Louise L. Hay amerikai író és motivációs tréner az önsegítő mozgalom egyik legfontosabb karaktere. A 91 éves szerző gondolataival emberek millióit inspirálja világszerte. Tette ezt egészen a tegnapi napig, ugyanis eltávozott az élők sorából, viszont tanításait itt hagyta nekünk.

Kép: pixabay.com

 

„Minden egyes gondolatunk jövőt teremt.”

Nem csak a tettekkel, a gondolatokkal is folyamatosan teremtünk. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha csoki tortát képzelünk magunk elé, a torta pillanatok alatt meg is jelenik, hanem azt, hogy elindul a folyamat, aminek eredményeként akár tortát is készíthetünk, rendelhetünk, vehetünk. Ez ennél összetettebb dolgokkal is épp ugyanígy történik: az érzések, majd a gondolatok visznek bennünket közelebb a célokhoz. Ha nem vagyunk tudatosak minderre, akár kevésbé konstruktív dolgok is a célkeresztbe kerülhetnek...

 

„Jó helyen, jó időben vagyok, és a megfelelő dolgot teszem.”

Az önvád gyakori forrása, hogy akkor és ott botorságot tettem, más döntést kellett volna hoznom, és akkor minden másképp – sokkal jobban – alakul. Egy dolgot azonban fontos tudni: akkor és ott nem volt más döntési lehetőségem, hiszen nem álltam annak a tudásnak a birtokában, ami most az enyém. Az volna a hiba, ha ebben a pillanatban is ugyanúgy cselekednék, de lehetőségem van mást tenni.

 

„A szeretetnek csodálatos gyógyító ereje van. Ha szeretjük önmagunkat, elképesztő csodákat élhetünk meg.”

 

Kép: pixabay.com

 

Amíg magunkat nem szeretjük, természetes, hogy mások sem szerethetnek igazán minket. Az önszeretet természetesen nem egoizmust jelent, és nem mások kárára történik, ahogyan azt sem jelenti, hogy ne volna szükség a továbbiakban önfejlesztésre. Jelent viszont egy stabil alapot, ami a mások iránti egészséges kapcsolódást is garantálja. A jó hír: ha most nem is állsz túl jól, fejleszteni mindig lehet rajta.

 

„Te vagy az egyetlen ember, aki a te elméddel gondolkozik! Így aztán te vagy az az ember is, akinek hatalmában áll irányítani a világodat.”

Azt, ami körülöttünk történik, teljes egészében soha nem tudjuk befolyásolni: túl sok a rajtunk kívülálló tényező. Azt azonban, ahogy minderről vélekedünk, mindannyian képesek vagyunk bármikor megváltoztatni, és amint az első pontból kiderül, ez jövőnket is nagyban befolyásolja.

 

„A legnagyobb erő mindig a jelen pillanatban rejlik.”

Erről szól szinte az összes spirituális tanítás gyökere, a buddhizmustól a new age-ig, Szepes Máriától Eckhart Tolle-ig:a most ereje mindent felül ír.

 

„Minden képességed megvan ahhoz, hogy meggyógyítsd önmagadat. Igen gyakran tehetetlennek hisszük magunkat, pedig nem vagyunk azok. Mindig ott van elménk ereje... Légy tudatos erre az előre, és használd is azt tudatosan.”

Az ember természetes öngyógyító képességére épülő új medicínának van egy alapgondolata: ha létrehoztuk a betegséget, képesek is vagyunk azt elmulasztani, vagyis meggyógyítani. Ez olyasmi, amit érdemes komolyan venni: nem véletlenül mondják a gyógyult rákbetegek, hogy az orvos csak a tüneteket kezeli, a szemlélet- és életmódváltás azonban az ő feladatuk.

 

Kép: pexels.com

 

„Felfedeztem, hogy az univerzum szereti a hálát. Minél inkább hálás vagy, annál több vágyott dolgot tesz eléd.”

A hálát persze nem csak az univerzum szereti, hanem saját tudatalattink is: így tudatosítja, hogy az utunkon vagyunk, így tovább, ami természetesen újabb célok teljesüléséhez vezet.

 

„Nem hagyom, hogy a zaj, a beszélgetés vagy bármilyen akadály összezavarjon. A türelem, az elkötelezettség, a méltóság és célom vezet az úton.”

Egy újabb pozitív affirmáció, tudatos megerősítés. Bármikor jól jön: pláne akkor, ha valóban könnyen elvonódik a figyelmed a célról munka, meditáció közben.

 

„Elengedem az érzést, hogy nem vagyok elég. Megérdemlem a legjobbat az életben, és szeretettel megengedem magamnak, hogy mindezt befogadjam.”

A „megengedem magamnak” egy rendkívül fontos kulcsmondat, amit – pozitív megerősítésként funkcionáló mantraként – bármikor saját hasznodra fordíthatsz. A legtöbbször ugyanis épp az a probléma, hogy nem engedjük meg magunknak, hogy változás történjen: másképp reagáljunk, mást tegyünk, mint szoktunk.

 

„Amikor tágítjuk tudatunkat, gondolataink szabadon áramlanak. Amikor görcsölünk, bezáródunk.”

A legnagyobb spirituális guruk és mesterek számára is komoly kihívást jelent, hogy egy igazán nehéz helyzetben, óriási nyomás alatt is képesek legyenek megőrizni nyitottságukat, nyugalmukat. Nem is mindig sikerül, nyugi. A fontos az, hogy ne felejtsük: ha görcsölünk azon, ami történik, épp a megoldástól vágjuk el az utat, míg a nyitottság a tudat tágulásához, ilyesformán pedig új megoldások megleléséhez vezet.

 

Legyen szép napod ma is, ezzel a Louis L. Hay teljes hangoskönyvvel, amit bűn nem végighallgatni! Szánd rá az idődet!

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! 

 

 

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!