„Nem tehetek róla, ebben az átokverte melegtől elborult az agyam”. Mondta a barátnőm miután ketten maradtunk és lehiggadt. Merthogy eredetileg hárman voltunk egy másik barátnőnkkel. Csakhogy nem sokáig tartott a csajos délután, mikor a melegtől megviselt barátnő felcsattant egy banális dolgon és olyat tett, amit azóta is bán…

 

 

kanikula felforrt agy 01

 

Kép: Freepik.com

 

A legtöbbet embert megviseli a meleg. Az izzadástól, a forróságtól nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, a bágyadt, égető napsütéstől, tömény levegőtől nehezünkre esik gondolkodni. Nyűgösek, türelmetlenek, stresszesek vagyunk. Mindennek következtében, amit máskor lazán elviselünk, az most hatványozottan fájó és idegesítő. Csak erre lehetett gondolni a következő esetet követően:

 

Ülünk a hárman a kávézó teraszán az árnyékban. Mindenki vadul legyezi magát. Isszuk a hideg kávénkat. Folyik a dumálás a melóról, a mindennapokról, a párokról. Mire Bernadett (nevezzük így) azt meséli, hogy neki semmi sem jön össze, hogy a pasijával évek óta nem bír zöldágra vergődni és az anyjánál rákot diagnosztizáltak. Általában mindig türelmesen végig hallgatjuk egymást. Igen, vannak, akik folyton ugyanazokkal a problémákkal hozakodni, de a jó barátok akkor is képesek egymást végig hallgatni majd civilizált módon mondani el a véleményüket. Leszámítva ezt az alkalmat…

 

Ugyanis Tündi (nevezzük így), akinek egyébként a legszorosabb kapcsolata van Bernadettel, az asztalra csapott és kicsit sem fogva vissza magát a zsúfolt teraszon hangosan elkezdett ordítani nem kevés obszcén szót használva Bernadettre, a viselkedésére, meg annak a barátjára is és ott mindenki előtt elhordta őket mindennek. Olyanokat mondott, hogy a többi emberrel együtt csak lesni bírtam, ahogy porig alázta a szerencsétlen Bernadettet, aki épp csak el nem bőgte magát, de bocsánatot kérve tőlem, elsietett és elviharozott.

 

kanikula felforrt agy 02

 

Kérdezem mi volt ez? Válasz: „Elfogyott a türelmem, nincs nekem kedvem örökösen a sirámait hallgatni. Majd megpusztulok a melegtől, ő meg itt óbégat.” Megkérdeztem, hogy attól még hogy melege van – mint ahogy mindenki másnak is – ez okot ad arra, hogy így viselkedjen? Erre ő kezdett el panaszkodni, hogy de felidegesítették bent a munkahelyén, meg alapból őt most minden ember idegesíti és hogy éppen fasírt van a férjével is. Ezúttal már arról érdeklődtem, mit csinálta az a szerencsecsomag, mire annyit mondott, hogy semmit, csak éppen nem volt most kedve a viccelődéseivel, a közeledéséhez (utalva a szexre) és este lefekvés előtt elküldte a francba, hogy unja már a hülyeségeit és összeszedhetné magát, különben ő, Tündi fog lelépni.

 

Vagyis Tündinek tényleg agyára ment a meleg, mert lépten-nyomon kioszt mindenkit. Máskor valóban egy áldott jó lélek, mindenkivel türelmes, segítőkész és empatikus. De amint repkednek a 30 fokok, egy kiállhatatlan nőszemély lett belőle, akinek semmi és senki sem jó.

 

Mondani sem kell, hogy nem csak ő ilyen, hanem nagyon sok más ember is a környeztemben, férfi és nő egyaránt, akik hirtelen átmennek sárkányba vagy Kung-fu pandába és mindenkit lekaratéznak egyetlen szóért, viselkedésért, de már olyan is volt, akinek az nem tetszett, hogy néznek rá.

 

kanikula felforrt agy 03

 

Elhiszem, hogy meleg van, rólam, is szakad a víz – ezekben a percekben is, ahogy e sorokat írom – de attól ne használjuk már a meleget arra, hogy ráfogjuk minden egyes kirohanásunkat. Hogy éppen miért nincs kedvünk elviselni szeretteinket vagy dolgozni, meg egyáltalán létezni. A meleg nem lehet ok arra, hogy vérig sértünk másokat és megbántsuk őket. Igen, szar, mert az ember ingerlékeny, nehezen tudja járatni az agyát, de hát ennyire nem vagyunk önmagunk urai, hogy képtelenek leszünk tőle kontrolálni az indulatainkat?

 

Komolyan, minden egyes kánikulától feszült embert megtudok érteni. Ám ha tudják magukról, hogy két lábon járó önműködő dinamitok, akkor tegyenek ki egy táblát magukról, hogy „inkább ne szólj hozzám”, de viccet félretéve inkább kezdjenek azzal egy beszélgetést vagy akármit, hogy „előre szólok, most kicsit feszült vagyok”. Vagy ha menetközben érzik, hogy robbanni fognak, akkor jelezzék, vagy inkább menjenek el, rohanjanak ki lehűteni magukat, de tegyenek valamit ellene és ne csak kényelmesen várják, hogy felrobbanjanak. Ugyanis néha egy kis hidegvíz az arcra vagy a kiszakadás a közegből segíthet lenyugodni, nem vicc. Inkább válasszák ezt, a hideg zuhanyt meg az elrohanást, hogy befogják a fülüket, semmint felrobbannak. Megértem, hogy egyeseknek ez a kényelmesebb, másokra fogni a dolgot, hogy miattuk lettek feszültek, semmint megerőszakolni magukat és lebirkózni az idegbajt. Csakhogy utána óriási a kár… és egy rossz helyen, rossz időben robbant bomba akár a kapcsolatainkba, ne adj’ Isten a munkánkba, hanem mindjárt az egészségünkbe kerülhet.

 

kanikula felforrt agy 04

 

Tegyenek szívességet maguknak és másoknak azzal, hogy jelét adják annak, hogy hiperérzékenyek, mert különben az lesz, mint Tündivel, aki miután pár órával később lehűlt otthon a légkondi levegőjében kaptam a telefon, hogy nem éri el Bernadettet, pedig szánja-bánja a dolgot és lelkiismeret furdalása van. Megnyugtattam, hogy lehet is, mert azt sem csodálnám, ha az életben nem állna szóba vele többé. Mire ő „Tényleg ennyire durva voltam?” Mivelhogy neki fel sem tűnt. Hát ez az! Öntudatlanság. Ennyire elvesztette az önkontrollt. Kinek volt ez jó? Max neki, mert kiengedte a gőzt egy-két óra erejére, most meg napokon át tartó lelki baja van, hogy mindent tönkre tett maga körül és még mindig meleg van, szóval egyre csak nő a baj… ördögi kör ez, úgyhogy inkább mindenki előzze meg a bajt és hűtsétek le magatokat és vezessétek le a feszkót, amikor csak tudjátok! De ne máson…

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Egyedül vagy? Nem para, akkor is menj nyaralni!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!