Az otthoni gyantázás végeredményeinek elrettentő példái képekkel!

19

A nem kívánt szőrzet eltávolításának egyik módja a gyantázás. A megfelelően végzett szőrtelenítés hetekig biztosítja, hogy sima és szőrtelen maradjon a kívánt terület. Rengeteg dolog befolyásolja a szőrtelenítés végeredményét: a bőr előkészítése, a gyanta minősége, hőfoka, a gyantázás technikája, a bőr utókezelése… Nézzük át egyenként, melyik lépésnél milyen hibákat ejtenek leggyakrabban az otthon, magukat gyantázók:

Előkészítés

A szőrtelenítési folyamat legelső teendője a bőr előkészítése, fertőtlenítése, letisztítása, zsírtalanítása. Te minden alaklommal elvégzed ezeket a lépéseket? Kozmetikusod igen, hisz fontos neki a higiénikus, hatásos, eredményes szőrtelenítés, és a Te elégedettséged!

20

Gyanta minősége

Hogyan választod ki, honnan tudod melyik gyanta a jó gyanta? A gyanta és a paszta között mi a különbség? Patronos vagy hagyományos gyanta, melyiket hova érdemes használni? Mit mivel kell leszedni: gyantapapírt, textilcsíkot, spatulát használsz? Ezekre a kérdésekre egy jó szakember tudja a választ. Bőr- és szőrzettípusod alapján ki tudja választani a Neked legmegfelelőbb anyagot, amivel a szőrtelenítés elvégezhető. Tudod, hol lehet beszerezni a jó minőségű gyantát? Kozmetikusod tudja, és biztos lehetsz benne, hogy nem a drogériák polcainak kínálatából választja ki, hanem professzionális használatra alkalmas, minőségi anyagokkal dolgozik.

16

Gyanta hőfoka

Bevett módszer az otthoni gyanták felmelegítésére a lábas és a mikró használata. Ezekkel a legnagyobb baj, hogy nem tudod pontosan, milyen hőfokúra sikerül felmelegíteni az anyagot és ha ne adj Isten túl forróra sikerül, maradandó égési sérüléseket szerezhetsz vele! Ilyen maradandó nyomok pl a pigmentfoltok, extrém esetben hegek is. A legextrémebb eset, amiről egy kolleganőmtől hallottam az volt, mikor vendége otthoni patronos gyantáját melegítette fel mikróban, majd mikor kivette, hogy nekilásson a szőrtelenítésnek, a gyanta felrobbant a kezében! A forró anyag a karjaira fröccsent, és másodfokú égési sérüléseket okozott! Az iszonyatos fájdalom mellett vörös foltok tarkították a Hölgy mindkét karját, mint ahogy az alábbi képen is látható egy hasonló eset.

kez

Az általunk használt gyantamelegítő gépek (automatikusan vagy szabályozhatóan) olyan hőfokra melegítik a gyantát, hogy szőrtelenítésre alkalmas legyen, de ne sértse meg a bőrt.

Ezeken a képeken is gyantával megégetett bőröket láthatsz:

149

12

Technika

A gyantázás roppant egyszerű műveletnek tűnik, ugye? Felkened, letéped és kész, a végeredmény a pihe-puha, selymes, sima bőr. Kozmetikus tanuló éveim alatt egy olyan példára emlékszem, ami roppant kellemetlen volt. Egy vendég szemöldökigazításra érkezett, randevújára szeretett volna megszépülni. A tanulófolyamat alatt egyik tanulótársam a szemöldök gyantázása közben véletlenül a szőrre is ráhúzta a gyantát, majd letépte… A gyantával együtt jött a vendég fél szemöldöke is… Ezután nem sok tennivaló maradt, a Hölgy kb 2 hétig járt be reggelente, hogy berajzoljuk hiányzó szálait. :/

Ezen a képen egy hasonló esetet láthatsz:

3

A gyanta felkenésénél és letépésénél is több opció van, van olyan, amit a szőr növekedésének megfelelően kensz fel és ellentétesen tépsz le, van, amit ellentétesen kensz fel, és szőrnövéssel megegyező irányban tépsz le. Ha nem feszíted megfelelően a bőrt (lássuk be, egyedül ezt elég nehéz kivitelezni) és nem húzod le elég gyorsan a gyantát, megtépheted bőrödet, a bőr felső rétegét megsértheted vele és csúnya bevérzéseket is okozhatsz! Láttam olyan bikini vonalat, ami a lila és kék minden árnyalatában pompázott, ráadásul mindez a nyár kellős közepén, hőségriadó idején volt. El tudjuk képzelni, milyen lehet így elmenni a Balaton partjára egy kellemes egyhetes nyaralásra…
Ezen a 2 képen gyanta okozta bevérzéseket láthatsz:

17

18

Az alkalmazott gyantának megfelelően egy jó szakember tudja, melyiket milyen irányban, milyen gyorsan kell felkennie és letépni, ahogyan azt is tudja, hol és hogyan kell oly módon kifeszíteni a bőrt, hogy ne tépje meg azt!

Utókezelés

A gyanta nem csak a nem kívánt szőrzetet, hanem a bőrfelszínen található elhalt hámsejteket is eltávolítja. Az eljárás végén nem elég egy sima testápolóval átkenned bőrödet, cél ilyenkor a regenerálódási folyamatok felgyorsítása, gyulladáscsökkentés, nyugtatás. Vannak olyan termékek is, melyek a szőrnövekedés késleltetését segítik, sok kozmetikában alkalmaznak ilyen utóápoló készítményeket.

21

Összességében úgy gondolom, érdemes szakemberre bíznod magad, aki pontosan tudja, mit, mivel és hogyan csináljon, hogy megkíméljen Téged minden kellemetlenségtől és problémától, amivel otthoni szőrtelenítés során szembesülhetsz. Ha nem ismersz megbízható szakembert, érdeklődj barátnődél, biztosan segítségedre lesz!

 

Rákosi Éva

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!