A legtöbb szülő háromféleképpen bünteti rakoncátlan gyerekét: megszidja, megtilt neki valamit, szélsőséges esetben pedig megüti. Felnőttként aztán érthető, hogy mi is hasonlóképpen büntetjük magunkat, sokszor anélkül, hogy észrevennénk: magunkat szapuljuk, álmaink megvalósulását korlátozzuk, és persze vannak, akik fizikailag is fájdalmat okoznak maguknak.

 

 

Kép: pixabay.com

 

Önmagunk büntetésének felnőttként rengeteg ága van. Ha hirtelen nem vágod, miről is van szó, néhány egyszerű kérdés:

1. Addig halogatod a tennivalókat, amíg teljesen eltemet a munka, és teljesen tehetetlennek érzed magad, úgy elhavazódsz?

2. Túl sokat zabálsz minden nap. Így aztán hízni kezdesz?

3. Visszafordulsz a siker kapujában, mert megijedsz a felelősségtől?

4. Megbízhatatlan, érzelmileg elérhetetlen, téged folyamatosan megsértő emberekre pazarolod az idődet?

5. Hiábavaló dolgokra fecsérled időd javarészét az igazán fontos teendők helyett?

6. Túl sokat iszol, dohányzol, szívsz vagy egyéb drogokkal mérgezed a tested?

7. Nem kérsz segítséget akkor, amikor szükséged volna rá?

8. Folyton kicsúszik valami a szádon, aminek nem kéne, vagy épp ellenkezőleg: sosem mondod ki az igazán fontos dolgokat?

9. Másokra hagyod a döntést akkor is, ha nem értesz egyet velük?

10. Nem mutatod ki a valódi érzéseidet, így aztán joggal mondhatod: téged senki sem ért meg?

11. Egy lelakot, romos, koszos, rendetlen otthonban élsz, ahol nem érzed jól magad?

12. Nem vagy hajlandó együttműködni senkivel sem, így aztán a végén teljesen elhavazódsz?

13. Igent mondasz minden megkeresésre, amíg el nem ájulsz a túlterheltségtől és a stressztől?

14. Megtagadod magadtól annak lehetőségét, hogy értelmes célért élj, ami valóban a tied?

15. Szabotálod a párkapcsolati lehetőségeidet?

16. Elzárkózol a potenciális barátoktól, és közben teljesen elszigeteled magad?

17. Túl sok pénzt költesz, méghozzá főként hiábavaló dolgokra?

18. Belelovallod magad a haragba, a keserűségbe, a bosszúvágyba és más negatív érzésekbe?

19. Azt mondogatod magadnak, hogy a boldogság csak illúzió, és állandóan cinikus vagy?

20. Vagy éppen csak vég nélkül szidod magad, kudarcként tekintesz a sikertelen próbálkozásokra és meggyőződésed, hogy senki sem akarna egy városban élni veled, ha tudná rólad a teljes igazságot?

 

Az önbüntetésre annyira rá tudunk csúszni, hogy már észre sem vesszük, ha ezeket a hibákat újra és újra elkövetjük: mindegyikük természetesnek és magátó értetődőnek tűnik egy bizonyos ponton túl. Éppen ezért olyan nehéz kilépni belőlük.

 

Kép: pixabay.com

 

Hogyan állhatunk le önmagunk büntetésével?

A tény, hogy ezeket a berögződéseket felfedeztük, már önmagában véve nagy segítség, ugyanakkor tény, hogy olyan mélyen rögzült, ösztönös reakciókról van szó, amelyektől nem lehet minden esetben csupán akaraterő és önfegyelem segítségével megszabadulni.

 

Az ember eleve úgy működik, hogy az elégedett és boldog élet gondolatától hajlamos pillanatok alatt a félelem, a bűntudat és a „nekem ez úgysem megy”, „én ezt meg sem érdemlem” állapotáig jutni. További nehézség, hogy a fenti húsz negatív viselkedésminta – és még mennyi egyéb! – a komfortzónánk része, újra és újra megnyugszunk, valahányszor visszatérünk ezekhez.

 

Ahhoz tehát, hogy leszámoljunk az önbüntetés és önkínzás éltünket korlátozó formáival, nem elég tudatos szinten dolgozni ezen, a tudatalattival való munkára is szükség van. Ebben segíthet a rendszeres meditáció, relaxáció, a zeneterápia, a pozitív megerősítések, de akár az is, ha szakemberhez fordulunk: kineziológushoz, pszichológushoz, tánc- és mozgásterapeutához... vagyis olyasvalakihez, aki nem csak a tudattal, de a tudattalannal is képes dolgozni.

 

Segít továbbá, ha megtanítjuk lecsendesíteni elménket, rendet tartunk a környezetünkben és teszünk azért, hogy elfogadjuk és tiszteljük önmagunkat. Ez utóbbi nem önteltséget és egoizmust jelent, épp ellenkezőleg: az önző emberek épp saját kishitűségüket és belső hiányállapotukat leplezik hangoskodással, sokszor még önmaguk előtt is.

 

A jó értelemben vett egészséges önbizalom és a rendben tartott test-lélek-szellem azonban a kulcsa annak, hogy az önbüntetés folyamata a minimumra redukálódjon, majd teljesen megszűnjön – és végre lehetőséged nyíljon azt az életet élni, amire mindig is vágytál.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

 

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!