Mindig abban a kapcsolatban érzi magát a legjobban az ember, ahol nincsenek játszmák és őszintétlen dolgok sem. Érdekes módon most arra derült fény, hogy némi befolyásolás igen pozitív hatással lehet a párkapcsolatokra. Hogyan is van ez?

Kép: pixabay.com

 

Az egész történetnek a gyökerét a neves kutató, Dr. John Gottman adta, aminek pontosan az volt a lényege, hogy amennyiben a férfiak egy kicsit befolyásolják érzelmileg a partnerüket, akkor sokkal eredményesebb kapcsolatot képesek ápolni egymással. A megdöbbentő tény azonban az volt, hogy a nők ez kimondottan élvezik, ugyanis ha ez a befolyásolás esetleg már észrevehető is vált, annál jobban imponál nekik ez a helyzet. Hogyan is működik a szerelem pszichológiája?

 

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a férfiak egy alacsonyabb pozícióba taszítanák a nőket, sokkal inkább a szükségleteiket helyezik előtérbe némi plusz érzelmi befolyással. A tudományt is egyre jobban foglalkoztatta ez a jelenség, aminek a biztonságos működés nevet adták. Hiszen ezzel a bravúrral valóban biztonságosabban működtethető egy párkapcsolat. Még egyszer: nem játszmákról van szó, vagy egy hátulról jött támadásról, sokkal inkább egy érzelem felnagyításáról, ami alap esetben elsiklana a többi dolog mellett. Ráadásul ehhez a befolyáshoz rendkívül tudatosnak is kell lennie a férfinak, hogy ezt jól működtethesse, ugyanis ezáltal mindig figyelembe veszi partnere aktuális érzelmi és lelki állapotát is. Ez viszont tudattalanul sajnos sokszor nem jön össze, amiből meg még több baj származhat, mint haszon.

 

Nézzük meg egy egyszerű példával, hogyan is működik ez a dolog élesben! Vegyünk egy átlagos párt, akiknek saját vállalkozásuk van és sok időt töltenek együtt, viszont olykor elkerülhetetlen, hogy üzleti ügyben sok száz kilométer távolságra legyenek egymástól. A férfi ilyenkor szándékosan kimutatja, hogy egymástól való fizikai távollétük kimondottan jót tesz neki. Ennek hallatán természetesen nem örül a nő, de amint odasúgja neki párja, hogy: „Te soha nem vagy nekem elég!” máris megváltozik az érzelmi világában valami.

 

Kép: pixabay.com

 

A férfinek ebben a helyzetben valóban jól esett távol lenni egy kicsit az asszonytól, de amint elmondta, hogy párját nem pótolhatja senki és semmi, ő ezt azonnal el is hitte és mellkasát elöntötte a férje iránt érzett szerelem. Ugyanis a feleség az aggodalmával azonnal lehetőséget adott a befolyásolásra, amit a férfi élelmesen azonnal ki is használt. Ez egy abszolút nyertes helyzet mindkét fél számára, ami felemel és kiegyensúlyozottá tesz. Sajnos ez az, amit sokan nem fognak megélni, mert ők egyedül a legboldogabbak, nekik nem hiányzik még egy csalódás.

 

Az élelmesebb nők azonban némi féltékenységet is érezhetnek a dologban, amikor hajlamosak azt mondani, hogy ne terelje el a figyelmet azzal, hogy „én soha nem vagyok neked elég!” A férfi ekkor boci szemekkel képes közelíteni, megfogni párja kezét és egy hosszú forró csók után elmondja, hogy: „Igazad van. Valóban eltereltem a figyelmedet. De hidd el nekem sem könnyű. Én is veled szeretnék lenni, de sajnos nem tudok mit tenni, el kell mennem.” Majd egy újabb csókkal zárja le a történetet. Ezzel meg is volt az érzelmi befolyásolás, ami egy hűségre épülő kapcsolatnak kimondottan jót is tesz. A férfi nem fogja megcsalni kedvesét és a nő sem fog félrelépni, de az egészséges együttléthez ez a kis játék elengedhetetlen. S hogy ennek már tudományos alapja is van, az már végképp megdöbbentő, de maximálisan érdekes és hasznos.

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!