Az elmúlt időszakban a megszokottnál is hidegebb téli időjárással kellett szembenéznünk. Ez azonban komolyabb kockázatokkal is bír, mint az ilyenkor gyakori bőrkiszáradás, és persze a vacogás a kint eltöltött percekben.

hideg1
A hideg ellen szervezetünk érösszehúzódással, izommunkával lép fel
. A hidegnek kitett területeken érszűkület alakul ki, ahol ebből adódóan sérül a tápanyag- és oxigénellátottság. A kisebb erekben akár vérrögök is létrejöhetnek, amelyek elzárhatják az ereket, így akár megszűnhet a keringés, szöveti elhalás következhet be.

Amennyiben tartósan 14 fok vagy az alatti hőmérsékleten tartózkodunk, az kihűléshez vezethet. Ilyenkor a szervezet legyengül, csökken az egyén koncentrációs képessége, felborul az anyagcseréje, só-víz háztartás egyensúlya. Ilyen esetben a beteg mihamarabbi kórházba szállítása szükséges, ahol visszamelegítik a szervezetét. Ha viszont az illető egyedül van, és nem kap segítséget, akkor az álmosság, gyengeség következtében elalszik, így végül fagyhalál lép fel.

A hideg levegő belélegzésével gyakran alakul ki megfázás, felső légúti megbetegedés. Asztmásoknál, akár hörgőgörcs is felléphet, amely életveszélyes állapotot is eredményezhet. A csökkent védekezőképességből adódóan könnyebben kaphatunk el vírusos, bakteriális fertőzéseket.

hideg2

Nem megfelelő öltözködés esetén hajlamosabbak lehetünk a felfázásra, húgyúti betegségekre. Ilyenkor a hideg idő ellenére is nagyon fontos a rendszeres, bőséges folyadékfogyasztás a szervezet, a vesék méregtelenítésének segítésére. Víz mellett igyunk langyos teákat is, ezeken belül részesítsük előnyben a gyógy- és gyümölcsteákat.

Az érösszehúzódási folyamatok miatt a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők az általánosnál nagyobb kockázatnak vannak kitéve hideg időben. Esetükben is rendkívül fontos a réteges, meleg öltözködés a szervezet megfelelő vérellátása érdekében.

Hidegfront hatására a vérnyomás is emelkedhet, amely fejfájással, tarkótáji nyomással jár leggyakrabban. Ennek leginkább a magasvérnyomásban-betegséggel küzdő emberek vannak kitéve. Kiváló vérnyomáscsökkentő a fokhagyma, a zöld tea, a brokkoli, a spenót, illetve a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek. Ezen felül fontos a stressz minimalizálása, a rendszeres testmozgás, a test tömegindex normál értékben belül tartása.

hideg

Azt talán nem is szükséges megjegyezni, hogy a mínusz fokok megkívánják a réteges öltözködést, a meleg sapka, sál és kesztyű viselését. Sajnos, a mai divatos cipők többsége nem elég meleg, így érdemes harisnyát, vastag vagy dupla zoknit húzni, meleg talpbetéttel védekezni a hideg ellen. Meleg folyadékok fogyasztása mellett, étrendünket gazdagítsuk C-vitamin tartalmú gyümölcsökkel (pl. citrusfélék), zöldségekkel (pl. káposzta).

Mindezek mellett figyeljünk oda egymásra, környezetünkre is. A napokban rengeteg kezdeményes született ezzel kapcsolatban, mint például az utcákon elhelyezett, ingyen elvihető kabátok a rászorulók segítésére. Ennek ellenére ez idáig az idei télen már több mint 100-an lettek a fagyhalál áldozatai. A legszomorúbb az egészben, hogy ezek kivétel nélkül megakadályozhatók lennének, ha odafigyelnénk egymásra.

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!