Kim Kardashian divatba hozta kontúrozást.

Ám nem ritka eset, hogy mire tökéletes arcot rajzolunk magunknak, elröppen akár egy órácska is. Hiába mondogatjuk, hogy már csak tizenöt perc, mindig újabb és újabb negyedóra telik el. Az eredeti kontúrozási technika során ecsetek és krémek halmaza kerül elő. A gyorsított változatot azonban néhány kellék segítségével, költséghatékonyan és percek alatt elkészíthetjük!

kim1

Mióta egyre több sztársminkes fedi fel a hírességek tökéletes arcformájának titkát, azóta nők milliói követik ezt a technikát.
Mi is az a kontúrozás?

A kontúrozás egy olyan sminktechnika, amely fények és árnyékok segítségével olyanná alakítja az arcunk, amilyennek csak szeretnénk. A képlet egyszerű: az arc alapozása során az árnyékokkal elfedünk, háttérbe helyezünk, a fényekkel pedig kiemelünk, előtérbe helyezünk. Vagyis, kedvünkre lefaraghatunk egy kicsit a nózinkból vagy a picit hegyesebb állunkból.

„… kedvünkre lefaraghatunk egy kicsit a nózinkból vagy a picit hegyesebb állunkból…”

kim2

A cél: az ovális arcforma

Tény, hogy a nők többsége nincs megelégedve a külsejével. Mindig szebbet és jobbat szeretnénk. Ezt imádja bennünk a kozmetikai ipar. Hosszú órákat töltünk szépítkezéssel, ami sem az időnket, sem a pénztárcánkat nem kíméli. Vannak, akik néha-néha még a sebészkés alá is bemerészkednek, s vannak, akiknek ez már rutin.

„Ezt imádja bennünk a kozmetikai ipar.”

Szerencsére létezik enyhébb megoldás is, ha egy kicsit szeretnénk tökéletesíteni az orrunk, szánk, szemünk, vagy az arcunk formáját. A plasztikai beavatkozás helyett a kontúrozással pont ezt érhetjük el.

Az emberi agy, annál szebbnek érzékel egy arcot, minél szimmetrikusabb, ehhez az ovális arcforma áll a legközelebb. Tehát a kontúrozással ennek kialakítására törekszünk. A rossz hír, hogy a természet nem mindannyiinkat áldotta meg a tökéletes arcformával, ezen azonban könnyen segíthetünk, és az itt-ott szélesebb, hosszabb arcélekből lefaraghatunk. De csak szigorúan az ecset segítségével!

Néhány eszköz is elég

Az eredeti verzióban több árnyalatú alapozó paletta, bronzosító, porpúder, korrektor, fénypúder és megannyi ecset, s alapozó szivacs szükségeltetik. De az itt leírt, gyorsabb és olcsóbb verzió csak néhány kellékkel dolgozik.

  • Két színű alapozó: egy sötét, egy világos. A stift kialakítás előny lehet.
  • Alapozós szivacs: ezt remekül lehet helyettesíteni az ujjunkkal
  • Pirosító
  • (Porpúder igény szerint )
  • (Bronzosító: igény szerint)

 

kim3

kim4

 

Egy sötét, egy világos

Ha mindent beszereztünk, már csak azt kell megtanulnunk, hogy arcunk mely részére, mit és hogyan vigyünk fel. Nézzük, hova kerülnek a világos és a sötét részek:

Világos részek Sötét részek
Orr mellett, alatt Az orr szélei
Orr csont közepe Szemhéj közepe(a szemgolyó vonala)
Szem alatt Száj alatt
Homlok közepe Áll (arcformától függ)
Arccsont Homlok hajtőhöz közel eső része

 

kim5

kim6

A különböző arctípusok és kontúrozási technikái

Sokféle arcforma létezik, itt a fő típusokat vesszük sorra, melyeknél a cél, hogy a különböző típusú arcokból ovális arcformát alakítsunk ki.

Szív alakú arc

Jellemzők: a hegyes, hosszabb áll, keskeny állcsontok. A homlok és a haj találkozása gyakran kirajzolja a szívforma felső részét.

Híres képviselői: Kate Moss, Vanessa Hudgens

Kontúrozása: A homlok és a haj találkozásánál nem szabad széles sávban dolgozni, nehogy összenyomjuk a homlokot.

kim7

Négyszögletes arc

Jellemzők: az állkapocs kiszélesedik, a homlok sokszor lapos és széles

Híres képviselők: Demi Moore, Rachel Zoe, Gwyneth Paltrow 

Kontúrozása: Az állcsontok, illetve a homlok széleinek árnyékolása a legfontosabb

kim8

Hosszúkás arc:

Jellemzők: magas homlok és keskeny arc, a szemek gyakran közel ülők

Híres képviselők: Sarah Jessica Parker, Liv Tyler

Kontúrozás: Az áll és a homlok hosszából kell lefaragni, ezért a homlok és haj találkozásánál vastagabb sávban árnyékolj, illetve az áll is jobban árnyékba kerül.

kim9

Kerek arc:

Jellemzők: Kicsi kerek áll, rövid homlok, pufi arc

Híres képviselők: Selena Gomez, Cameron Diaz, Kate Winslet

Kontúrozás: Az arc középső részét kell keskenyíteni, vagyis az arccsontok alá hosszan árnyékolunk. A homlok szinte alig kap kontúrt.

kim10

Az orr kontúrozása

Ahány ember annyi féle orr, nagy csoportokat viszont is megkülönböztetünk. A különböző orr típusokat is máshogy érdemes kontúrozni, hiszen nem mindegy, mely részeit emeljük ki. Az alábbi kép, jól mutatja, hogyan érdemes berajzolnunk a sötét részeket.

kim11

A gyors kontúrozás néhány lépése

Kőbe vésett szabály, hogy csak tiszta, hidratált arcra vigyél fel sminket. Az arc vérkeringését fokozhatjuk egy gyors tippel: váltakoztasd a hideg és a meleg vizet néhányszor, mosd át vele alaposan az arcod. A lényeg, hogy mindig hideg vízzel fejezd be. A következő lépésben a szokásos arckrémeddel hidratálj.

A kontúrozás megkezdése előtt kend be az arcod a kedvenc színezett hidratálóddal vagy egy természetes fedést biztosító alapozóval. Ha nagyon sietsz, ez a lépés is elhanyagolható.

1. Kiemelés

A világos, jól fedő alapozót vidd fel az arcformádnak megfelelő helyekre. Stift kialakítással gyorsan és pontosan meg lehet rajzolni a vonalakat. Ha folyékony alapozóval dolgozol, az ujjaid hegyére tegyél egy kisebb mennyiséget, s ezt kis pöttyökkel oszlasd szét a megfelelő helyeken.

2. Árnyékolás

A sötét részekkel a fent leírt módon járj el.

3. Összedolgozás

A világos részekről indulj, egy sminkszivacs, vagy az ujjaid segítségével dolgozd össze a két színt, az átmenetek ne maradjanak élesek.

4. Pirosítás

5. Bronzosítás

Tovább fokozható az árnyék intenzitása, ecset segítségével fuss át az árnyékokon. Nem feltétlenül szükséges.

6. Fixálás

A világos részek fixálására, mattítására használható. Ez is elhagyható

Egy kis gyakorlással, valóban gyorsan elkészíthetjük ezt az arcformázó sminkalapot. Persze, akinek van ideje és türelme, az a teljes verziót is elkészítheti. Ahol több színnel és eszközzel ügyeskedhetünk.

A megfelelő eszközökkel és tudással felfegyverkezve, akár teljesen meg tudjuk változtatni az arcunk karakterét. Ezzel azonban érdemes vigyázni. Egyrészt azért, mert bizony ez maszk bizony reggelre már a múlté, s a végén smink nélkül már meg sem ismernek meg minket. Másrészt a bőrnek sem tesz jót a több centiméteres vastagságú vakolat.

„A kérdés, hogy a tökéletesség álarca valóban jobban tetszik a férfiaknak, vagy csak mi nők gondoljuk azt, hogy jobb, ha valódi arcvonásainkat elfedjük?”

A gyorsabb verzió természetesebb hatást is kelt, mint az eredeti verzió. Így számomra a kontúrozás valóban arról szól, hogy kiemeljük az előnyös tulajdonságainkat, nem pedig arról, hogy megváltoztassuk azokat.

Az alábbi videó is jól példázza, hogy hihetetlen átalakulásokat lehet elérni egy profi sminkkel. A kérdés, hogy a tökéletesség álarca valóban jobban tetszik a férfiaknak, vagy csak mi nők gondoljuk azt, hogy jobb, ha valódi arcvonásainkat elfedjük?

A választ odabízom.

Fotók forrása: Pinterest

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!