Elgondolkodtató a tény, hogy a divat sokszor ártalmas.

Az sem vitás, hogy minden közlési fórumon- főleg a közösségi médiából- válogatás nélkül ömlik ránk az, ami épp trendi. Egy-egy eszement ötlet másodperces gyorsasággal terjed az interneten, és ugyanilyen gyorsan szedi a gyanútlan áldozatokat. Bár pikírten megjegyzem, aki hagyja magát egy kicsit meg is érdemli.

„…tény, hogy a divat sokszor ártalmas.”

div1

A legveszélyeztetettebb korosztály természetesen a tinédzserek, akik állandó on-line jelenlétükkel potenciális felvevő piacot jelentenek ezekre a veszélyes hóbortokra. Ők azok, akik még keresik önmaguk, a stílusuk, épp ezért egy-egy hóbort követésével úgy érezhetik, tartoznak valahová. Ráadásul, ha a divathullám élén egy felkapott sztár áll, akkor nem kell sokat várni, hogy fiatalok százezrei kezdjék el majmolni a meghökkentő mániákat.

Nem túlzás kijelenteni, hogy értelmetlen divat „szeszélyekről” van szó, semmilyen tartalom nincs mögöttük, míg mondjuk egy divattervező sok-sok órát tölt azzal, hogy megalkosson valamit, amiből később valóban irányzat lehet, addig ezek a dolgok nemhogy nem hordoznak értéket, teljesen életszerűtlenek és feleslegesek, sőt megannyi esetben egészségre ártalmasak.

„… értelmetlen divat „szeszélyekről” van szó…”

Ennek ellenére a ma embere nem rest ártani magának, csak hogy trendi legyen, vagy, mert épp ezt látta a Facebook-on. A közösségi oldalak véleményformáló erejéről ódákat lehetne zengeni, de a cikk nem ezt hívatott taglalni, sokkal inkább szeretném felhívni a figyelmet az interneten terjengő őrületek káros hatásaira! De ahogy már szólottam, a kettő nehezen elválasztható!

„… a ma embere nem rest ártani magának, csak hogy trendi legyen…”

Jöjjenek tehát korunk legújabb gyöngyszemei szépen sorjában:

1. Fogszabályozás helyett fogroncsolás!

Repülünk Japánba, ami az ötlet forrását illeti. Fiatalok hada gondolja, hogy menő fogszabályozót hordani, ezért az ázsiai divatipar gyorsan piacra is dobott egy funkció nélküli, de olcsó másolatot. Az már nem meglepő, hogy ha valakinek, valódi fogszabályzót kell hordania, annak többnyire nincs „ínyére” a dolog. Erre reagálva az esztétikai fogászat mára olyan termékeket fejlesztett ki, amelyek vagy teljesen láthatatlanok, vagy akár fogékszerként is funkcionálnak. Kedvünkre válogathatunk a kövekkel kirakott, színes fémszerkezetek között. Nincs is ezzel gond addig, amíg professzionális, orvosi szempontból is megfelelő anyagokból készülnek, illetve szakember által kerülnek felhelyezésre. Nem így az új divatjelenség esetében, ahol testidegen alapanyagok kerülnek a fogainkra, amelyek felületén könnyedén megtapadnak, majd elszaporodnak a baktériumok és az egyéb mikroorganizmusok. Ennek következtében amellett, hogy leromlik az általános szájhigiéniánk és roncsolódnak a fogaink, még akár súlyos fertőzésekkel is szembe kell néznünk. Sajnos, ez esetben még ismert emberek között is akadnak követők, akik ezt a következményt vállalják a trendi külsőért cserébe. Az eredeti eszközökkel ellentétben csekély összegekért hozzájuthatnak a tini lányok és fiúk ezekhez a „kamu” fogszabályzókhoz, nem csoda, hogy gyorsan terjed a „kór”.

„… az ázsiai divatipar gyorsan piacra is dobott egy funkció nélküli másolatot.”

div2

div3

div4

2. Manga tekintet

Ismét Ázsiai földrész a hazája, annak a régóta hódító kontaktlencsének, melyek a szemfehérje egy részét kitakarva a természetesnél sokkal nagyobbnak mutatják az íriszt, ezáltal az anime-, illetve manga karakterekhez teszik hasonlóvá a tekintetüket. Az úgynevezett körlencsék azonban akadályozhatják a szemek megfelelő oxigénellátását, látászavarokat, fertőzéseket okozhatnak. Itt nem lesz igaz, hogy szemesnek áll a világ, főleg ha egy divathullám miatt akár a látásunkat is elveszíthetjük.

„… anime-, illetve manga karakterekhez teszik hasonlóvá a tekintetüket.”

div5

div6

3. Naptetkó

Az angol elnevezés szerint még a művészet szó is megilleti a következő ártalmas irányzatot, #sunburnart név alatt sok-sok fotó lát napvilágot az Instagramon. Hiába a bőrgyógyászok folyamatos kampánya a napozás veszélyei mellett, most itt a nap általi tetoválás, ami „elvakítja” korunk trendmániásait. Az új őrület olyan veszélyeket rejt magában, ami hosszútávú következményekkel is járhat. A napégés tulajdonképpen nem más, mint a bőr gyulladt állapota.

A kívánt hatás fokozása érdekében sokan fényvédő nélkül vonulnak a nap alá, előtte azonban különböző mintákkal lefedik a kívánt részt, a többit pedig szabadon hagyva süttetik magukat, amíg a minta körül lepirul a bőr.

Az ártalmas napozási szokások eddig is gyakoriak voltak a napimádók körében, de most, hogy még divatot is csináltak a védelem nélküli napozásból, ezzel sokszorosára növelik a melanoma, vagyis a bőrrák kialakulásának kockázatát.
Ez a divattrend szó szerint „égő” lehet!

„… különböző mintákkal lefedik a kívánt részt, a többit pedig szabadon hagyva süttetik magukat…”

div7

div8

div9

4. Csillám-kapszula, avagy nem minden divat, ami fénylik!

Vigyázat ez a találmány a józanész határait fenyegeti! Nem másról van szó, mint arról, hogy a mai lányoknak már az is csillog, amit a toaletten lehúznak. Bizony, a csillámok ezúttal nem körmünk vagy a sminkünk díszítik, hanem pont azt, amire most mindannyian gondolunk, de „tintát” nem tűr, hogy leírjam.

A cseppet sem veszélytelen badarság-ezúttal is- Japánból ered, ahol szó szerint mindent kapni. Ha az ember épp arra vágyik, hogy amit a slozin hagy maga után, még az is különböző színekben csillogjon-villogjon, sajnos nem kell messzire mennie.

div10

Legnagyobb sajnálatunkra néhány kattintással már Magyarországon is beszerezhető, pár ezer forintért. Ami még ijesztőbbé teszi a dolgot, hogy a forgalmazók honlapján is szerepel az alábbi információ: a csillámpor nem mérgező anyag, de emberi fogyasztásra alkalmatlan. Ők mossák kezeiket, de remélem, a csillogás ellenére még azok is, akik ennek ellenére mégis használják!

Joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy valóban akad olyan, aki ezt beveszi vagy csak szenzációkeltés? A legnagyobb megdöbbenésemre nem az. Tényleg van rá példa, mégpedig szép számmal. Ha nem saját szememmel olvasom az egyik kérdező fórumon, akkor nem hiszem el, miszerint valaki a következő kérdést tette fel: Szerintetek tényleg nem lesz bajom, ha három napja vettem be egyet? Azt már el se mertem olvasni, miket válaszoltak rá.

Miközben azon gondolkodtam, hogy mi az indok arra, hogy csillámpónit faragjunk a tegnapi ebédből, rá kellett jönnöm, hogy nincs értelem a jelenség mögött… vagy talán, akik mégis élnek a „divattal”, azok a következő videó főszereplőjét igyekeznek életre kelteni? Mert akkor sok sikert hozzá!

„… mi az indok arra, hogy csillámpónit faragjunk a tegnapi ebédből?”

div11

Videóért katt

Az írásaimban igyekszek hasznos tippekkel szolgálni, amiket érdemes kipróbálni. Most remélem, sokakat elrettenteni sikerült a fent bemutatott veszélyes divatszeszélyekkel!

„… pikírten megjegyzem, aki hagyja magát egy kicsit meg is érdemli.”

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!