Ha egy nő nincs jóba magával és ő maga sem tudja mit akar, akkor rögvest frigid liba lesz, aki csak menekül. De milyen az, amikor a férfi az, aki támogatásra szorul, aki nehezebben enged közel magához valakit, akinek túl sok a stressz, aki egyáltalán nem áll készen egy kapcsolatra, pedig szeretne? Milyen a sérült férfi?

feldolgozas 01

 

Kép: Freepik.com

 

Nyár volt, már ősz eleje, amikor először ment a huzavona köztünk. Amikor ő dobta le a félelmeit és lépett volna előre, én húzódtam vissza egy STOP táblát szorongatva. Amikor én vettem a bátorságot, hogy lehet, mégis csak hinni kéne neki és igent mondani, ő volt az, aki átvette a NEM táblát a kezébe.

 

A kapcsolat nem szűnt meg sőt, fura módon, jobban megnyílt számomra, mint bárki másnak. És a megnyílással egyetemben fokozatosan jelentek meg a sérülés nyomai, vagy épp az okai, miközben a túlzott szabadság iránti vágy is leszállt közénk. Az elején tagadtam a szabadságot, mindkettőnkre haragudtam ezért, aztán hónapról-hónapra ébredtem rá, hogy aki már legalább egyszer úgy igazán megsérült, annak a szabadság lesz a békéje, az otthona, az aduásza. Főleg egy férfinál. A szabadság nem veri át, nem töri össze a szívét.

 

Bizony, egy férfi szíve is összetörik, és nem is akárhogy.

 

Hasonlítottunk. Idővel arra figyeltem fel, hogy minél jobban hallgatom őt, annál jobban ismerem meg önmagamat is.

 

feldolgozas 02

 

Például, úgy tanultam meg alig észrevehetően hinni és félelem nélkül automatikusan közelebb engedni valaki mást a szívemhez, hogy saját szememmel láttam a harcait önmagával, s elsősorban az erőlködését: hogy betartsa a nekem tett ígéretét: bízni fog bennem.

 

 

A mai napig bennem cseng az az elejtett mondat, egy téli délelőtt, amit lesütött tekintettel ejtett ki a száján: Nem tudok bízni az emberekben. De benned akarok. Valamiért úgy érzem, hogy benned bíznom kell.

 

 

Pár év alatt egy trilógiára való összegyűlt a kapcsolatunkból. Egy trilógia összeíródott róla. A férfiról, aki retteg az érzelmektől. Akiben rengeteg a stressz, és olyankor bármi megtörténhet. Aki ő maga sem tudja, hogy készen áll-e egy kapcsolatra, bár valószínű, csak önmagát védi.

 

 

Milyen az a férfi, aki már többször megsérült? Óvatos. És különféle dolgokba hajszolja magát, mert tehetetlenné válik önmagával szemben. Lehet ez bármi. Van, aki munkamániás lesz és a 48 órából 72-öt ledolgozza. Van, aki minden második nőt megdug, aki az útjába kerül, aztán reggel kedvesen reggelit készít, aztán soha többé nem látja újra. Van, aki a kábítószer felé megy. Van, aki sűrűbben kezd a pohár aljára nézni. Van, aki felpofozza, majd terrorba tartja a nőket: mert a félelmeit ilyen módon vetíti ki a nőkre. Azt hiszi, minél erőszakosabb, annál jobban bebizonyítja inkább saját magának, hogy mekkora férfi. Pedig csak önbizalomhiányos, teli frusztráltsággal.

 

feldolgozas 03

 

Egy sérült nő olyan, akit irányítani kell, mert nem tudja viselni a nadrágot egy kapcsolatban. A sérült férfinak szüksége van egy kapaszkodóra, amibe belefektetheti azt, amit elnyom magában. Mert a sérült férfi nem engedte el a múltját. Nem gyászolta meg azt, amit meg kellett gyászolnia.

 

Egy sérült férfi olyan, mint egy kisgyerek. Ha gúzsbaköti a félelem, kompenzálni szeretné valami mással, hogy megmutassa mennyire bátor… és főleg, kikerüli azt, ami összetörte a szívét.

 

Egészen addig, amíg jön valaki, aki vigyáz rá.

 

Akkor kezdődik igazán a sérült férfi színrelépése: mert mást mond a szája, mint amit tesz. És ember legyen a talpán, aki ki tud rajtuk igazodni.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

5 dolog, amit érdemes tudnod, ha úgy érzed, összetörtél

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!