Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy vajon létezik-e örök boldogság: lehetünk-e egyáltalán maradéktalanul boldogok, vagy legfeljebb elégedettségérzetről beszélhetünk? Felmerül a kérdés, hogy mindez csupán pillanatnyi, múló érzés-e vagy tartós életminőség... Nos, a világ egyik legismertebb motivációs trénere és üzletembere, Brian Tracy szerint a válasz mindkét kérdésre igen.

 

Kép: pixabay.com

Sőt, nemcsak igen a válasz, de módszert is kínál, amelynek segítségével ha mindez nem is szavatolható teljes garanciával, mindenképpen közelebb kerülünk hozzá.  Tracy szerint van három kérdés, amelyre ha választ találunk mélyen legbelül, elindulunk a siker, az elégettség... és igen, az életre szóló boldogság útján. A három kérdés tehát a következő:

Mi kellene ahhoz, hogy teljesen boldog legyek?

Ahhoz, hogy a kérdést megválaszoljuk, jegyezzünk le mindent, ami szerintünk az adott pillanatban a tökéletes boldogsághoz tartozik. Minél részletesebben kifejtjük, annál többet megtudunk a lelkünkben zajló folyamatokról: milyen az ideális kapcsolat, az a tökéletes munkahely, az a bő pénz, az a csodaszép otthon... illetve milyen érzéseink kapcsolódnak mindennek birtoklásához. Itt ne hagyd, hogy a rút valóság bármiben is korlátozzon, engedd szabadjára képzeletedet – ajánlja Tracy.

Mi tart vissza mindattól, hogy ezt elérjem?

A második kérdés már kicsit bonyolultabb, hiszen itt korlátozó hiedelmeidet és cselekedeteidet kell azonosítani, ami nem mindig egyszerű dolog: előfordul, hogy nem segítség nélkül nem is igazán megy, hiszen igen gyakran tudatalatti folyamatokról, mélyen – őseink nyomán – belünk vésődött sémák és minták követéséről van szó. Első lépésként gondold végig, hogyan telik egy napod, reggeltől estig, és jegyezz fel minden olyan dolgot, ami bosszant, zavar, visszahúz: a zavaró gyakorlatokat és helyzeteket ezzel máris felismerted, már „csak” a mélyben zajló folyamatokra kell figyelmet szentelned.

 

Kép: pexels.com

 

Életem során eddig mikor voltam a legboldogabb?

Nézz végig eddigi egész életeden, és találd meg azt a pontot, ahol és amikor a leginkább boldognak érezted magadat! Hol voltál, kivel voltál, mit csináltál, mit éreztél, mi volt az öröm legfőbb forrása? Elképzelhető, hogy itt olyasmit találsz, amivel nehéz megküzdeni: esetleg azt a munkát, amiért fel kéne adni a jelenlegi munkahelyedet, ami most még rettegéssel tölthet el. Gondold át, valóban az tett-e boldoggá, amiről hiszed, hogy az öröm forrása volt... esetleg egy egészen más körülmény miatt voltál kiegyensúlyozott?

Ha mindhárom kérdés megválaszolására elég időt szántál, gondold át, mit tehetnél azért, hogy elérd az álmot, és a számodra ideális élethez közelebb kerülj. Igen gyakran ez azzal jár, hogy kilépsz a komfortzónádból, ami a többséget természetesen első körben megijeszti: idővel azonban tisztulni kezd a kép.

Innentől fogva már csupán annyi dolgod van, hogy akciótervet készíts: kivel, mikor, mit kell tenned(ez akár lépésekre bontva a leghatékonyabb út a célok eléréséhez), illetve mit kell lezárnod elengedned, áttranszformálnod ahhoz, hogy a korábban felvázolt boldog élet a mindennapjaid hús-vér valóságává váljon.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! 

 

 

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!