Apuka füvet nyír a kertben, anyuka a konyhában sertepertél, a tini öcskös pedig a számítógépet nyomja. Aztán megérkeznek a kirepült gyerkőcök is, magukkal hozva az unokát, hogy együtt töltsék a vasárnapot a családi kör melegében. Persze nem ennyire idillikus a kép, hiszen mindig van valami.

Kép: flickr.com

 

 

Amikor együtt a család, akkor bizony jókat lehet beszélgetni az éppen aktuális dolgokról, de hogy a nagy könyvben megírt harmónia minden ilyen esetben megbomlik, az szinte törvényszerűség. És ez így van rendjén. Nyugodtan valljuk be magunknak, hogy az illem dolgait és a kötelező köröket jobb szeretjük meghagyni a kulturális programokon - mint a színház vagy a tesó szalagavatója - de családi környezetben mi is kényelmesebben érezzük magunkat, az effajta kötöttségek nélkül. Persze egy ilyen összejövetel is tökéletesen megmutatja azt, hogy olykor kivétel nélkül ítélkezünk szerettünk felett, azonnal meglátjuk hibáit és tévedéseit, de a sajátunkéval nem vagyunk tisztában.

 

Okot adhat ez további sértődésekre, de ha a családban való neveltetés őszinte volt, akkor nem lehet ok az aggodalomra, hiszen egyszerűen meg lehet beszélni mindent. Ahogyan a párkapcsolatban, a szülő-gyerek kapcsolatban sem szabad tabu témának lennie, ugyanis az elfojtásokkal jár, aminek maradandó és igen komoly betegségek megjelenése a következmény. Beszéljünk meg mindent! Erre való a család.

 

Kép: pixabay.com

 

 

Konfliktus az asztalnál

A pillanatnyi feszültségeket a legtöbb esetben érdekes módon a legfiatalabb versenyzők szokták feloldani. Az apró csínyek és az odaszólások mindig kellemes perceket okoznak az asztalnál, de valakiknek meg pont, hogy bosszúságot. Tud ám ez kellemetlen lenni, de a gyerekszáj az elvárások nélküli és őszinte. Idézd csak fel magadban a következő történet szereplőit, ugyanis egyik vagy másik karakterrel biztosan azonosulni tudsz!

 

Jucika felborítja véletlenül a sótartót, amire apa egyből ugrik: “Jaj Istenem! Bosszúság éri a családot”! Majd belecsíp a sóba és átdobja a bal vállán, aminek láttán Jocika azonnal felbátorodik és elordítja magát: “Kajacsata!”, majd hozzávág Zsuzsikához egy adag frissen markolt krumplipürét. Anya miután határozottan leállította a gyerekek csetepatéját, mátrix-szerű élményként figyeli élő lassított felvételben, ahogyan Jocika leveseskanala a konyhában elhelyezett tükör felé száguld és összetörik. Apa ekkor felpattan a helyéről. A konyhában síri csönd, a légy zümmögését valóban hallani. “Hét év balszerencse” – folytatja, majd tenyerébe borulva kezd imádkozni. (Azért az nem rossz dolog, hogy idővel fejlődik a babona és szocializálódik is, mostanában a törött tükörre már csak annyit mondanak, hogy hét év rossz szex. Bár az is balszerencse, ez nem vitás).

 

Kép: pixabay.com

 

 

Mindenesetre a konfliktus után, a legtöbb esetben a család síri csendben befejezi az ebédet, majd a kávé felszolgálása történik, ahol már nyoma sincs feszültségnek. Az unokák már vagy kint az udvaron, vagy a számítógép előtt, de hogy messze az asztaltól, az kétségtelen. A felnőtt "gyerekek" ilyenkor igazán mély beszélgetésekbe mehetnek bele szüleikkel, ami minden esetben valóban valami olyan dolog, ami nagyban hatással van a család életére. Egy új utód érkezése, házasság vagy éppen válás bejelentése. Munkahely problémák megvitatása és a nosztalgikus történetek elmesélése, amiből komoly tanulságokat lehet levonni.

 

Mindegy hogyan alakul a beszélgetés, az biztos, hogy szükségünk van erre a légkörre. Szükségünk van a családra, hogy megoszthassuk egymás véleményeit és tapasztalatait, hiszen az effajta szeretetben vagyunk képesek egymást igazán támogatni. Mindegy miről is van szó valójában, de a vasárnapi ebéd tökéletesen alkalmas önmagunk és szeretteink építésére, vagy szimplán csak egy kellemes beszélgetésekkel egybekötött relaxációra is.

 

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!