Akárhogy is nézzük, a mai világban már elengedhetetlen, hogy ne foglalkozzunk testünkkel és lelkünkkel. Most előbbit fogjuk kiemelni, ugyanis ellátogattunk Kerekes Csaba sportoktató Wing Tsun Kung Fu edzésére, ahol szép számmal képviseltették magukat a hölgyek is, akik komoly elszántsággal vesznek részt már évek óta ezeken a foglalkozásokon. Hogy milyen indíttatásból tették ezt és milyen eredményeket értek el ezáltal, azt elmondják ők maguk.

 

Ahogyan a sportág szerelmeseinél, Kerekes Csabánál is a hazánkba betörő Bruce Lee filmek hatása adta meg az inspirációt ahhoz, hogy elsajátítsa a technikát. Csabának akkora szerencséje volt, hogy a Kecskeméten eltöltött főiskolai évek alatt megismerhette Si-FuMáday Norbertet 1991 szeptemberében, aki ma már a 9. nagymesteri fokozat Kelet-Európai Főinstruktor titulussal rendelkezik. Habozás nélkül beiratkozott hozzá, és ma már 5. gyakorlatvezetői fokozattal, három városban vezet négy iskolát. Budapest több kerületében, Kecskeméten és Szegeden is nagy sikerrel működnek a klubjai és növendékeinek száma is fokozatosan gyarapszik a sportág nagy örömére.

 

 - Csaba mit lehet tudni a Wing Tsun Kung Furól? Mi ez a harcművészeti technika egyáltalán?

- A Wing Tsun Kung Fu a 365-féle Kung Fu stílus közül az egyetlen, amit egy apáca hozott létre. Ebből következően az egész stílusra jellemző, - a női logikát figyelembe véve – hogy nem erővel az erő ellen küzdünk. Nagyon sok elmélet szól arról, hogy egy 50 kilós hölgy is meg tudja magát védeni egy erősebb fizikumú támadóval szemben, de itt nagyon fontos a közelharc. Ha egy nő közel megy a támadójához, akkor a támadó nem tudja kihasználni a fizikai fölényét és csak így lesz meg az esély arra, hogy meg tudja magát védeni.

A következő fontos dolog az egyidejűség, ami arról szól, hogy a hárítással egyidejűleg vissza is támadunk. Egy hölgy genetikailag sem lesz soha olyan erős, mint egy férfi, hiszen nem olyan erősek az ízületei, az izomzata. De ha kivédte az ellenfele támadását, akkor azzal a lendülettel vissza is tud támadni, így szinte a támadó belerohan a védekező támadásába. A következő lényeges dolog a folyamatosság, ami arról szól, hogy folyamatosan kell támadni az ellenfelet, amíg harcképtelenné nem tettük.

 - Miért pont ezt a technikát választottad?

- Akkor nem is nagyon volt más a birkózáson, a karatén és a focin kívül. Mi annak örültünk a legjobban, hogy Máday Norbert 33 éve behozta Jugoszláviából. Valószínűleg én is a gyengébb fizikumom miatt maradtam ennél a sportágnál, mert ezeket a technikákat törékenyebb alkatúak vagy akár idősek is el tudják sajátítani.

 - Mennyiben változtatja meg az ember jellemét ez a harcművészeti stílus?

- Nagyon személyiségfüggő, hogy ki mennyire tud azonosulni ezzel a stílussal. De nagyon sok lehetőség van benne, hiszen mentálisan is fejleszti az embert. A Wing Tsunban mindennek oka van. Nem véletlenül említettem, hogy egy gyenge nő hozta létre. Mindennek megvan a miértje és ez elgondolkodtatja az embereket. Ezt pedig, ha a külső világba is át tudja fordítani és megpróbálja racionálisan látni a dolgokat, akkor sok mindent képes pozitívan beépíteni az életébe. Azzal, hogy valaki harcművészetet tanul, a kiállása és a jelleme úgy megváltozik, hogy lehet, hogy nem is támadják meg. Egyenesebb lesz a tartása, határozottabb a megjelenése. Azáltal, hogy eljár Wing Tsunozni, meg tudja magát védeni úgy, hogy tulajdonképpen fel sem tűnik neki, hogy őt meg akarták támadni. És ha ezt elértük, akkor már megérte.

 

 - Miért tartod fontosnak a harcművészetekkel való foglalkozást és kapcsolatot?

- Az elején kezdeném, ugyanis a mai fiataloknak nagyon fontos lenne maga a sport. Sajnos csak azt látni, hogy lébecolnak a plázákban, a telefonokat meg a számítógépet nyomkodják és az iskolákban is alig van testmozgás. Ezenkívül szinte nincs értéke az emberek vagyonának, bármit, bármikor elvehetnek. Régen még csak este, hazafelé a diszkóból jövet támadtak meg, ma már fényes nappal a legforgalmasabb utcán is kirabolhatják az embert. Sajnos az emberek is érdektelenekké váltak és egy ilyen helyzetben senki nem megy oda segíteni. Emiatt a sporton belül is fontos a harcművészet, akármilyen irányzat is az. A mi stílusunk annyiban különbözik más Kung Fu ágaktól, hogy a hölgyeknek kifejezetten javasolt, hiszen a Wing Tsun rendszerének éppen az a lényege, hogy egy gyengébb fizikumú nő is képes legyen megvédeni magát.

 - A legtöbb tanítvány milyen indokkal csatlakozik a klubhoz?

- Sajnos nagyon sok tanítvány azért érkezik a klubhoz, mert volt már atrocitása, vagy fenyegették, akár a munkahelyén, családon belül vagy az iskolában. Régebben inkább azok jöttek, akik ülőmunkát végeztek, hogy kicsit mozogjanak, vagy a kungfu filmek rajongói. Most már főként azok járnak, akik veszélyben voltak, vagy jelenleg is vannak.

 - Van-e olyan kezdeményezés, ami a sportra, a mozgásra és az egészségre nevelné a fiatalokat?

- Igen. Magyarországon először a mesterem, Máday Norbert kezdte el a határon túli magyarokkal is megismertetni ezt a küzdősportot és hála Istennek azóta immár hatodik alkalommal szerveztünk több száz határon túli magyar fiatalnak egy nagyszabású Kung Fu szemináriumot, valamint szablyavívást. Emellett minden alkalommal részt vehettek egy magyar történelemhez kapcsolódó kulturális eseményen is.

 - Hogyan alakul a növendékek aránya és összetétele?

- A legfiatalabb tanítványom négy és fél éves volt, a legidősebb pedig hetvennégy. Tehát korra, nemre, vallásra, alkatra való tekintet nélkül bárki el tudja sajátítani. Többnyire még mindig a férfiak vannak többségben, a nők inkább a fitnesz felé hajlanak, de szerencsére most már az önvédelmet is előtérbe helyezik. A hölgyek sokkal gyorsabban haladnak és fejlődnek, fogékonyabbak a Wing Tsunra, hamarabb képesek elsajátítani a technikát. Jellemzően egyre sűrűbben vannak jelen családok is az edzéseken. Lehet, hogy ez is a rohanó élet miatt van, a hétköznapokon az embereknek nincs egymásra elég idejük, itt viszont a szülőknek van egy közös, együtt töltött délutánjuk a gyermekükkel és közös élményeik.

 

 - Hogyan értesülhetnek az érdeklődők a Wing Tsun Kung Furól?

- Amióta Máday Norbert behozta ezt Magyarországra, azóta szerencsére már minden nagyvárosban van Wing Tsun Kung Fu, Budapesten pedig minden kerületben. Tavasszal és ősszel tartunk tagfelvételeket, ilyenkor kell figyelni a médiákat, hogy hol, mikor indulnak újabb kurzusok. Természetesen év közben is bármikor lehet csatlakozni, de a kifejezetten kezdő csoportjaink szeptemberben, illetve márciusban indulnak. Persze ha máskor érkezik hozzánk érdeklődő, őt is szívesen fogadjuk.

Miután megtudtunk mindent Kerekes Csaba Instruktortól, körbekérdeztünk néhány jelenlévő hölgyet is, hogy mit adott nekik a Wing Tsun Kung Fu és egyáltalán miért ezt az ágazatot választották. Az eredmény igazán érdekes és példaértékű, de ezt mondják el ők maguk:

„Édesapámnak az volt az álma, hogy a kislánya meg tudja védeni magát. Ő találta meg Kerekes Csabát és egyszerűen itt ragadtam. A mai világban fontos, hogy a szülő gondoskodjék arról, hogy a lányának legyen egy önvédelmi stílus a kezében, ami nem eszközös, hanem tényleg a saját kezében van a tudás. Ráadásul itt ismertem meg a férjemet is. Emberileg nekem nagyon sokat adott a Wing Tsun. Nem érdekelnek a beszólások, tudom, hogy mibe nem kell beleállni az utcán, nyugodtabban közlekedek, nem zavarnak azok a konfliktusok, amikből tudom, hogy ki tudok jönni, de inkább elkerülöm, minthogy belemenjek. Biztonságossá tette az életemet. Most már az sincs, hogy az úriemberek megvédenek, neked kell gondoskodni erről. Itt pedig együtt mozog az önvédelem és a családcentrikusság is. Ugyanazt a harmóniát adja, ami otthon is van”

Anna (29) – grafikus

 „6 hetes volt a lányom, amikor szerettem volna valami kikapcsolódást keresni és következő hétenépp kezdődött egy tanfolyam. Közel is volt és úgy gondoltam ezt kipróbálom. Amióta csinálom, azóta otthon is sokkal nyugodtabb vagyok. A gyereksírás, a nem alvás, a különféle problémák megterhelik az embert. De mióta itt vagyok, jó kedvem van. Korábban nagyon féltem a harcművészetektől, mert amíg nem próbáltam ki, attól tartottam, hogy nem vagyok elég jó. Most már azt szeretném, hogy ezt majd a lányom is kipróbálja. Itt megtapasztaltam, hogy milyen tiszteletet adni, ami jó érzéssel tölt el, mert a mai világban a tisztelet sajnos hiányzik.”

Barbara (28) – gyeden lévő anyuka

 

 „Én mindig is szerettem volna valami küzdősportot. A karate valahogy túl kemény volt, ez meg pont ideálisnak tűnt, ráadásul még közel is van. Több önbizalmat adott ez a sport és rengeteg új ismeretségem, új barátom is lett. Én is azt szeretném, hogy a lányom kipróbálja majd magát, hiszen a világ nem jó felé tendál. Ugyan ő még csak négy éves és már volt is egyszer egy edzésen, de a kosárlabda jobban érdekelte, mint a Kung Fu. Heti kétszer vagyunk itt az edzésen, de a mozdulatok szinte azonnal beleivódnak az emberbe.”

Zsuzsi (34) – óvónő

 „Szakmám során is kénytelen vagyok a bántalmazásokkal foglalkozni, ugyanis autizmussal élő, illetve pszichés zavaros és értelmi akadályozott gyerekekkel dolgozom jelenleg, akik óvodáskorúak. Láttam bántalmazott gyermekeket és anyákat, ezért nagyon fontosnak tartom egy nőnek az effajta önvédelmet. Én konkrétan egy sportot kerestem, mert szerettem volna a tanulás és a munka mellé valami mást is. Egy ismerősöm ajánlotta a Wing Tsunt és mivel egy apácanő hozta létre, úgy gondoltam, hogy nő a nővel jól megérti egymást. Bíztam benne, hogy egy hatékony önvédelmi rendszer, ami egy nő számára megfelelő és elsajátítható. Az edzések által a fizikai és koncentrációs készségem is nagyon sokat javult és egy remek kikapcsolódási forma is mindemellett.”

Éva (38) – gyógypedagógus

 

Ha szeretnél többet látni a Wing Tsun Kung Fu-ból, akkor kattints ide. 

 

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!