Követed az eseményeket? Akkor biztos tudod, hogy felrobbant az internet és a média annak a hírnek hallatán, hogy egy amerikai producer hosszú évek óta titokban szexuálisan zaklatta a vele együtt dolgozó színésznőket, ez pedig események láncolatát indította el. Erre volt szükség ahhoz, hogy végre kiboruljon a bili és fény derüljön a szomorú igazságra, hogy nem egyedüli eset és rengeteg nő szenved a szexuális zaklatástól. Pedig egynek sem lenne szabad! A cikk első részében felgöngyölítjük az eseményeket és megkezdjük a téma boncolgatását!

 

 

szexualis zaklatas 01

 

Kép: Pixabay.com

 

Hatalmas felbolydulást váltott ki két világlap cikke is október elején New Yorkban Harvey Weinsteinről, amelyben több hollywood-i színésznő is bevallotta, hogy az Oscar-díjas producer szexuálisan zaklatta. Azóta egyre több cikk jelent meg, egyre több áldozat vállalta fel magát – köztük olyan nevek, mint Lena Headey, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Mira Sorvino - és Harvey-nek befellegzett minden tagadás ellenére, aki ellen már javában folyik az eljárás.

 

Ez az esett játszott közre egy egész lavina megindulásában, és így került elő még egy név is a Los Angeles Times cikkében, miszerint James Toback amerikai rendező és író is szexuális zaklató. Kezdetben csak 38 nő vádolta szexuális zaklatással, de a cikk megjelenése óta 200-ra ment fel ez a szám.

 

Hazánkat is elérte a hullám és a Harvey-botrány kellett Sárosdi Lillának is, hogy bevallja, hogy húsz évvel ezelőtt a híres  Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színházrendező és színigazgató, Marton László áldozatául esett. A vallomása nagyot szólt és több nőnek is erőt adott ahhoz, hogy ők is meséljenek, így még hét olyan nő ismeretes, akiket Marton a fényes karrier ígéretével ámított, hogy aztán súlyos traumákat okozzon nekik.

 

szexualis zaklatas 04

 

Ugyanis ennél az esetén kimondottan az derült ki, hogy a lányokat az álmaik elérésével csábították. És ez persze nem egyszeri eset. Nagyon sokszor fordul elő olyan, hogy akár színésznőnek, modellnek készülnek, vagy akár egyszerűen egy munkával kapcsolatba mennek meghallgatásra, ahol az interjún vagy a próbanapon ígéretekkel, ajánlatokkal igyekszenek a hatalmi emberek ágyba csalni őket vagy egyéb természetbeni fizetséget várnak az állásért vagy azokért a bizonyos jó szókért a megfelelő fülekbe… és a világon mindenütt így van, még hazánkban is.

 

Most azt kérdezed, hogy dőlhet be ennek valaki? Talán azt mondod, hogy ez a lányok hibája, hogy ilyen naivak. Igen, talán valahol közrejátszik benne, hogy szegények rászedhetőek. De miért? Mert ennyire szeretnének célba érni, ennyire elakarják érni a vágyaikat és talán úgy érzik, másképp nem sikerülne. Bizonyára vannak köztük szorult helyzetben levők, akiknek nagyon kellene a munka, mert családja van, adóssága, elkeserítő anyagi helyzete. Mások csak reménytelennek élik meg a helyzetüket. Hiszen lássuk be, sokszor egy nőnek valóban nehezebb érvényesülnie karrier tekintetében, mint egy férfinak, és abban a világban élünk, ahol sok helyütt az ismeretség, a protekció nyitja meg az ajtókat. Ezért érezhetik azt egyesek, hogy talán „megéri az ára” annak, ha cserébe munkát kaphat vagy elérheti az álmát. Már aki persze belemegy, hiszen nem mindenki kéeps rá.

 

szexualis zaklatas 05

 

Tehát lényegében ezek az események vezettek ahhoz, hogy egyre több nő kezdje el kiteregetni a szennyesét, így jött létre a közösségi médiában a #metoo kampány, amelyben egyre több áldozat meri megosztani a világgal a tapasztalatait. Érdemes belekukkantani, már csak azért is, hogy az ember szembesüljön azzal, hogy a rózsaszín mázolmányos világunk belülről rohad és hogy nem csak a gazdagsággal és politikai helyzetünkkel illene foglalkozni, hanem a nők védelmével, ugyanis naponta történnek ilyen borzalmak. Sajnos ez nem új keletű dolog, már régóta van így, de most telt be a pohár a nőknél, most ébredtek csak igazán öntudatra és jogosan követelik a jogaikat.  A védelmet.

 

 

Az év elején Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelölt elmondása szerint tavaly  306 esetben történt szexuális erőszak. De elhiheted, valójában azért tűnik ilyen csekélynek a szám egy majdnem 10 milliós országban, mert valójában ennyi a hivatalos ügy. Ugyanis a legtöbb esetben a nők még csak nem is mernek hivatalos szervekhez fordulni szexuális zaklatás esetén. Túl sok az olyan eset, ahol családon, rokonságon belül történik vagy az utcán, bárhol az országban tanúk hiányában és mert eleve túl nagy a szégyenérzet ahhoz, hogy az megszólalásra bírja.

 

szexualis zaklatas 03

 

Kép: Pixabay.com

 

Ugyan 2011-ben az Európa Tanács aláírt egy egyezményt a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről, illetve felszámolásáról, amelyben konkrét szabályok vannak lefektetve arról, miként kell eljárni a szexuális zaklatással szemben. Hol van hát a probléma? Hogy az ügyek többsége nem jut el a bíróságig és a nagyrészük azért nem, mert nem is történik hivatalos bejelentés, főként az előbb felhozottak miatt vagy egész egyszerűen nem ítélik „annak”.

 

Az egész szexuális zaklatás kérdése már a Parlamentben is napi rendre került, mert  igenis, tudja meg a világ, hogy bűncselekmény a szexuális visszaélés minden formájára és minden szinten, ugyanis nem hogy az egyszerű, hétköznapi halandó nem engedheti meg magának, de a hatalmi helyzetben levő személy sem, hogy fizikai vagy lelki szinten bántalmazzon szexuálisan akár egy kis- akár nagykorút.

 

szexualis zaklatas 08

 

Mivelhogy szexuális zaklatás mindenütt történik, az utcán, a munkahelyen, az iskolában, de igen, úgy hírlik, hogy még a felső vezetésben, az Európai Parlamenten belül is. Sokak szerint törvénymódosításra lenne szükség és további szankciókra, illetve arra, hogy a férfiak is kiálljanak az erőszaktevő férfiak ellen. Le kell számolni az úgynevezett „hallgatás kultúrája” jelenséggel. Ne hallgassanak a nők arról, ha fizikailag vagy lelkileg bántalmazták őket és ne tűrjék el a férfiak se, hogy más nembeli társaik ilyen jellegű viselkedést engednek meg maguknak.

 

Ugyanis meg van a szexuális zaklatás „ellentábora” is, akik szerint csak a nők fújják fel a dolgokat, hogy ez olyan „feminista” dolog és hogy túlontúl önérzetesek, félreértik a férfiak szándékait, akik mondjuk csak kedvesek és barátságosak. Senki sem mondja azt, hogy ez bizonyos esetekben nem így van. Kétségkívül lehet, hogy egy arra érzékeny nőt bántanak a kollégától kapott bókok, vagy ha az legelteti rajta a szemét, esetleg megérinti. Csakhogy ennél sokkal súlyosabb változatai vannak a szexuális zaklatásnak, és tényként kezelhető fenék- és mellfogdosás, illetve mindennemű tapizás kicsit sem félreérthető. Valahol segít a szép szó, a kérés, hogy a hölgyek köszönik szépen, de nem kérnek belőle. Ám ahol nem hat a szép szó, ott egyszerűen be kellene nyelni a békát és tűrni kellene? Hát nem! Éppen ezért egy nő és férfi se kezelje természetesnek a szexuális zaklatást!

 

Folytatása következik...

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!