Akinek nem inge, nem veszi magára! Viszont nagyon jól tudjuk, hogy sok nő kitartóan csorgatja a nyálát a laptop meg az ablak előtt arra várva, hogy egyszer csak valami csoda folyton ráír vagy betoppan a Nagy Ő és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Rengeteg élnek még mindig álomvilágban igaz szerelem után sóhajtozva, mintha nem is lenne más életcéljuk csak a szerelem, meg a házasság…

 

 

varod a herceget 01

 

Kép: Freepik.com

 

Ezzel van tele a fejünk. Szerelemmel! A sok ponyvának meg csajos filmnek köszönhetően – meg valószínűleg valamiféle genetikának is vagy ősi ösztönnek – de mind egy jóképű lovag után lihegünk, akit elrabolja a szívünket, hűségesküt tesz, másnap már feleségül vesz és kész is a mese. Lehet, hogy csak az elmúlt évszádok társadalmi elvárásai dolgoznak bennünk, amely szerint gázos az a nő, amelyik nem megy minél előbb férjhez, és aki húsz évesen is egyedül is van. Talán még nem sikerült kiheverni a szüleink elvárásait, hogy akkor a legboldogabbak, ha drága lányukat fehérben látják az oltár előtt és elkezdi potyogtatni az uncsikat. Mondjuk ezt látták a szüleiktől is, hogy csak ez a két létforma a normális és elfogadható: család és a házasság. Vagy egyszerűen tényleg valamiféle ősi ösztönök dúlnak bennünk, hogy jesszusom, de kell az az erős, szőrős ősember, hogy megvédelmezzen és vacsorára valót hozzon.

 

De az is megeshet, tényleg csak annyira álomszerűnek állítja be Hollywood, a Pretty Woman, a PS. I love you, meg az Alkonyat, hogy megzavarodnak a női fejek és csak szerelemre tudnak vágyni. Szerintem abban mind egyetérthetünk, tényleg jól hangzik. Ki töményen szereti a szerelmet meg a romantikát, ki kihígítva, de mindannyian szeretünk szerelmesek lenni. Imádjuk azt a hülye terhes érzést, amikor vadul kalapál a szívünk, légzési nehézségeink meg gyomorproblémáink vannak, a partnerrel van tele a fejünk és még álmainkban és őt csókoljuk. Igen, szerettünk megkattanni a szerelemtől és persze még csodásabb, ha viszont szeretnek bennünket, szépeket mondanak nekünk, a tenyerükön hordoznak minket és simogatják a lelkünket. Persze ez főleg a fiatalokat érinti, a tízes évei végén, húszas évei elején járó lányokat, hiszen egy idősebb, tapasztaltabb nő már valamivel jobban képben van a valósággal.

 

varod a herceget 02

 

Ám bármennyire is nagyszerű és csodálatos legyen a szerelem, meg persze a házasság, nem túlzás ennek élni? Ma már azért temérdek más lehetőségünk is van, nem muszáj csak szerelemről és családról álmodozni. Hiszen tanulhatunk, bármilyen szakmánk lehet, sőt, kimondottan érvényesülhetünk ott, ahol eddig csak a férfiak, mint amilyen a politika, jogok, pénzügyi területek. Manapság már bárki lehet belőlünk. Hát nem ezt akartuk? Egyenjogúságot és karriert? Erre tessék, kivívtuk és senkinek sem kell, de legalábbis egy szerény rétegnek, mert a szerelemre még mindig jobban fáj a fogunk? Oké, a pénz, a siker és a jó munka nem melegíti az ágyat nem lesz szerető társunk, de azért nem is kellene a háttérbe szorítani ezeket, mert az elsődleges cél a házasság.

 

Pláne a sok fiatalnak, akik nem találják a helyüket a világban. Nem tudják, mit akarnak, mihez kezdjenek magukkal. Dolgozni nem igazán szeretnénk, de a tovább tanulás lehetősége sem hajtja őket. Könnyebb, kényelmesebb fogni egy férjet, aki majd eltartja. Inkább szül húsz évesen két gyereket, hogy 5-10 év múlva elváljon a férjétől és magára maradjon a gyerekeivel (vagy lepasszolja anyunak, ha már annyira akarta őket) és akkor kezd csak el élni. Ugyanis ez sűrűn elfordul manapság, hogy a párok túl korán, túl fiatalon házasodnak. Biztos van, akiket a szerelem, a hirtelen fellángolás vezérel, mások pedig tényleg a lehetőséget, a kiutat látják benne. De rendszerint véget is érnek ezek a szerelmek és érdekházasságok, mert rájönnek, hogy nem éltek eleget, egy csomó minden vár még rájuk, nem kellett volna lekötniük magukat.

 

varod a herceget 03

 

Egyesek meg azon csodálkoznak, hogy de miért nem jön ez össze, miért nem találnak már férjet… olyan pasit, aki férj akar lenni. Ez is napjaink egyik főbb problémája, hogy a pasiknak herótjuk van a házasságtól. Lehetséges, hogy azért, mert megunták a rájuk testált férj szerepet, vagy éppen azért, mert látták a szüleik házasságát gallyra menni. Ott az a sok rossz példa, hogy a gyönyörű és szelíd nőből a házasság után egy sárkány lesz. Érthető valahol a férfiak félelme a házasság kapcsán és hogy több térre, szabadságra vágynak. Erre minden második nő (jó, legyen harmadik) azzal áll elő, hogy házasságot és családot akar. Nagyon fura világot élünk, hogy már nem a pasik vadásznak feleségnek valót, hanem fordítva, a nők vadászgatnak maguknak férjet. Igaz, erre a történelem során gyakran volt precedens (pláne szülői nyomás hatására) de ma ugyanúgy dolgozik a nőkben a férjfogó ösztön.

 

Most, hogy ilyen szépen kivívtuk magunknak egy csomó jogot meg tele vagy lehetőségekkel, igazán lehetne más életcélunk is, nem igaz? Nem kellene, hogy csak a házasság gondolata nyomja a fejünket. Jó volna, ha ezt a fiatalabb korosztály is belátná, hogy annyi mindent kezdhetnének magukkal, nem kell mindjárt belezuhanni az első pasi karjaiba, aki hajlandó őket elvenni. Mint ahogy arra is oda lehetne figyelni, hogy ne az első randin akarjunk házassági ígéretet kicsikarni a pasiból, mert persze, hogy lelép és vissza se néz és lehet sírni, hogy de miért nem találunk végre egy normálisat… ez nem azt jelenti, hogy álmodozz esküvőről meg házasságról. Azt akarjuk ezekkel a sorokkal közölni, hogy a világ olyan nagy, tele lehetőségekkel! Legyenek más céljaid is, mert ezer meg ezer dolog van, amiért érdemes élni! Ahelyett, hogy várod a herceget, inkább valósítsd meg magadat!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Add Istenem, hogy soha többé ne legyek szerelmes!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!