Az a bizonyos kilenc hónap, míg a magzat az anyaméhben tartózkodik, sok minden történik.

Fejlődik, növekszik, úszkál, ficánkol, és megtanul olyan érdekes, és elképesztő dolgokat, melyekről sok kismamának tudomása sincs. Megmondom őszintén, én se tudtam mi fog történni a pocakomban, főleg a harmadik trimesztertől kezdve.

Szeretnék pár csodálatos élményt megosztani veletek:

A sóhajtás és az ijedtség - a kisbabám sóhajtással vagy éppen ijedéssel reagál minden erős hangra, mely kívülről jön, de akkor is, amikor például tüsszentek. Sokszor volt, hogy apró tárgyak leestek, vagy csak becsapódott az ajtó, ilyenkor is nagyobb rezgést, rúgást éreztem. Ez lehet kellemetlen érzés is, a ijedtség nagyságától függ, de mindenképpen vicces volt nekem. Próbáltam mindig megnyugtatni, és elmesélni neki épp mi történt. (Pocak simogatással is visszaadjuk a komforérzetét.)

babam1

"Mikor megszületik egy várva várt gyermek, az élet új dolgai, új értelmet nyernek."

A csuklás - ez az egyik kedvencem. Ezt pár hete csinálja a pocakomban a kisfiam, csodálatos és nagyon relaxáló érzéssel bír. Ugyebár, mihelyst kifejlődnek a kis tüdők , a baba gyakorolni kezdi a lélegzést. Ilyenkor apró, hirtelen ritmusos mozgásokat érezhetsz. A magzatvízből kortyolgat, ezáltal a több levegővétel során képződhetnek a csuklások. Az első ilyen esetnél,azt hittem gyorsabban kezdett verni a pici szíve, nagyon megijedtem. De nem kell pánikba esni, minden a legnagyobb rendben. Ha túl sokáig csuklik a pici, érdemesebb egy kis pocakmasszázzsal megnyugtatni.

Képzeljétek a 7. hetében már kifejlődnek a magzatvízben az ízlelőbimbók. Sőt a 14. hétben már különbséget tud tenni az édes és a sós ízek között. Én ezt ki is próbáltam többször, mikor már mocorogtunk. Én bátran kísérletezhettem az ízekkel, szerencsére mindent megtudtam enni. A citrom evéstől sokszor beindult. Ha édeset ettem akkor elcsendesedett, vagy épp lepihent a kicsi szívem. Annyira jó, hogy nem kell várni a kinti kommunikációra - mindenre reagálnak a babák az anyaméhben. Elképesztő dolgokat művelnek. :)

babam2

"A baba a szerelmet erősebbé, a nappalt rövidebbé, az éjszakát hosszabbá, a pénztárcát kisebbé, az otthont boldogabbá, a ruhát gyűröttebbé, a múltat semmissé és a jövőt tartalmasabbá teszi."

Az álmok megfejthetetlenek a magzatnál. A szakértők csak arra jöttek rá, hogy a 32. héttől valami úton, módon de álmodnak. :) Azt valóban nem tudni, hogy mit látnak a csöppségek az álmukban, ugyanis az agyuk által kibocsájtott hullámok még nem foghatók fel. Engem kifejezetten érdekel ez a téma, mert mikor csak csendben pihenek, erős ijedt rúgást kapok jobbról - balról. Lehet valami rosszat álmodhatott? Itt ismét testi kontaktot veszek fel vele, és pocakmelegítéssel megnyugtatom.

Über cuki lehet, ahogy ásít a pocaklakónk. A csuklás mellett az ásítás a másik elképesztő dolog, melyet a magzat már az anyaméhben kipróbál. Azt sajnos nem tudhatjuk, hogy unalmában, vagy mert éppen fáradt pillanatában ásít.

Lassan zárom soraimat - remélem nektek is volt már hasonló személyes tapasztalatotok. Az utolsó trimeszterben még vár ránk pár apró, elképesztő és meseszép érzés, amit talán soha nem tudsz majd elfelejteni.

Búcsúzóm egy nagyon kedves kis videóval.

Élményutazás - A magzat fejlődésének csodálatos útja!

Balogh Cintia (Szini)

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!