"Hasonló élethelyzetben lévő csajokkal értekezni talán hasznos lehet" - gondolod. Tény, hogy vannak előnyei is, de a baba-mama csoportok sötét oldalára nem árt előre felkészülni... 

 

 

Kép: pexels.com

 

 

A házmesterhatalmú főadmin öt gyerekkel

Egyetlen mondatot nem tud leírni "sujos hejesirási hibbák" nélkül, viszont rettenetesen fontosnak találja, hogy minden fórumozót percenként rendre utasítson, miközben folyamatosan panaszkodik, hogy öt gyereke mellett semmire sem marad ideje, és számára óriási teher a csoport menedzselése. Fontosnak érzi magát, mint a nyolc osztályt végzett házmester, aki végre hatalmat kapott: amikor tilt és töröl, egy pillanatra azt is elfelejti, hogy a gyárban százhúsz nettót utaltak csak neki havonta, de abból is mindig levontak, mert gyakran az ő ügyetlensége miatt állt a sor órákon át. Most viszont törleszthet!

 

A Waldorf óvoda-AKG-IBS háromszög bűvöletében élő belbudai elitcsalád sarja

Ők azok, akik méregdrága magánkórházakban, tévéből is ismert sztárszülészeknél hozzák világra a csemetét, és folyamatosan Lakáskultúra magazinba illő villabelsőket villantanak a pocakfotók háttereként. Kicsit irigyeljük őket, de azért a végén mindig ott a megnyugtató realizáció: a saját párját és a saját gyerekét senkivel nem cserélné el többségünk. Még akkor sem, ha a kölök jó eséllyel nem a fentiekben felsorolt intézmények kötelékében szocializálódik majd...  

 

A bántalmazott asszony

Ez sajnos egyáltalán nem vicces, sőt. A NANE statisztikája szerint nagyjából a nők 25 százalékát éri el a bántalmazás valamilyen formája élete során, legyen szó szóbeli abúzusról vagy épp nemi erőszakról (természetesen férfiak is eshetnek bántalmazás áldozatául, de ez jóval ritkább azért). Érthető tehát, hogy a több ezer fős kismamacsoportokban mindig van néhány nő, aki a családon belüli erőszak valamely súlyos formájával kényszerül szembenézni, esetleg párja - gyermeke apja - elől menekül. Egyszerre sokkoló és végtelenül szomorú ezt ezekben a csoportokban ilyen közelről látni.   

 

Kép: pixabay.com

 

A drámakirálynő

Többségünk számára talán furcsa, de vannak emberek, akik nyilvános Facebook-csoportokban szeretik kibeszélni a főnökükkel, férjükkel, anyjukkal, anyósukkal, szomszédjukkal, gyerekük tanárával való konfliktusukat. Ők azok, akik hosszan és részletesen beszámolnak a vitás eset legsötétebb bugyrairól, és a reakcióként érkező kommenteket pillanatokat alatt ízekre szedik: "igen, de...", "te ezt nem értheted", "könnyen beszélsz". Érthetetlen, ezek az emberek miért nem a konfliktus másik főszereplőjével rendezik a problémát a folyamatos, frusztrált, másokat is mérgező ventillálás helyett.

 

A hipochonder (feat. a távdiagnoszta)

Minden miatt aggódik, napi szinten tesz fel kérdéseket: kell-e aggódni, ha nem volt beágyazódási vérzés, az normális-e, ha hirtelen elmúlik a hányinger a nyolcadik héten, baj lehet-e három szem mosatlan cseresznyéből, kihúzhatja-e csipesszel a szőrszálat a mellbimbójáról? A hipochonder mindig vonz egy profi távdiagnosztát, aki ilyenkor 200 km-ről megszakérti az esetet a virtuális térben, és bölcs tanácsokat ad a jövőre vonatkozóan.   

 

A bezzeganya orákulum

Mindent., mindig, jobban, tud. Ő látja, ő tudja, ő érzi, ő tapasztalta, ő átélte, ő megcsinálta. Helyetted is. Mindenki helyett. Ne merj ellentmondani, mert ízekre szed. 

 

Kép: flickr.com

 

Az, aki aznap megkérdezi, lehet-e strandra menni

És igen, nyáron minden csoportban, minden egyes nap van egy ember, aki megkérdezi, hogy hat, tizenhárom, huszonkettő, harmincnégy és negyven hetes terhesen szabad-e fürdeni a Tiszában, a Balatonban, a jászárokszállási strandon. Ez egy hot topic, ilyenkor úgy hatszáz kommentben magyarázzák a sorstársak a delikvensnek, hogy:

-a, ha zárt a méhszája és nincs semmi baja, tiszta vízben nyugodtan megmártózhat,

-b, semmi esetre se menjen a víz közelébe, különben felelőtlen szülő, aki megérett a gyámhatósági intézkedésekre. 

 

A tanulság? Talán annyi, hogy hanyagold az ilyen csoportokat. Válassz két-három kisgyerekes ismerőst, akikben megbízol, és velük vitasd meg a várandósággal, szüléssel, csecsemőgondozással és gyerekneveléssel kapcsolatos kérdéseket.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!