Amennyiben boldog felnőttkort szeretnénk megélni, úgy elengedhetetlen, hogy a gyerekkorunk is az legyen. Hiszen a legtöbb mintát a családból hozzuk és a legjobb kapcsolatokat is ott tudjuk kiépíteni, hiszen mint tudjuk semmi sem lehet fontosabb a családnál.

 

Kép: pixabay.com

 

A meleg és békés családi környezetben nevelkedett férfiak felnőtté válásukkor sokkal szilárdabb és bensőségesebb kapcsolatot tudnak kialakítani partnerükkel, mint azon társaik, akik nem részesültek ilyen kegyben. A nők szintúgy hasonló érzelmeket képesek tanúsítani és sokkal talpraesett háziasszonyként képesek együttműködni, ha a gyermekkorukban hasonló példát láttak és tapasztaltak. Továbbá az is megdöbbentő tény, hogy azok a felnőttek, akik gyermekkorukban nem tapasztalták vagy nem tapasztalhatták meg ezt az gyermeki szükséget, azok a kor előre haladtával pénzügyi nehézségekkel küzdenek, betegségektől szenvednek és szinte biztosan válással és szakítással nyugtáznak egy kapcsolatot.

 

A család egyrészt biztonságot ad, ami a későbbiekben szabadságot nyújt és ez teszi lehetővé, hogy kölcsönös támogatásban részesüljenek a gyerekek és a szülők is egyaránt. Ez lenne a normális modell, de hát sajnos az élet sokszor nem ezt mutatja, aminek jelen pillanatban teljesen jelentéktelen az oka.

 

Az viszont egyértelmű, hogy ugyan a felnőttek többsége nem emlékszik részletesen gyerekkorának minden pillanatára, de bizonyos érzelmek kivétel nélkül minden esetben előtörnek belőlük a családi környezetben. Ha ez az emlék vagy maga az érzés is pozitív dologként jön felszínre, akkor egyértelmű a szeretetteljes családi környezet megléte (vagy egykori megélése), ami mint azt az előbbiek is bizonyítják, elengedhetetlen egy gyerek számára, hiszen egyértelműen ez határozza meg felnőtt életét is.

 

Kép: pixabay.com

 

Ezért mindennél fontosabb, hogy abban a közegben, ahol felnövünk, a kellő tapasztalatokat adjuk át gyermekeinknek, biztosítva őket a szeretetről, a biztonságról és a bizalomról. Kitűnő alkalmak a hétvégi együttlétek és ott is a szabadban végzett tevékenységek nyernek nagyobb teret, amire ilyenkor van a legjobb alkalmunk. Használjuk ki a friss levegő nyújtotta lehetőségeket, amit családi körben ugyanúgy lehet végezni az ebéd után. Véletlenül se tespedjünk be a tv elé, hanem egymás kreativitását kihasználva építőjellegű tevékenységet folytassunk!

 

Ne csak karácsonykor szeressük egymást (lehetőleg akkor se képmutató jelleggel felszínesen), hanem ilyenkor is! Ezek az őszinte pillanatok, amire aztán igazán büszkék lehetünk néhány év múlva. Milyen jó lesz visszaemlékezni a most eltöltött boldog családi percekre, amikor tanítottuk a kicsit játékosan az életre! Ezek azok a pillanatok, amit se egy tankönyvből, se egy társaságból később soha nem fogunk megtanulni. A gyermeknek az a feladata, hogy a játékon keresztül ismerje meg az őt körülvevő világot és ebben kizárólag csak is mi vagyunk a felelősek. Nekünk is megmutatták, mi is a szüleinktől és nagyszüleinktől ismertük meg ezeket a dolgokat és általuk váltunk olyanná, amilyenek most is vagyunk. Te mit szeretnél, milyen legyen a jövő generációja? Most még megértheted, hogy olyan lesz, amilyenné te alakítod, de később már hiába sopánkodsz, semmit nem tehetsz majd, ha nem tetszik, amit látsz.

Addig ápoljuk a családi kapcsolatainkat, amíg még van rá lehetőség és becsüljünk meg minden percet, hiszen az értékes idő a legnagyobb ajándék, amit a családnak adhatunk!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

 

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!