Nem mindig a te hibád

Újabban, ha valaki arról mesél, hogy padlóra került valaki miatt, pocsék a kapcsolata, a munkahelyén kiidegelik, sokan egyből azt mondják rá: a te hibád. Az ő hibája, hogy boldogtalan, hogy szegénységben él, hogy nem éri el a céljait. Biztos lusta, gyáva, erőtlen. Kétségkívül van, amikor tényleg ez a helyzet. Ám igenis vannak esetek, amikor tényleg mások miatt szaródik el az életünk!

mi lesz a boldogsággal

Hajlamosak vagyunk problémákat gyártani akkor is, amikor nincsen semmi probléma a láthatáron, mert olyan tiszta az égbolt, mint a mesében. De mintha bennünk lenne valami nyugtalanító kapcsoló, ami időről-időre bekapcsol, és szétfeszít belülről. Jobb esetben csak belül, rosszabb esetben kívülre is kihat: tombolunk és veszekszünk, és van, hogy mindenbe belekötünk, még a legapróbbnak tűnő mondatba, vagy az élő fába is.

belenyugvó vagy törekvő

Vannak, akik egyfajta nyugodt elégedettségben élik a napjaikat egész életükben, a lényeg, hogy legyen egy munkahelyük, ahonnan elegendő fizetést kapnak és egy hely, ahol ellakhatnak. Végzik a napi rutinjukat, kötelességeiket hétről hétre, évről évre, mert ilyen az élet és kész. Mások viszont bármilyen körülményeik is vannak éppen, folyton azon törik a fejüket, hogy hogyan hozhatnának ki többet az életükből, fényes karrierről, világjárásról, összességében egy nem hétköznapi létezésről álmodoznak és igyekeznek lépéseket is tenni érte. Te melyik csoportba tartozol?

rabszolga

Volt már néhány nem túl kedves főnököm, de ezzel biztos nem vagyok egyedül. Sajnos. Pont ez a baj, hogy a saját tapasztalataim és másoké is azt sugallják, hogy rabszolgának néznek bennünket. A rabszolga pedig kap fizetést, örüljön egyáltalán, hogy van munkája, amúgy maradjon csöndben és végezze a dolgát, egyebet ne is várjon. Mert neki nem lehetnek elvárásai. Ő csak dolgozzon.

Az irigységet nem legyőzni kell

Nem úgy kell tekinteni az irigységre, mint egy kellemetlen kórságra, amitől jó volna megszabadulni, jobban mondva kigyógyulni belőle. Kétségkívül kellemetlen és sok fájdalmat okozhat, főleg, ha kezeletlenül hagyjuk. Hiszen senkinek esik jól a saját mérgében főni, mert egy újabb kolléganője kezét kérték míg, ő meg már 9 éve vár arra, hogy megtegye a pasija. Ahogy az sem kellemes, ha a legjobb barátunk számol be arról, hogy előléptették és képtelenek vagyunk szívből örülni neki és inkább a pokolra kívánjuk. Az irigység gyilkos érzés, de nem kell elnyomni.