Mintáinkat, automatikus viselkedéseinket nem lehet eléggé hangsúlyozni. A személyiség azon tapasztalatokból és gondolati mintákból alakul ki, melyet valaha magunkba szívtunk. De csak rajtunk múlik, hogy mivel kívánjuk táplálni. Amikor felfedezünk saját típusunkból egy részt, többet fogunk tudni Énünkről, beazonosíthatjuk működésünk, ezáltal pozitív változásokat idézhetünk elő.

enneagram parkapcsolat 05

Kép: Freepik

 

Kapcsolatainkban ugyanazokat a dolgokat látjuk, érzékeljük, miközben van, hogy teljesen mást gondolunk mintáink miatt a történtekről. Másképp látjuk egymást házasságunkban, munkánkban, másképp látjuk gyerekeinket, gyakran anélkül, hogy látnánk a szisztematikus beállítottságot. Az enneagram segítségével lehetőséget kapunk arra, hogy mélyen betekintsünk személyiségünkbe és tisztázzuk kapcsolatainkat. Sok esetben törekszünk a harmonikus és pozitív életre, de ha figyelmen kívül hagyjuk, hogy mi zajlik bennünk tudatalatt és mik azok a dolgok, amiken változtatnunk kell, akkor feleslegesen hajszoljuk a boldogságot. Sajnos konfliktusaink nagy része abból fakad, hogy nem értjük egymást. Amikor vesszük a fáradtságot és megpróbáljuk megérteni saját magunk működését, vagy partnerünkét, máris elfogadóbbá és együttérzőbbé válhatunk.

Onnan tudod meg, melyik személyiségtípusba tartozol, hogy egyesével összeadod születési dátumod, amíg egy számot nem kapsz. Pl: 1987.02.23.=32/5. Olvasd el a kapott számhoz kapcsolódó leírást, majd olvasd el a születésnapod számaihoz tartozót is. Ami eltalál és tudsz vele azonosulni vagy erősen tagadod, az jellemző rád.

A lentebb írottak mindkét nemre vonatkoznak.

2-es típus

Megjelenésükből árad a jóindulat, figyelmesek és kedvesek. Kellemes beszélgető partnerek, biztos, hogy van hasonló sztorijuk, mint párjuknak. A békés együttélésért ösztönösen elkövetnek mindent, család centrikusak. Férfiként a női lelkek megértője, Nőként érzelmes, támogató, ezért nagyon népszerűek az ellenkező nemnél. A durvaságot, vitát nem kedvelik, taszítja őket a közönséges viselkedés. Elsősorban érzelmi biztonságra vágynak fontos számukra, hogy elismerést kapjanak, szükségük van a megerősítésekre. A születésnap szám jelentései mutatják érzelmileg, hogyan kommunikálnak. Nem lehet tőlük olyat kérni, amit ne tennének meg párjuknak szívesen. Életük során megesik, hogy emiatt sok csalódás éri őket. Van, hogy úgy adnak a szeretetért cserébe, hogy azt partnere nem kéri. Bizonytalanságuk ebből fakad, mert bár adnak, de visszafelé nem kapnak ugyanannyit, erre elkezdenek még többet adni, majd jön a csalódás. Megmentő szereppel azonosultak. Könnyen megbántódnak, még ha nem is mondják akkor sem titkolják partnerük előtt sértettségüket, biztos, hogy látszik rajtuk. Időre van szükségük egy kapcsolat kialakulásához. Figyelmességükkel lenyűgöznek és ha nem érték el a kívánt hatást, amit cserébe elvárnak, átváltanak negédes, tapadó magatartásba vagy a mártír szerepbe. Könnyen játsszák a szegény "én"-t. Jó hallgatóság, segítőkészsége a 2-es típusnak a legfejlettebb. Magabiztosnak tűnhetnek, de valójában olyan partnerre vágynak, aki által erősödhetnek, ugyanakkor hajlamosak arra, hogy környezetükben mindenkit megpróbáljanak irányítani. Ezt a kettősségét partnere rosszul viselheti, de ha tud róla, könnyebben kezelheti.

enneagram parkapcsolat 06

3-as típus

Megjelenésük fiatalos, stílusos, optimistán állnak az élethez. A humor, a lazaság vonzza az ellenkező nemet. Sikerorientáltak a munkában és a kapcsolatokban is. A kudarccal nem szeretnek találkozni. Párkapcsolatban fontos, hogy tudjanak a partnerrel társalogni, mert elsődlegesen intellektuálisan kapcsolódnak. Szeretik megnevettetni partnerüket, ezt a pozitív életszemléletüket használják a kapcsolatban felmerülő nehézségekre. Míg partnere aggódik, ők a megoldást keresik és közben igyekeznek derülátóak maradni. Társának ez felszínesnek tűnhet, de nem az. Megoldásközpontúak. Eredményt akarnak és cselekedni, nem beszélni az aggodalmakról, hanem cselekedni. Egy ilyen létbizonytalan időszakban, amilyenben élünk manapság, különösen fontos egy ilyen hozzáállás jelenléte. Párkapcsolatban, ha megérti társa, hogy az elviccelődésekkel nem ártani szeretnének, hanem épp az ellenkezőjét, akkor könnyebben tudják megoldani közösen felmerülő gondjaikat. A születésnap szám jelentései mutatják, hogyan kommunikálják érzéseiket és mit várnak el. Szeretik, ha partnerük határozott, önálló és van saját karriere. Fontos számukra, hogy legyen mindig érdekes téma, kedvelik az izgalmas beszélgetéseket, programokat. Megtévesztő kettősségük, hogy nem azt mondják, amit gondolnak és éreznek hanem azt, amit elvárnak tőlük, mert figyelmük a feladatokra irányul. Nehezen fogalmazzák meg magukban valójában, mit is szeretnének. Állandóan az foglalkoztatja őket, hogy társa eléggé értékeli-e. Ingázik a " bármit képes vagyok megtenni " és a " ez túl sok nekem, még nem tartok ott " között.

enneagram parkapcsolat 07

4-es típus

Megbízható partnerek, türelmesek és kitartóak. Megjelenésük konzervatív, lényük sugallja a becsületességet, hosszú távra terveznek. Keményen és szorgalmasan dolgoznak mindenért, fontos számukra az anyagi biztonság, a munkában végtelenségig terhelhetőek. Elég kritikusak önmagukkal és társukkal egyaránt, emiatt merevnek tűnhetnek. Ezen a téren nem árt, ha tudjuk: nem ők a lazaság és a rugalmasság példaképei. A születésnap szám jelentései mutatják, hogyan használják az érzelmi kommunikációt. Férfiként szeretik ha egy nő dolgos, házias és ugyanolyan tervszerű, spórolós, szabály követő, mint ő maga. Nőként, ha a férfi megbízható és anyagilag stabil, lehet rá számítani. Kettősségük, hogy nem tudnak mit kezdeni az idealisztikus beállítottsággal, jobban kedvelik a reális dolgokat a felszínen, miközben vágynak arra, hogy mesébe illő életük legyen. Fontos számukra a család, a biztonságos környezet, a következetes élet, jól kijönnek társukkal, ha ebben támogatásra találnak. Bármi mellett kötelezik el magukat, szilárdan kitartanak és lehet rájuk számítani. Nagyon megbízhatóak és védelmező módon gondoskodnak környezetükről. Kibillent állapotukban viszont ahhoz vonzódnak, ami hiányzik az életükből, kergetik az elérhetetlent. Képzete az: “ Mindenki másnak megadatott az, ami nekem nem “, ezért rendszeres lehet náluk az elégedetlenség érzete. Véget nem érő elemzéseikkel, az állandó válaszok keresésével meggondolatlan döntéseket hozhatnak. Makacsul ragaszkodnak régi sérelmeikhez, így tévesztik meg magukat. Nem veszik észre, hogy éppen a merev látás módjukkal akadályozzák életük jobb irányba való fordulását. Hajlamosak belekapni dolgokba, majd váratlanul félbehagyják azokat. Érdemes őket abban támogatni, hogy arra koncentráljanak, mit éreznek, mit akarnak, és ne azt elemezgessék, mit kellene érezniük, mit kellene kapniuk.

enneagram parkapcsolat 04

A pozitív jellemzések az egészséges személyiséget tükrözik, a negatív működések mutatják, miben érdemes fejlődni.

Az írás tájékoztató jellegű és nem teljes körű, csak a felszíni személyiség működést érinti. Kialakulásának megértése terápiát igényel, aminek lényege, hogy Éntudatunk miből ered, miért úgy gondolkodunk, érzünk, ahogy. A terápia alatt a minket ért élményeinkkel kapcsolatos gondolkodás, érzések megértése és feldolgozása történik.

A következő írásban az 5-ös, 6-os, és a 7-es gondolkodó típusokat elemezzük. Ha tetszett, amit olvastál és úgy érzed hasznos volt, kérlek kövess minket továbbra is.

                                                                                                                                      Mészöly Kriszta

                                                                                                                 Karakterológus, Life-Coach

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Hogyan viselkednek párkapcsolatban az enneagram személyiségtípusok?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!