Pompa, fényűzés, egy kis magamutogatás, pózolás a vörös szőnyegen és a zsebekben duzzadó dollár milliók. Az évente megrendezett díjátadó gála is elvesztette valódi értékét és piactérré alakult át, ahogyan minden más, mi fontos volt azelőtt.

 

oscars 01

Forrás: https://wsiu.com/

1929 óta rohamosan romlott az Oscar-gála színvonala. A filmipar technikája ugyan folyamatosan változott és változik is, nevezzük egy természetes fejlődésnek, de a nívós rendezvény jelentősége már nem a színészi játékokra és a művészi alkotásokra lett kihegyezve. Sokkal inkább az újságírók Mekkájává vált, ahol a megjelent sztárokról újabb és szaftosabb celeb híreket tudnak lehozni a világsajtón keresztül. Segítségükre akad ehhez néhány paparazzi fotós, akik előszeretettel kattintgatnak fényképezőikkel, hátha elkapnak egy cici villantást, vagy egy kínos helyzetet, amit jó pénzért el tudnak adni bármelyik bulvár lapnak. És minden évben van ilyen történet. Idén vajon mire számíthatunk?

 

A megjelent sztárok olyan ruhakölteményekbe vannak csomagolva, amelyeknek értéke nagyban meghaladja az Oscar szobor 500 dolláros költségét. A divattervezők és a stylistok ilyenkor bőségesen kitesznek magukért, hiszen ez a nap szinte már csak is rajtuk múlik, áll és bukik. Az ő alkotásaikon múlik minden, hiszen mindenki az általuk készített ruhákról beszél. Lassan át is lehetne nevezni az Oscar-díjat Fashion-gálára vagy bármely olyan frappáns elnevezésre, ami a megjelenésre utal. És bizony itt csak a pénz számít, hogy a vaku villanások tengerének közepette átsétálhasson az adott celeb és díva, hogy elmondhassa magáról: "úgy is én vagyok a leggazdagabb".

 

oscar 04

Forrás: telva.com

Régen valahogy ez senkit nem érdekelt. Elég volt elegánsnak és dekoratívnak lenni ahhoz, hogy az illető átvehesse azt a díjat, amiért valóban megdolgozott. Amiért valóban elismerték művészi alkotását és színészi képességét, zseniális alakítását. Gondoljunk csak Tom Hanksre a példának okáért és soroljuk végig magunkba az összes filmet, amiben szerepelt. Most csak egy zseniális színészt emelek ki a sok közül, de ő az, akit már minden karakter megtestesítőjeként láthattunk a mozivásznon. Mindegyikben jeleskedett és mindegyikben megmutatta, hogy egy színésznek száz és ezer arca lehetséges. Hiszen ezért színész a színész. De hol tartunk most? Szürke árnyalatokkal színezett sorstalan Saul fiak és újításra képtelen haragos Mad Maxek, mert ugye a remake-ek minden esetben biztos kudarcok, de hatalmas kasszasikerek, hiszen mindenki megnézi őket, hogy tudjanak mit fikázni.

 

oscar 02

Forrás: http://standard.co.uk/

Hol van itt a művészet? Hol maradt a határtalan képzelet? Hova lettek az emberek fantáziái, amit régebben megkaptak a mozikban? Tényleg arról kell szólni egy történetnek manapság, hogy elferdített valóságban tapogatóznak a rendezők és azt tényként tálalják a fiataloknak? Mert ugye ők mindent befogadnak, nekik bármit el lehet adni. De milyen áron? Némi anyagi haszon elegendő ahhoz, hogy egy látszólagos és véges siker milliókat döntsön tudatlanságba. Mert ez a komor igazság és a véres valóság. Mégse látja senki...

 

oscar 03

Forrás: cultura.culturamix.com

 

De azt, ahogyan a popszakma csúcsán lévő énekesnő, két kategória között fellép a színpadra és előad egy playback dalt pár háttértáncossal, arra mindenki vevő. Ennyi erővel bárki lehet világsztár, hiszen a hangstúdió legnagyobb találmánya az autotune gombnyomásával kezdődik. Lényegtelen milyen botrányos hangod van, egy jó hang technikus két perc alatt sztárt csinál belőled. Már csak egy jó szponzor kell hozzá és megvan a siker. Ezért sem látjuk sűrűn az Oscaron fellépett énekeseket máshol koncertezni. Ahogy mindig, természetesen most is tisztelet a kivételnek, de manapság ez már inkább elfogadott, mint az élő szereplés. Sajnos...

 

De talán újra születnek majd igazi értékek és nem a rongyrázásról fog szólni egy ilyen neves díj.

 

Ami megérdemli az Oscart:

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!