életedben is. Csodálatos, hogy idén végre Neki díszítheted fel az otthonotokat és a pompázatos karácsonyfa alá teheted az Ő kis csomagját.

Emlékszem, hogy a kisfiam születése után úgy vártam az első karácsonyt, mintha még magam is gyerek lennék. Az ünnep legszebb arcát szerettem volna megmutatni neki, tele varázslattal, csillogással és meghittséggel. Évek múltán is úgy gondolom, hogy szükségünk van erre nekünk, felnőtteknek is. Egy kisgyermek érkezése megmutatja, hogy miről is szól a karácsony, végre újra átélhetjük a várakozás örömét.

De amíg eddig eljutsz, sok a tennivaló, amit egy pici gyerek mellett nem mindig egyszerű megoldani.

Már nem bóklászol órákig a plázában ajándékokra vadászva. Már nem keresgélsz ruhát magadnak az ünnepi vacsorához. A tökéletes meglepetést keresed a csemetédnek mindenhol, bármi áron!

Ha az elkövetkezendő hetekben az ismerőseid keresnének, nyugodtan hagyj üzenetet: “a játékboltban vagyok, itt megtaláltok!”

Innentől kezdve minden évben erre kell számítanod és ez még majd fokozódik!

Ezért jó, ha már az első alkalommal megpróbálsz lazítani egy kicsit és végiggondolni, hogy mit szeretnél Te adni a gyermekednek: Ideges rohanást és kimerültséget, vagy meghitt várakozást, szeretettel teli közös pillanatokat?

Hogy segítsünk Neked az utóbbi verzió megvalósításában, összegyűjtöttünk néhány tanácsot. Vagy megfogadod, vagy nem, de azt tudnod kell, hogy az alábbi sorok már sok anyukának segítettek!

Ne várj el magadtól túl sokat!
Egy kisbabát ellátni teljes munkaidős feladat, ezzel jó esetben a családtagjaid is tisztában vannak. Ne az első karácsonyotok alkalmával akarj 5 fogásos díszvacsorát adni a teljes rokonságnak! Jövőre már rutinosabb leszel, de a gyermek 2-3 éves koráig jobb, ha van segítséged.

Ha a családotok - nagyszülők, testvérek - veletek töltik a karácsonyt, akkor jó előre beszéljétek meg, hogy ki mit hoz az ünnepi menühöz! Nem ciki, ha a mama megfőzi a levest, a testvéred megsüti a beiglit, ti pedig a főételt dobjátok be a közösbe.

Bármit is tervezel, számolj rá +30percet!
Egy kisgyermek mindig készül valami meglepivel. Mire felöltözteted, bekakil, mire elindulnál, megéhezik. Ha esetleg sikerül pár órára a nagyszülőkre, vagy barátokra bízni, akkor is eltart egy darabig, amíg kiosztod az utasításokat.
Egy pár hónapos csemetével közösen megveheted az ajándékokat, elviheted bevásárolni, nem fog emlékezni, hogy a tanuló kutyust az orra előtt vetted le a polcról. De a 1,5-2 évesek már könnyedén összerakják a képet, velük ne kockáztass!

A karácsonyfa-kérdés
A szülők legnagyobb félelme, hogy a gyerkőc magára rántja a karácsonyfát. Mindenki hallott már történeteket, így a friss gyermekes párok nem a díszítésen, hanem a rögzítésen agyalnak folyton!
Néhány hetes babának teljesen mindegy, hová teszitek a karácsonyfát, úgyis a ti karotokból gyönyörködik csak benne.
Kúszó-mászó csöppségek esetén jó megoldás asztalra, magasabb helyre tenni, nehogy elérje az alsó ágakat.
Tipegő esetében ez viszont veszélyes, mivel könnyen belekapaszkodhat, amikor feláll és meg is van a baj. Amikor feláll, lépeget a lurkó, inkább a földre állítsátok a fát és kössétek ki fűtéscsőhöz, vagy egy, mennyezetbe hajtott kampóhoz.

Legyetek résen...mindig.

Légy nyugodt!
A babák megérzik, ha szüleik feszültek, erre ők is nyűgösséggel reagálnak. Ne idegeskedjetek semmin, a kicsinek a legfontosabb, hogy ti szeretettel vegyétek körül, dédelgessétek.
Élvezzetek az ünnep minden percét a kisbabátokkal! Az első karácsony életre szóló emlék lesz mindannyiótok számára.

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!