Biztosan megfordult már a te fejedben is, milyen lesz majd zombiként élni.

Ez talán még az első pár várandós hónapokban még nem foglalkoztat igazán! Valljuk be, nem jó nagy pocakkal aludni, a tüdőd a torkodban, a pici esténként dirty dancing-t játszik a pocakban, apa horkol ...stb. Ezeket túl éljük, hisz napközben van időnk sziesztázni. Na de mi van a baba érkezése után? Valóban nyitott szemmel alszunk majd? Előfordul, hogy napokat, heteket, hónapokat nem alszunk majd... Hogyan éljük túl a nehéz időket?

b1

"A gyerekek számára az első kapcsolat a legfontosabb, ez pedig az anya-csecsemő kapcsolat. Ez az az alap, amire a gyerek minden egyes jövőbeli kapcsolata ráépül. Az ember az identitását az anyjától kapja, ő a "tükre".

Az anyaság örömökkel és kellemetlenségekkel egyaránt jár. Az egyik ilyen problémás velejárója egy újszülött érkezésének az, hogy az anya - de igazából vele együtt az egész család - alvási rendje felborul. Hogy pontosabban fejezzem ki maga, nem felborul, de még töredékére is csökken az az idő, amit pihenéssel tölthetnénk.

Már fejben megvan a hadi tervem, most megosztom veletek is .

Természetesen ne vegyétek készpénznek, hisz mint írtam ez csak egy elképzelés részemről. Remélem sokaknak segít majd.

Elsősorban nagyon fontos a relaxáció, és a meditáció ebben az időszakban. Egy csöppség mellett jóval rövidebb periódusok állnak rendelkezésre. Gondolok itt a pár perces néma csendre.:) Ezeket érdemes kihasználni, megkell tanulni gyorsan és hatékonyan kipihenni magunkat. Javasolnám, hogy már szülés előtt keresgélj a neten hasonló módszereket, relaxációs zenéket, esetleg beszélj olyan szakemberekkel, akik értenek hozzá. Már a baba érkezése előtt kezd el gyakorolni - rutinosan tudj akár 10 perc alatt is feltöltődni.

b2

Ami nagyon fontos, hívd házhoz az anyukád! :) Nekem nagyon nagy szükségem lesz rá. Ezt már hónapokkal ezelőtt megbeszéltem vele. Nem feltétlen kell heteket ott tartani a szülőket, de az első pár napban nagyon nagy segítség lehet. Gondolok itt a takarításra, a fertőtlenítésre - néha jól esne egy tál meleg étel is, esetleg pár nap után hajat mosni. Ezek azok a komfortérzetek amiket ne hanyagoljunk el, csak azért mert mi majd megmutatjuk a világnak, hogy képesek vagyunk mindenre. Hát nem, egyelőre csak a pici babával szeretnék foglalkozni. Ezek azok a napok, hetek, amik meghozzák a kettőnk belső harmóniáját a kicsivel. Csak rá szeretnék figyelni, minden rezgését ismerni. Ne makacskodjunk, a párunkat is megkérhetjük, de jóval hatékonyabb egy másik anya segítsége a mindennapi háztartásban.

"Az anyai szeretet minden (...). Az hozza világra a gyermeket. Az formálja az egész lényét. Amikor egy anya úgy látja, hogy a gyermeke veszélyben forog, szó szerint bármire képes. Anyák autókat emeltek le a gyermekükről, és egész dinasztiákat pusztítottak el. Az emberiség számára ismert legerősebb energia az anyai szeretet."

b3

Az első időszakban egyértelműen nekünk kell igazodni a baba rapi rendjéhez. Ha alszik a gyermek, akkor nekünk is aludni kell. Ha több órán keresztül alszik a pici, te is tedd azt. Ne legyen bűntudatod mert éppen sok a mosatlan a konyhában, vagy mert épp kifolyik a szennyes. Aludj, aludj, aludj! Sokszor hatékonyabb lesz majd az egy helyben ücsörgés. A heverészés is pihentető lesz számotokra.

Óvakodjunk a mesterséges fényektől - nagyban befolyásolja az alvás-ébrenlét ritmusát.

A szoptatás után érdemes elsötétíteni a szobánkat, ami egy fajta megnyugvást ad a picinek is. Van egy fajta hormon, ami csak sötétben termelődik. Az úgynevezett melatonin - ez fontos lehet mindkettőtök számára a hosszabb alvás reményében. A nagy fényt adó lámpákat cseréljétek le kisebb izzókra - akár, szerezzetek be pár dekorációs kis égőket a falra, vagy a kiságyhoz. Fontos hangsúlyoznom, hogy napközben nem kell korom sötétben aludnia a babának.

Az első pár hétben úgy is magad mellett akarod majd tudni a gyermekedet. Valószínű sülve-főve együtt lesztek. Még is érdemes már egészen kiskorától kezdve, megmutatni neki pár kényelmes, pihentető segédeszközöket, amik megkönnyítik majd a továbbiakban az alvást. Vannak különböző hinták, amik már újszülött kortól használhatók. Hatalmas választékban keresgélhetsz a ringató ágyak között is, akár babzsák, baba párna használata. Azért szeretjük ezeket a csodakütyüket, mert mellette akár főzhetünk is, le is tusolhatunk, tényleg megkönnyítheti a hétköznapjainkat - nem mellesleg nagyon szeretik a csöppségek.

b4b5

b6b7

Nagyon szép hetet, jó sok pihenést és alvás kívánok Nektek!

 

Balogh Cintia (Szini)

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!