Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc március 15.-én vette kezdetét. Nemzetünk egyik leghíresebb történelmi eseménye ez, mely mind a mai napig sok tanulsággal szolgál.

marc15 1

Forrás: http://gyerekperec.com/

Az utóbbi időben ráébredtem arra, hogy a múltban vájkálni teljesen felesleges, idegőrlő, azonban feldolgozva azt, kiragadva a lényeget, arra kell használnunk, hogy fejlődjünk. Mérlegelnünk kell magunkban, hogy mi az, amit jól csináltunk, mit rontottunk el, és ezek alapján tanulni az esetből, hogy a jelenben, jövőben ehhez tartsuk magunkat.

Eltölthet bennünket büszkességgel, hogy több mint egy évszázaddal ezelőtt honfitársaink összehangolt stratégiával, együttes erővel, lelkesedéssel és bátorsággal harcba szálltak a Habsburg Birodalom ellen. Nyilvánvalóan fontos ismernünk azon személyek neveit, akik mindezt kitervelték és összefogták a folyamatokat, amíg el nem érték a célt, de tudjuk, ebből kisebb-nagyobb arányban, de mindenki kivette a részét. Hálával kell tartoznunk, amiért most egy relatíve szabad országban élhetünk, azonban nem elegendő kokárdát tűznünk, és megemlékeznünk hősi halottjainkról. Fel kell érnünk hozzájuk! Az erőfeszítéseik semmibe vesznek, ha mi nem igyekszünk hozzájuk hasonló értékes életet élni.

 

marc15 2

Forrás: http://www.pixabay.com/

Nem azért kell küzdeni, hogy házad, autód és mindenféle ingóságod meglegyen, amit a társadalom elvár, hanem azért, hogy élhetőbb legyen a világ. Ez pedig nem merül ki abban, hogy csodaszép, mindennel felszerelt összkomfortos otthonod van, hiszen az csak egy porszem a világban. A gyerekeid sem a négy fal között fognak felcseperedni, majd örök álomra hajtani a fejüket idős korukban, hanem a nagyvilágban. És azt kell „ott kint” helyretennünk együttes erővel, mivel a jelen állás szerint ép ésszel nehéz boldog pillanatokat szerezni. Amikor szimplán sétálsz az utcán, és elmegy melletted egy arrogáns alak, több száz ezer forintot érő öltözékben, majd látsz egy teljesen visszafogott, értelmes családot, akik igen csak viseltes ruhákban sétálnak, akkor elgondolkozol, hogy mi lehet a baj. Persze ismeretlenül nem szabad megítélni embertársainkat. Sosem lehet tudni, hogy ki az, aki lustaságból adódóan került hátrányba, vagy nem kapcsolatai, hanem szorgalma révén tört fel, de minden esetben az látszik, hogy az emberek egója hatalmas gátat szab a fejlődésnek.

Ha már a mai napon nem kell dolgoznunk, őseink több mint egy évszázaddal ezelőtti hősi cselekedetei miatt, akkor legalább egy kicsit töprengjünk el azon, hogy mi milyen értéket tudnánk a világnak adni.   

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!