Több ilyen párt is ismerek, ahol az egyik fél hívő vagy erősen spirituális alkat. A másik pedig szkeptikus vagy totál földöz ragadt. Van, ahol látszólag működik és úgy látom nagy a szerelem. Vagy ez csak a látszat? Máshol viszont elég gyakran ölik egymást. Sőt, olyanokról is hallottam, akik pont ezért mentek szét egy idő után, mert ennyire nem értettek meg egymást. Szóval, működhet a párkapcsolat ott, ahol a felek ennyire különböznek?

 

spiritualis kapcsolat 01

 

Kép: Freepik

 

Azt mondják, hogyha elég nagy a szerelem, az bármit kibír. Biztos vannak olyanok, akiknél ez tényleg így van. Ugyanis csak akkor működhet egy ilyen párkapcsolat, ha mindkét fél elég érett és képes a kölcsönös tiszteletre és megértésre. Hogy képesek belátni azt, hogy bár nem egyezik a hitük, a világnézetük, ettől még szeretik egymást és lehetnek társak, hiszen más dolgokban nagyon is egyetérthetnek és jól kijöhetnek. Tehát nem feltétel a párkapcsolathoz a teljes azonosság, hogy két hívő meg két spirituális vagy éppen két vallástalan ember legyen együtt.

 

Ellenben, kevés az ilyen jól működő kapcsolat – én legalábbis nem sokról tudok – méghozzá azért, mert csekély azon érett felnőttek száma, akik képesek arra, amit az előbb is leírtam. Találkoztam olyanokkal, akiknél nagy volt a szerelem, volt közös érdeklődési körül, összejöttek, de idővel – legkésőbb összeköltözésnél – zavarni kezdte az egyik félt a másik hite vagy éppen hitetlensége. Egyrészt tudjuk milyenek a férfiak, szeretnek poénkodni, de sok nő, illetve vallásos nem tud azon nevetni, ha kifigurázzák Istent, az angyalait vagy az isteneit. Az is ideőrlő lehet, amikor sokadjára kérdezik meg tőle vagy cukkolják azzal, „Hogy tudsz ilyen hülyeségekben hinni?” Rosszul esik neki, hogy a vallását, életszemléletét ledegradálják. A legtöbb ember úgy van vele, hogy nem zavarja, ha a másik fél nem hisz benne, de ne is ócsárolja és ez jogos. Kérdezni, érdeklődni lehet, de nem kötekedve. Márpedig sokan ezt teszik arra hivatkozva, hogy nem bírják felfogni, hogy hihet a párjuk abban, amiben.

 

spiritualis kapcsolat 02

 

A probléma ott szokott felmerülni, amikor egyik félből kibújik a térítő. A hitetlenek, szkeptikusok is hajlamosak arra, hogy megpróbálják meggyőzni a másikat arról, hogy nincs igaza, mese habbal, amiben hisz. Vitát kezdeményez, „bizonyítékokat” gyűjt, hogy a másik orra alá dörgölje, hogy a Nagy Bumm hatására jött lére világegyetem, nem Isten teremtette és hogy a Föld sem hét nap alatt készült el. Mivelhogy ilyenek az emberek java része, szeretik a saját igazukat hangoztatni és aki kilóg a sorból azt megpróbálják bepasszírozni a többi bárány közé.

 

Ugyanezt teheti a hívő fél is. Aki időről-időre olyan mondatokat szúr be, hogy az Isten rossz szemmel nézi, amit csinál, vagy elmagyarázza a kedvesének, hogy jelet kapott, amit követnie kellene és hogy éppen a csillagok állása vagy a sors akarata szerint kell most munkahelyén szenvednie. Ugyanúgy megpróbálják befolyásolni a másikat vagy megtéríteni.

 

spiritualis kapcsolat 03

 

Ha ezen nem emelkednek felül, nem győzik le a saját kicsinyes vágyukat, hogy meggyőzzék a másikat vagy nem tartják tiszteletben, annak meg lesz a böjtje. Minél erőszakosabb a térítés, annál jobban elfajulhatnak a dolgok. Hogyha a szkeptikus fél összetöri a hívő lélek szobrait, szentélyét vagy azt mondja, nem teheti ki őket a lakásban, ott már fennállhat a szakítás esélye, elvégre miért tagadja meg a másik a hitét, a nézeteit azért, hogy valakinek a kedvében járjon? Hát nem lehet kitenni őket egy eldugott kis sarokba?

 

Ám a spirituális is túlzásba eshet, főleg akkor, ha van egy közösség vagy csoport is a háta mögött, amely erősíti. Ahol hátszél is van, ott mindig fennáll az esélye annak, hogy megtömik a fejét. Sajnos előfordul az ilyen, hogy azzal jön haza a férfi vagy a nő, hogy többé nem feküdhet le a kedvesével, amíg nem „tisztul meg” vagy tér meg. Vagy megpróbálja a másikat eltiltani a barátoktól (esetleg bezsarolja, hogy nem megy el a megbeszélt közös találkozóra) mert hitetlenek, a Sátán szolgái és nem szívhat velük egy levegőt. Esetleg azért tűnik el két napra, mert a közösségével lesz egy pucér termékenységi fesztiválon vagy el kell vonulnia egy barlangba meditálni. Igen, ezek már a durva, de nagyon is létező esetek, amelyek jelentős mértékben keseríthetnek meg egy kapcsolatot. Akár egy szekta, csoport vagy baráti közösség befolyásolja bármelyik felet, azt a kapcsolatot már megette a fene, mindegy hogy hívő vagy szkeptikus.

 

spiritualis kapcsolat 04

 

Végül, hallottam már ilyen párokat szétmenni azzal, hogy a spirituális beállítottságú fél azt mondta „nem voltunk egy szinten, ezért szakítottam vele, mert különben csak hátráltatott volna a fejlődésemben”. Ott van ennek a fordítottja is az „hát én nem fogom olyannal leélni az életemet, aki energiát küld idegenek meg macskafejű emberekben hisz”.

 

Talán jobb is, hogy nem maradnak együtt az ilyen emberek, hiszen nincsenek egy szinten. Nem spirituális, hanem lelki és talán értelmiségi szinten sem. Nem elég érettek sem lelkileg sem agyilag ahhoz, hogy elfogadják a másikat és annak nézeteit. Ilyenkor előnyösebb, ha találnak egy magukhoz hasonlót vagy legalábbis egy olyan valakit, aki elfogadja őt úgy, ahogy van. Ezért az ilyen dolgokat sosem szabad zsákbamacskaszerűen árulni. Oké, nem az első randin, de a második érdemes beavatni a másikat, mert jó, ha tisztában van ezzel az ember. Inkább az elején mondjanak búcsút egymásnak, mintsem két évi kínlódás után. Ha pedig annak ellenére is megpróbálkoznak vele, hogy tudják, különböznek vallás vagy spiritualitás terén, akkor tegyék azt felnőttek módjára, nem pedig egymás vérét szívva. Úgyhogy sajnos nem mindig elég a szerelem a boldog párkapcsolathoz…

 

spiritualis kapcsolat 05

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Meddig egészséges a hit? Mikortól válik betegessé, akár veszélyessé?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!