Szoptatás és dohányzás - örök vita.

Soha nem gondoltam volna, hogy bárki is megváltoztathatja az életemet.

-Mind addig, míg egy szép napon meghallottam a testemben egy másik szív dobogását. Akkor tudatosult bennem, hogy nem egyedül vagyok. Akkoriban pár miliméter nagyságú embrió várt arra, hogy az anyukája legyek. Az első szívhang hallatán eldobtam a cigarettát. Természetesen, nem tudtam, hogy babám lesz az elkövetkezendő 1 évben... ha igen, akkor már előtte megpróbálokk tenni, az egészségesebb életmódért. Egy nagyon nehéz, monoton nyaram volt, napi 12-14 órát is ledolgoztam egy forgalmas kávézóban. A sok munkának köszönhetően, nem ettem rendszeresen, sok kávét ittam, és kevés folyadékot fogyasztottam. Nem így tervezzük a várandósságot, remélem beszélhetek több nő nevében is. Még is elmondhatom, hogy egy makk egészséges 35.hetes babóca szundikál a pocakomban. Fontos, hogy az ősi anyai ösztön diktáljon. Bármennyire is nehéz a rossz szokásokat félre tenni, tedd és meglátod, jól döntöttél! Az ÉLETEDBŐL csupán 9 HÓNAP. Aki nem tesz ennek eleget, az egy gyenge Nő.

cb1

„Akármit is ért el az életben, egy anya a gyermekei jóságában méri a sikereit“

Manapság már mindenki tudja, hogy a nikotinkáros hatással van a magzatra. És, remélem azt is tudjátok, hogy az anyatejbe is belekerül és jelentősen befolyásolja a csecsemő fejlődését. Biztosan hallottál már az oxigénhiányos babákról, 70%-ban a nikotin mellékhatása nagyban befolyásolja ezt a tünetet is. Ha szoptatás alatt dohányzol, a nikotin átkerül a baba szervezetébe,és szükjti az ereket, ezáltal a fejlődé lelassul. Az idegrendszeri és viselkedési zavarok is ennek köszönhetőek. Gondolnád? - Később kezd el beszélni a gyermeked, szellemi fejlődése lassabb lesz. Nem pillanatnyi állapotról beszélek, a dohányzás káros hatásai az egész további életére rányomja majd a bélyeget a gyerekre. Megemlíteném a beszédzavarokkal küszködő gyerekeket, akiknek tanulási nehézségek jelentkezhetnek.

Gondoljunk bele, a baba idegrendszere még fejletlen, ezért kisebb külső behatásokra is érzékenyebben reagálhatnak. Nincs hivatalos felmérés, de a nikotin hatása révén olyan érzékszervi zavar alakulhat ki, ami akár a bölcsőhalálhoz is vezethet. Érdemes kockáztatni? Véleményem szerint ameddig a szoptatási időszak nem telik le, addig igen is folytassuk amit elkezdtünk, és amit végig vittünk a 9 hónapban. Kerüljük a passzív dohányzást is, amennyire csak lehet. A dohányzó családtagunkat, semmiképpen ne engedjük a lakásban cigarettázni. A lakásban keletkezett füst is allergiás tüneteket, és légúti betegségeket okozhat. Nincs is annál rondább látvány mikor egy kisbabát tologató anyuka szájából kilóg a cigi. Önzőség, a kicsivel szemben. Az a gyerek nem kérte az életet, adjuk meg neki is a tiszteletet!

cb2

„Az anyáknak megadatott az emberiség által ismert legnagyobb kincs: a tudat, hogy jobbá tehetik valaki másnak az életeit.“

Gyakori kérdés a kismamáknál az is, hogy ha már nem szabad dohányozni, akkor lehet-e kihasználni ezt az időszakot a leszokásra a reklámokban látható tapaszokkal és rágógumikkal? NEM! Ezek a készítmények is nikotint tartalmaznak, ezért se a terhesség se a szoptatás időszakában nem szabad őket szedni.

Szeretnélek még jobban elijeszteni a dohányzástól - a dohányzó kismamáknak rövidebb a pihenőidejük:

A legújabb kutatások alapján, az anyukák saját maguknak segítenek, mivel a dohányzó édesanyák gyermekeinek pihenőideje, az anyatejen keresztül kapott nikotin hatására rövidebb idegig tart.
Ezen kívül számos tanulmány hozza összefüggésbe a gyermekkori passzív dohányzást több egészségügyi problémával, beleértve annak nagyobb valószínűségét, hogy a gyerek felnőtt korában dohányozni fog.

cb3

A kutatók 15 szoptatott csecsemőt figyeltek meg több mint két napig, három és fél órán át naponta. Egyik nap az anyák 1-3 cigarettát szívtak el közvetlenül szoptatás előtt. Másnap az anyák tartózkodtak a dohányzástól. Az anyukák mindkét napon adtak le tejükből mintákat,és így a kutatók megvizsgálták azok kotinin szinjét, amely a nikotin egyik fő mellékterméke. A dohányzó napon a kisbabák átlagban 53 percet aludtak a három és fél órás időszakban. A nem dohányzó napon több mint 84 percig, 1/3-dal hosszabb ideig szundítottak. Ezt sajnos az anyatej kotinin szintjével hozták összefüggésbe. Nem kell ehhez semmit írnom, legyen minden anyának beszédes eredmény...

„számos tanulmány hozza összefüggésbe a gyermekkori passzív dohányzást több egészségügyi problémával, beleértve annak nagyobb valószínűségét, hogy a gyerek felnőtt korában dohányozni fog. „

Sok nő terhesség alatt abbahagyja, vagy lecsökkenti a dohányzást, de szülés után újra dohányozni kezd - feltehetően abban a hitben, hogy minden rendben van. Azt ajánlom az édesanyáknak, akik egyszerűen nem tudják abbahagyni a dohányzást, hogy legalább az etetések előtti három órára tartsák vissza magukat!!!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!