Előbb vagy utóbb mindenkinek eszébe jut, terhesség alatt a párjával való együttlét. Mert hát szeretkezés nélkül lehet élnünk 9 hónapig, de ha nem muszáj akkor miért tennénk?

Ha legutóbbi blogomat olvastad, akkor tudhatnád mindig felteszem Nektek a kérdést. Vajon jó szülők leszünk? Ártunk ezzel a babánknak? Sok más kétség merül fel bennünk terhesség alatt, és ez még csak a kezdet. Most elmesélem személyes tapasztalatomat.

Kezdeném az első trimeszteri időszakomat.

Szerencsésnek mondhatom magamat, nem kínzott rosszullét. Az első két hónapban őrült módon harcoltam a hormonokkal, pedig nincs szükség ilyenkor az önmegtartóztatásra. Sokszor én is meglepődtem magamon. Inkább élvezd, és köszönd meg a testednek ezt a csodás érzést. Persze, vannak kismamák akik a folytonos hányingertől, gyomorégéstől, étvágytalanságtól nem kívánják az együttlétet. Ilyen esetben az intim együttlét formái jelenthetik a megoldást: érintés, ölelés, csók. De semmikép ne ijedjetek meg, mindennek eljön az ideje.

Bizonyára nem hétköznapi ha együttlét közben azon kapod magad, folyik a melledből a tej. Hála ismételten a hormonoknak. Én a többszöri bepisiléstől sem szomorkodtam, akkor egy kis tejtől mi baj lehet. Persze úgy csinálsz mint ha meg se történt volna. Nem szeretnéd elvenni a párod maradéktalan jókedvét. A férfiak is érzik, látják a változásokat. Nagyobb mell, savanykásabb testnedv. Nem kell ezt szégyellni.

De mi történik az orgazmussal?

Mindenki félti ilyenkor a babáját. Vajon árt neki a méhösszehúzódás? Nem kell félned, ártani nem ártunk a pocaklakónak. Tény, intenzívebb a vérellátás miatt. De természetesen ha nem tudod félretenni a félelmedet akkor ne erőltesd. Csak azt csináld amiben jól érzed magad, amitől nem rettegsz. Nekem is voltak aggályaim, de a tomboló gonosz hormonok miatt én rövidre fogtam az együttléteket. Nekünk bevált a párommal. Arra törekedj hogy, addig csináld ameddig élvezed.

A terhesség haladtával, kényelmetlen lesz a pocak mérete. Ne rémisszen el. Párnákkal ki tudod támasztani, kérd meg a párodat segítsen. Nem akarok senki ellen beszélni, nekem már a nagyobb has miatt nem kényelmesek az együttlétek. Főleg, hogy elkezdett aktívan mozogni a babócánk. Ez már tényleg személyre szabott. Az orvosod véleményét nyugodtan kérd ki. A hancúrokat váltsuk fel tartalmasabb érintésekre, simogatásokra. Akár kérdezd meg a párodat, mire vágyik, mire van igénye. De azért jobb ha tisztázzuk - a baba nem lát át a méhszájon. A szeretkezés nem árt a magzatnak. Illetve ne aggódj, nem indítjátok be a szülést együttlét közben. Sőt, egyes kutatások során az orgazmus kellemesen elringatja a babát.

Az utolsó hetekben járó kismamáknak üzenem, esetleg akik túl hordással küszködnek, kifejezetten ajánlott az együttlét.

Remélem tudtam nektek segíteni. Várom élménybeszámolóitokat, kérdéseiteket.
Csodás babavárást.

 

Balogh Cintia (Szini)

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!