Minden évben divatkedvelő emberek milliói követik figyelemmel a nagyszabású divathetek egyik fő állomását, a New York Fashion Weeket. Ezt kihasználva a nemzetközi rendezvény évek óta kiáll valamilyen magasztos ügy mellett, idén a savtámadások elleni kampány került a középpontba. Reshma Qureshi, indiai származású lány páratlan bátorságról tett tanúbizonyságot: egy borzalmas savmarás túlélőjeként, vállalva arcát végigvonult New York egyik leglátogatottabb eseményén, hogy a felhívja a figyelmet erre a világban több helyen zajló rettenetes, barbár szokásra.

 

 sav01

Sokan nem is halottak még róla, vagy akár el sem tudják képzelni, hogy a mai, fejlett és civilizált világunkban még történhet olyan, hogy valakit egyszerűen arcon öntenek savval. Pedig vannak olyan országok, ahol ez mindennaposnak számít. Ez a nők elleni erőszak, talán, egyik legkegyetlenebb módja, hiszen, akit savtámadás ér, annak a rettenetes fájdalmon kívül azzal is meg kell küzdenie, hogy az emberek elfordulnak, iszonyodnak tőle, munkát szinte esélye sem lesz találni.

A túlélők mentálisan, fizikailag és érzelmileg egyaránt súlyosan megsérülnek. Egész további életükre.

Reshma Qureshi Indiában nőtt fel, ahol szinte nap, mint nap megtörténik ez az embertelen büntetés, elszenvedői szinte kivétel nélkül nők, az elkövetők pedig általában férfiak. Korra való tekintet nélkül, banális konfliktusok miatt zajlik ez még a 21. században is, leginkább a fiatal lányok közül kerülnek ki az áldozatok.

Kis dolog is lehet indok, odaégetett étel, egy rosszkor elhangzott szó, lánygyermek szülése, egyszóval bármi.

A szépség gyakran komoly veszélyforrás errefelé, hiszen vagy a férfiak zaklatják és bántalmazzák a szemrevaló fiatal lányokat vagy az irigykedő nőtársak. Így kezdődött Reshma és testvére története is, a feltűnően szép lányok közül Reshma testvérének szenvedésekkel teli házassága volt, ezért úgy döntött elhagyja a férfit. Ez volt az oka annak a támadásnak, amit a lány testérének címeztek, de Reshma megpróbálta megvédeni. Végül mindkét lány megsérült, Reshma az egyik szemét is elvesztette.

Ám nem, ez az egyetlen ország, ahol ez történhet, ezen kívül erősen érintett területek: Afrika, India, Kína, Dél-Amerika számos országa, Afganisztán, Irán és Törökország is.

 

sav02

Anélkül, hogy részletesen taglalnánk milyen súlyos égési sérüléseket, marásokat képesek okozni ezek a savak, mindenki el tudja képzelni, hogy milyen hatalmas kínokat élnek át az áldozatok. A savmarás a támadás pillanatában, és azt követően még hosszú hetekig, hónapokig is nagyfokú fájdalmakat okoz. Súlyosbítja a helyzetet, hogy sokan, mindenféle orvosi segítség nélkül, órákra magukra maradnak, mire végre valaki rájuk talál, és szakértő segítséghez segíti. A megfelelő ellátás is csak ritka esetben adatik meg, de ha mégis, még annak ellenére is az egész, további életüket eltorzult testtel vagy arccal kell leélniük.

Ha mindez nem lenne elég, akkor még ehhez társul, hogy ez egy olyan lelki törés, mely teljesen romba dönti az életüket, hiszen ezt a stigmát, bizonyos országok kivételével, nem lehet eltakarni. Ha mégis, akkor tükörbe nézve kísérti őket a múlt.

A megtámadottak elvesztik az önbecsülésüket, a társadalom kilöki magából őket, magányosak maradnak, sokan elvesztik a munkájukat, családjukat, utcára kerülnek.

A kezdeti civil szerveződések, s kampányok ellenére is évről-évre nőtt az áldozatok száma. Ennek köszönhetően, 2015-ben egy világméretű kampány indult, Love Not Scars címmel. Amelynek kampányfilmjében szintén Reshma ad sminktippeket, hogy hozzá tehesse:

„ Nehezebb megtalálni a megfelelő árnyalatú rúzst, mint savat vásárolni.”

 

sav03


„ Nehezíti a helyzetet, hogy egy dollárért bármelyik sarkon kapni egy liter savat. A támadókat ritkán büntetik, és helyettük az áldozataik válnak kitaszítottá.”- mesélte Reshma,

Reshma azért is állt most a kifutón, hogy kampányoljon az ilyen anyagok sikeresebb betiltása mellett, a szigorúbb szabályozásért, és az igazságos törvénykezésért. Sokáig gondolkozott azon, hogy vállalja-e arcát élőben egy kifutón, ott, ahol ennyi ember tekintete szegeződik rá. Az esetleges, sajnálkozó emberi reakciókat is nehéz kezelni.

Ám minden félelmét félretéve, a közös cél érdekében, megannyi nőtársáért összeszedte minden erejét és végig sétált a tökéletes szépségű modellek között.

Egy eredetileg szórakoztató jellegű eseményen kellett felhívnia a figyelmet, arra, hogy milyen szörnyűségek történnek büntetlenül a világban, s ha, ezek a világ tudtára kerülnek, összefogással, civil szerveződésekkel, kitartó munkával, talán vissza lehet szorítani az esetek számát.

Mára sikerült elérni, hogy az Indiai Legfelsőbb Bíróság végre úgy döntsön, betiltja a sav nyílt értékesítését. Ez csak az első lépcsőfok, hiszen a feketekereskedelem miatt még mindig sok helyen lehet beszerezni.

További előrelépés, hogy a Belügyminisztérium 2014-re már „csak” 309 esetet regisztrált, korábban ez a szám ezernél is többre hágott, hiszen ezt a fajta támadást nem sorolták a bűncselekmények közé.

Bangladesben 2002-ben, szemet szemért elv alapján halálbüntetéssel sújtják az elkövetőket, szigorúan kontrollálták a savak használatát, tárolását és eladását. Ennek köszönhetően körülbelül évi 100 esetet jelentenek, a korábbi 500 helyett.

Pakisztánban és Kambodzsában 2011-ben fogadták el az un. Sav Törvényt.

Ám a számok nem a teljes valóságot mutatják, ugyanis a bántalmazottak nagy része el sem jut a hivatalos szervekig, attól tartva, hogy még rosszabb helyzetbe kerül, illetve a legtöbb érintett ország igazságügyi rendszere gyenge lábakon áll, és korrupt érdekek irányítják.

Így lehetséges, hogy az esetek nagy részében az elkövető „valahogy” megússza a dolgot.


A nemzetközi ASTI  (Acid Survivors Trust International) szervezet hat regionális partnerével együtt továbbra is küzd a savval való kereskedelem szigorúbb szabályozásáért, a hatékonyabb igazságszolgáltatásért és a nők elleni hátrányos megkülönböztetés és erőszak megszüntetéséért harcol.


Céljuk az, hogy 2030-ra 90 százalékkal csökkenjen a savtámadások száma.

Minden apró lépés számíthat, hogy elérjék céljukat. Azzal, hogy magukat a túlélőket szólaltatják meg, olyanoknak is erőt adhatnak, akik nem merik nyilvánosságra hozni, ami történt velük. Remélik, hogy az érintett társadalmak elfogadóbbak és segítőkészebbek lesznek az ártatlan áldozatokkal szemben.

Reshma nem is olyan apró lépést tett, amikor eltorzított arccal vonult végig a New York Fashion Weeken, ahol a nyugati társadalom „gondtalan” életét élve, épp a szépséget és a divatot ünnepelte! Sokkolóan hatásos!

 

sav04


A világ felfigyelt a problémára. Reméljük, olyan emberekhez is eljutott az üzenet, akik további tettekkel tudják segíteni ezt a hosszú, küzdelmes, de nemes harcot!

A WMNO szerkesztősége ezzel a cikkel szeretné kifejezni együttérzését, és az információk közlésével segíteni a nők elleni erőszak visszaszorítását!

Képek forrása: Pinterest

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!