Bármit elérhetsz az életben, ha igazán akarod. De motiváció hiányában csak halogatni fogod a legfontosabb dolgokat, aminek soha nem is érik be a gyümölcse! Mit lehet tenni?

 

Rögtön az elején szögezd le, hogy mit akarsz elérni az életedben! Mindig kell, hogy legyen előtted egy cél, ami folyamatosan ott lebeg a szemed előtt! Teljesen lényegtelen, hogy éppen milyen körülmény és helyzet áldozata vagy, ugyanis körülmény és aktuális helyzet mindig lesz. Ne ez érdekeljen! Csak egy dologra fókuszálj, mégpedig a fontos dolgokra!

Kép: pixabay.com

 

Fontos és sürgős

Mondhatni teljesen relatív, hogy kinek mi számít fontosnak és az mennyire sürgős, hogy előrébb lépjen az élete adott szakaszában. A legfontosabb és legsürgősebb dolgok viszont valóban azok a tényezők, amik nem tűrnek halasztást. Céljaid elérése érdekében ezek azok, amiket akkor is véghez kell vinni, ha éppen nincs hozzá kedved. Hallottál már olyan sikeres emberről, aki halogatással és semmittevéssel, koktéllal a kezében élte az álmait befektetett munka nélkül? Nem. A sikerért tenni kell és időt kell szánni rá, energiát nem sajnálva, hogy tied legyen a vágyott cél. És ez mindig a szabadidődből megy el. Már csak az a kérdés, hogy mennyire vagy motivált és mennyire fontos neked elérni mindazt, amit igazán szeretnél? Gondold végig, hogy az mennyire fontos és mennyire sürgős számodra, majd cselekedj! Ha valami valóban igazán fontos számodra, akkor vállvonogatás és fintorok nélkül azonnal belekezdesz, mert a cél maga a motiváció. Akik így élnek, azok mindig el is érik, amit kigondoltak maguknak.

 

Fontos, de nem sürgős

Ez az a pont, ahol szívesen foglalsz helyet kényelmes fotelodban, mint az élet császára. Mert vágysz ugyan a sikeres és boldog életre, de sokkal egyszerűbb semmit tenni, mint elindulni az álmok felé. Tudod nagyon jól, hogy mit kell tenni és valóban fontosnak is tartod, de inkább az a Pató Pál úr féle karakter vagy, aki szeret halogatni. Nem kell bemutatni senkinek, hogy mi lesz az el nem végzett feladatokból, ugyanis kézzel fogható haszna bizonyára nem lesz. Mivel nem sürgős számodra, csak fontos lenne, így ugyanabban a pocsolyában is dagonyázol tovább stagnálva. Ugyan nem süllyedsz lejjebb az adott színvonalról, de előrébb sem kerülsz, hiszen ezek szerint jó az úgy, ahogy van. Mondhatni, hogy kevés a motivációd, mert még nem szenvedtél eleget és nem tanultál a saját magad hibáiból. Valakik egyszerűen csak lustaságnak nevezik ezt a kategóriát. Pedig ide tartozna az önképzés is, mint egy nyelv megtanulása vagy egy új szakma elsajátítása. De a kellő motiváció hiányában bizonyára ez nem sürgős.

Kép: pexels.com

 

Nem fontos, de sürgős

Itt helyezkednek el másoknak a prioritásai, ami nekik baromi sürgős lenne, de számodra ez nem fontos, ezért nem is nagyon töröd magad miatta. A főnök-alkalmazott kapcsolat is beleillik ebbe a képbe, vagy a családon belüli fűnyírás is. Valakinek sürgősek ezek a dolgok, de te nem tartod fontosnak. Ez megint a halogatás mezsgyéje, ami alól egyetlen kivétel: a jól működő emberi kapcsolatok. Ők a legjobb barátok, akiknek szívesen megteszed, ha megkérnek valamire. Pedig neked nem fontos, mégis kedvezel nekik, hiszen érzelmileg kötődsz hozzájuk. Ezek azok a kapcsolatok, amire mindig kell időt szakítani! Hiszen ezek mindig kölcsönösek és ha neked fontossá válik egy teendő, akkor lehet, hogy éppen nekik sem lesz sürgős, de meg fogják tenni érted. A motivációd ebben a kategóriában nem csupán a kölcsönösségről szól, hanem a motiváció növekedéséről is. Hiszen az együtt töltött minőségi idő mindig jó hatással van rád!

 

Nem fontos és nem sürgős

Amikor órákat töltesz a facebook előtt ahelyett, hogy minőségi dolgokra fordítanád a szabad perceidet. Gondolatok nélkül görgeted az egeret a főoldalon és lesed, hogy ki-mit tett ki. Ez aztán se nem fontos, se nem sürgős. Ide tartozik minden egyes felesleges időrabló tevékenység és ha itt ismersz magadra, akkor sürgősen gondold végig, hogy mit akarsz kezdeni a továbbiakban! Mert semmi motivációd nincsen, ami egy percre is kimozdítana ebből a világból. Azt is mondhatjuk, hogy nagy a baj, de sosem késő változtatni rajta!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!