Mintáinkat, automatikus viselkedéseinket nem lehet eléggé hangsúlyozni, aminek gyökerei gyermekkorba nyúlnak vissza. A személyiség (énképünk) azon tapasztalatokból és gondolati mintákból alakul ki, melyet valaha magunkba szívtunk szüleinktől és környezetünk hatásaiból. Felnőttként csak rajtunk múlik, hogy a továbbiakban mivel kívánjuk táplálni magunkat.

parkapcsolati enneagram 01

Kép: Freepik

 

Neki futunk-e annak, hogy beazonosítjuk felvett mintáinkat, rossz szokásainkat elengedjük, amire nincs már szükségünk vagy tovább visszük hibásan rögzült gondolkodásunk, magatartásunk, aminek következménye egy elégedetlen élet lehet. Amikor felfedezünk saját típusunkból egy részt, többet fogunk tudni Énünkről, beazonosíthatjuk működésünk, ezáltal pozitív változásokat idézhetünk elő. Kapcsolatainkban ugyanazokat a dolgokat látjuk, érzékeljük, miközben van, hogy teljesen mást gondolunk mintáink miatt a történtekről. Másképp látjuk egymást házasságunkban, munkánkban, másképp látjuk gyerekeinket, gyakran anélkül, hogy látnánk a szisztematikus beállítottságot.

Az enneagram segítségével lehetőséget kapunk arra, hogy mélyen betekintsünk személyiségünkbe és tisztázzuk kapcsolatainkat. Sok esetben törekszünk a harmonikus és pozitív életre, de ha figyelmen kívül hagyjuk, hogy mi zajlik bennünk tudat alatt és mik azok a dolgok, amiken változtatnunk kell, akkor feleslegesen hajszoljuk a boldogságot. Sajnos konfliktusaink nagy része abból fakad, hogy nem értjük egymást. Amikor vesszük a fáradtságot és megpróbáljuk megérteni saját magunk működését, vagy partnerünkét, máris elfogadóbbá és együttérzőbbé válhatunk. Nem az a baj, hogy nem vagyunk tökéletesek, a baj ott kezdődik, amikor nem akarunk fejlődni, többet tenni az életünkért, miközben másoktól meg elvárjuk, hogy változzanak.

Onnan tudod meg, melyik személyiségtípusba tartozol, hogy egyesével összeadod születési dátumod, amíg egy számot nem kapsz. Pl: 1987.02.23.=32/5. Olvasd el a kapott számhoz kapcsolódó leírást, majd olvasd el a születésnapod számaihoz tartozót is. Ami eltalál és tudsz vele azonosulni vagy erősen tagadod, az jellemző lehet rád.

A lentebb írottak mindkét nemre vonatkoznak.

Az 5-ös típus:

Biztosak lehetünk benne, hogy átlépik határainkat! Vagy a határozottságukkal vagy az érzőbb 5-ös típus olyat kérdez, amivel bárkit, aki gyengén áll lelkületileg eltalálhat. A születésnap szám jelentései mutatják, hogy az önállóságra való hajlam vagy a függőbb mintázat alakult ki náluk. A túlzások emberei, mindig van valami dráma az életükben, nehogy unatkozzanak. Kapcsolataiban a döntés és mozgásszabadságot meg kell nekik hagyni, különben nem lesz tartós a velük való együttlét. Nem vesznek észre jeleket. Ez alatt azt értem, nincsenek tudatában annak, ha valakit megbántanak. Hevességükből fakadóan, csak arra tudnak figyelni, ha mások határozottak velük. Férfiként szeretik, ha egy nőnek megvan a magához való esze, de nem szereti a kontrollt, a piszkálódást rosszul tűri. Nőként szeretik, ha párjuktól függetlenül eljárhatnak egyedül programozni, de ki nem állhatja például, ha a férfinak a modora távolságtartó. Vágynak a mozgalmas, izgalmas folyamatos impulzusokra, nem kedvelik az unalmas hétköznapokat. Beszámoltatni nem lehet őket, de érdemes tudni, mi foglalkoztatja, mi izgalmas pillanatnyilag számukra. Kibillent esetben másoktól elszigetelődnek, távolságot tartanak vagy állandóan manipulálnak, így uralják környezetüket. Az is előfordul, hogy akaratlanul is kiszolgáltatott, függőségi helyzetbe hozhatják magukat. Ilyenkor feladják szabadságukat, szétszórttá és gyakran unatkozó emberré válhatnak. Indulataik abból fakadnak, hogy azt gondolják: "Nem hagyják, hogy azt tegyem, amit akarok!" Nem húzzák meg saját határaikat, másokét meg rendszeresen átlépik. Az 5-ös típus, akkor van a helyén, amikor jó szokásokat alakított ki magában, a mindennapi rutinba is képes bevezetni valami változatosságot. Ügyes, ötletes és jókedvű emberek, akik párkapcsolataikban a megszokott dolgokból is különlegest varázsolnak. Elsöprő erővel tudnak ráhangolódni a mély értelmű kérdésekre, aminek megválaszolásához egyedüllétre van szükségük. Amikor eljut oda, hogy társával ezt megosztja, párja nem fogja érezni a kirekesztettség és a visszautasítás érzetét, meg tudják beszélni, hogy az 5-ös típusnak időszakosan elvonulásra van igénye.

parkapcsolati enneagram 02

6-os típus:

Külsőre megnyerőek, finom vonásaik vannak. Nyugalmat, harmóniát közvetítenek megjelenésükkel. Jó az ízlésük, szeretik a luxust, az eleganciát, kedvelik a kényelmet és a kényeztetést. Türelmesek, figyelmesek tudnak lenni imádott társukkal. Nagyon vonzóvá teszi őket odaadásuk. Kibillent esetben túlságosan is kényelmesek lehetnek, egyfajta hedonista életet is élhetnek. Nehezen hoznak meg döntést, nem szeretnek konfrontálódni. Kialakult elveik mellett kitartanak, még akkor is, ha ez károsítja akár őket, akár környezetüket. Nem veszik észre ezeket a téves elveket. Nem vizsgálják felül, ilyenkor mereven ragaszkodnak még ahhoz is, aminek ideje lejárt. Annyira kerülik a vitákat, hogy inkább elhitetik magukkal az ő kapcsolatukban minden rendben van. Rosszul viselik a veszekedéseket, a heves vérmérsékletet, egy ilyen kapcsolatban nem marad, de ha mégis, akkor csak tűr, de annak testi tünetek lehetnek a következményei. Alapjaiban mindenkinek szüksége van az érzelmek kimutatására egészséges formában, de a 6-os típus igényli a legjobban. Szükségük van az érintésre, a simogatásra, az ölelésre. A születésnap szám jelentései mutatják, hogyan kommunikálják érzelmi életüket. Társukkal figyelmesek szeretnek róla gondoskodni, és ha anyagilag is megtehetik, folyton kényeztetnek. Háziasak, nemcsak a nők, hanem a férfiak is. Szeretik az otthonukat, amely ízlésesen van berendezve. Kibillent formában túlgondoskodó, túlaggódó, mindenkinek megmondják, “hogyan kellene” csinálni, viselkedni, mit kellene hordani, mit kellene mondani, stb. Panaszkodók! Jó formában könnyen hódítanak, mértani pontossággal azt mondják az ellenkező nemnek, amivel le tudják őket venni a lábukról. Szeretik élvezni az életet, a jómódot, és képesek is megteremteni az anyagi biztonságot a színvonalas életet. Kibillent formában ezt másoktól várják el. Sokunk számára példaértékű azon magatartásformájuk, eszméjük, ahogyan az igazságot keresik a külsőségek alatt. Egészséges személyiségként képesek kapcsolataikban megteremteni és megőrizni az egyértelműséget és a szavahihetőséget.

 

parkapcsolati enneagram 04

7-es típus:

Megjelenésük higgadt, tartózkodó olyan benyomást keltenek, mint akik sosem veszítik el a fejüket. Nem jellemző rájuk a hős szerelmes típus, inkább a józanság, kötelesség amivel kitűnnek. Ha olyan családból származnak, ahol kimutatták az érzelmeket, könnyebb dolguk lesz párkapcsolatban, de ha inkább az intellektuális beállítottságot tapasztalták, akkor számukra a legnagyobb és legnehezebb feladat kimutatni érzelmeiket. Kommunikációjuk mindig céltudatos, kibillent esetben megmondó és kioktatóak lehetnek. Ha valaki megtetszik nekik, eleinte akkor is bizalmatlanok és távolság tartóak lehetnek. Sok esetben nem tudják magukról, hogy azok hiszik, hogy ők nyitottak. Az udvarlás nem erőssége a férfinak, nőnek annak fogadása, ellenben mindenben lehet rájuk számítani. A születésnap szám jelentései mutatják érzelmi kifejezésüket. Férfiként szereti, ha a nő komoly és megbízható, kiegyensúlyozott és nyugodt, de azt nem, ha nem önálló a nő. Nőként a 7-es típus kedveli, ha a férfi egzisztenciálisan rendben van, szereti az építő és tartalmas beszélgetéseket, de a közlési kényszert ki nem állhatja. Pontosan azért, mert kibillent esetben, ők ugyanezt teszik. Ilyen helyzetben a tükör egymásnak nagyon erős lehet. Értékelik a fegyelmezettséget a kitartást, a szorgalmat. Nagyfokú magánéletre, függetlenségre vágynak, miközben szeretnének kapcsolatban is lenni. Ez ambivalenciát okoz számukra, nehezen alakítják ki a kettő között lévő egyensúlyt. Mások társaságában kényelmetlenül érezhetik magukat, ha nem tudnak ellazulni, mert attól tartanak, hogy valami rosszat találnak mondani. A váratlan, felkészületlen, spontán meglepiktől hidegrázást kapnak. Nem lehet rájuk erőltetni a társasági életet, amíg rá nem lelnek önmaguk bizalmára és arra, hogy a vicc mesélést például “nem nekik találták ki”. Éleslátásuk és bölcsességük sokat segít párjának a hétköznapi életben, ám a következetlenséget nem bírják, biztos, hogy szóvá teszik. Józanságuk hasznos lehet egy biztonságos élet kialakításához, de párkapcsolatban az érzelmek terén van mit tanulniuk. Egészséges személyiségként játékosak, pozitívak. Leleményességükkel a napi feladatokat örömmel végzik, az élethez való hozzáállásuk magával ragadó. A környezetükben élőket azzal bátorítják és segítik, hogy egy optimista jövőképet mutatnak, melyben azt hangsúlyozzák, hogy hogyan fogadjuk el a bennünk rejlő lehetőségeket.

 

parkapcsolati enneagram 03

A pozitív jellemzések az egészséges személyiséget tükrözik, a negatív működések mutatják, miben érdemes fejlődni.

Az írás tájékoztató jellegű és nem teljes körű, csak a felszíni személyiség működést érinti. Kialakulásának megértése terápiát igényel, aminek lényege, hogy Éntudatunk miből ered, miért úgy gondolkodunk, érzünk, ahogy. A terápia alatt a minket ért élményeinkkel kapcsolatos gondolkodás, érzések megértése és feldolgozása történik.

A következő írásban a személyiség színezeteiről olvashattok bővebben egy folytatásos cikk formában. Elsőként az 1-es típus színezeteit vizsgáljuk. Ha tetszett, amit olvastál és úgy érzed hasznos volt számodra, akkor olvass minket továbbra is.

                                                                                                                                            Mészöly Kriszta

                                                                                                                     Karakterológus, Life-Coach

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Hogyan viselkednek a 2-es, 3-as, és a 4-es enneagram érző személyiségtípusok a párkapcsolatban?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!