Tiniként hogy untam hallgatni szegényt, mindig csak okoskodott, mindig mindent jobban tudott és nem értette meg, hogy nem kérek több süteményt és hogy a borsmentateájával a sírba kerget. De felnőtt fejjel már minden világos lett. Tényleg mindent tud. Kész aranybánya. Nagyi csak kiakart okosítani az élettel kapcsolatban, felakart készíteni és nem pusztán a sütivel traktált, hanem a szeretetével. Ideje megosztanom mindazt, amit ettől a végtelenül bölcs asszonytól tudok!

 

nagyi 01

 

Kétségkívül kell némi idegzet ahhoz, hogy az ember kivárja a sztori végét, amikor a nagyi szép lassan és komótosan belekezd és nem elég, hogy hosszúra nyúlik a tanmese, de ráadásul belesző még három másikat, amibe még ő maga is belegabalyodik és innen derül majd ki igazán, hogy mennyire figyeltél, mert visszakérdez. Hiszen fogalma sem volt arról, hol tartott, amíg ki nem igazítod. De érdemes végig hallgatni a hosszas litániát, mert ez a sokat látott, sokat tapasztalt mammer bizony rengeteg mindent tud!

 

nagyi 03

 

Az egyik kirívó bölcsességét akkor sütötte el, mikor évekkel ezelőtt meséltem neki, hogy állásinterjúra készülök. Az mondta: „Legyen jó szagod! Az fontos!” Azzal magyarázta, hogy akinek jó a szaga, (nála ez az illat) és ad magára, igényes a külseje, az bármit elérhet, mert mindettől lesz jó a kisugárzása. Ugyanis nem maga a külső beszél, hanem a kisugárzás, amit mi nők úgy erősítünk, hogy több figyelmet szentelünk a megjelenésünknek. Tehát, egy magabiztos, céltudatos kiállással bárkit megtudunk győzni, mert önmagunkban is hiszünk. Hiszen hogy máshogy akarnánk valakit meghódítani vagy meggyőzni, ha nem bízunk a saját képességeinkben?

 

De ott cseng a fülemben az a mondata is, hogy „Ne vegyél mindent a szívedre. Állj fel és rázd magad” – és úgy tett, mint egy páva, aki felborzolta a tollait. Ezt mondta, amikor nem kaptam meg egy állást, amikor valaki beletrappolt a szívembe, amikor világvége hangulatom volt és úgy éreztem már soha semmi nem jön rendbe. Akkor jött ő és emlékeztetett arra, hogy az élet egy nagy játszótér, ahol néha kiesünk a hintából és odavágjuk magunkat, de attól még fel kell állni és visszaszállni a hintába vagy keresni egy másik játékot, mert rengeteg lehetőségünk van.

 

Miután pedig elmeséltem neki minden nyűgömet és nyavalyámat azt mondta: „Tedd össze a kezedet és adj hálát!” Tipikus nagymuteros mottó. Elvégre ott a szerető párom, a tető a fejem felett, a munkám, a macskám, a barátaim, a családom és a jó egészségem. Örüljek, hogy ennyi mindenem van és legyek hálás érte és ne az számítson mennyi pénzem van, vagy hogy ki bántott meg, mert ezek mellékes dolgok. „Mindig csak az számít, ami most van.” Hajlamosak vagyunk túl természetesnek venni mindazt, amink van, pedig valójában nem azok, hiszen bármikor elveszíthetjük őket.  

 

 „Minek a pénz, ha az igazán fontos dolgokat úgy sem tudod belőle megvenni?” – kérdezte, mikor egyszer arról beszélgettünk, de jó volna gazdagnak lenni. Merthogy a szeretetet, a szerelmet, a boldogságot, a lelki nyugalmat nem veheted meg belőle.

 

nagyi 04

 

Több ilyen jelentős nagyis-uncsis beszélgetésünk volt. Az egyiknél a szőnyegre ültem, ahogy szoktam, ő pedig a fotelba. Éreztem, hogy komoly beszélgetés lett, mert elővette a dugi szíverősítőjét és töltött belőle magának és nekem is. Nála ez a Bailey’s. Felhajtotta, mintha valami baromi erős szer lenne aztán megkérdezte, hogy „Ugye nem hagyod, hogy a fejedre nőjön?” Tett enyhe célzást a páromra és akkor még erősebben célozva kacsintott egyet és oldalra biccentette a fejét a háttérben lebzselő férjurára, a nagyapámra és közölte, hogy nem szabad engedni nekik, hogy dirigáljanak, mert akkor a fejünkre nőnek, beosztják az időnként, az életünket és bebörtönöznek. „Hagyd, hogy azt higgye övé a döntés. Közben úgyis te irányítod őt.” – javasolta és majdhogynem esküt kellett tennem, hogy igen, én leszek a domina. Azt mondta meg kell adnunk nekik, ami jár, a tiszta ruhát, a meleg ételt az asztalon és azt, ami a lábunk között van. A többi rajtunk múlik, hogy mihez kezdünk a hatalmunkkal, mert „a férfiak hülyék” és úgy sem látnak tovább a… fánál.

 

hulye pasi popkeyco

 

„Még most élj, amíg teheted!” Ezek is az ő szavai. Milyen elcsépeltnek hangzik, nem igaz? Pedig igazi életbölcsesség! Az ember addig menjen kalandozni, szórakozni, amíg fiatal és amíg teheti. Ne akkor gubbasszon otthon. Azzal ráér. Az embernek kutyakötelessége megélnie az életét. Aztán ha jön a házasság, meg a gyerek, úgyis vissza kell fognia magát.

 

De az egyik igazán kedvenc bölcsességem tőle a „Minek is panaszkodjak?” Kérdi, mikor az egészégéséről érdeklődöm. És nem azért mondja, mert egy címeres mártír. Hanem mert azt mondja, amíg tud járni, menni, képes mosolyogni és boldognak érzi magát, minek panaszkodjon? Elfogyasztott már két férjet, túlélt egy csomó betegséget, gazdasági válságot, forradalmakat, küzdött már éhínséggel a szegénységben, miközben felnevelte a gyerekeit. Minek panaszkodjon, amikor mindig van tovább? Mindig csak előre… mert „Olyan még sosem volt, hogy ne lett volna valahogy”!

 

Köszi nagyi az útravalókat!

 

nagyi 02

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!