Az emberi szem csodálatos!

Ön tudja, hogy milyen összehangolt munka szükséges ahhoz, hogy az elénk táruló világot a látás segítségével feldolgozza az agyunk? Tudta, hogy egyes szembetegségeknek lelki okai vannak? A lelkiállapotunk ugyanígy tükröződik a szemünkben.

Hogyan látunk?

Amikor kinyitjuk a szemünket, a fény áthalad a pupillán és a kristálylencsén, a retinán fókuszálódik. A szemfenékre érve az általunk látott kép fejjel lefele áll és a retina idegein keresztül utazik tovább. A látóidegen keresztül eljut az agyba, amely aztán megfordítja a képet, hogy a valóságnak megfelelően lássuk azt. Egy pillanat műve rátekinteni a hulló falevelekre, vagy a mellettünk alvó kedvesünkre, mégis komoly és rendkívül gyors agymunka áll a látás hátterében.

Egészség és a lélek

Azzal mindenki tisztában van, hogy akkor lehet egészséges valaki fizikai értelemben, ha lélekben is az. Ha az életünkben nehézségekbe ütközünk, vagy az előttünk tornyosuló gondokat nem vagyunk képesek megoldani, akkor testi tünetek jelentkeznek. A szem betegségei között is szép számmal akad, ami lelki eredetre vezethető vissza. Tulajdonképpen üzen a testünk – kérdés, hogy hajlandóak vagyunk-e megérteni az üzenetet, vagy elsiklunk felette.

Mi az, amit nem akarunk meglátni, amitől elzárkózunk?

rövidlátás és a kancsalság összefüggésbe hozható a bizonytalan jövőképpel, illetve a külvilágtól való félelemmel is.

szürkehályog a bizalom hiányát, a saját érzelmek felvállalásának képtelenségét jelezheti.

Az árpa azaz a szemhéjszéli faggyúmirigyek gyulladása  szexuális érdeklődés hiányára, a megcsaltságtól való tudatalatti félelemre vezethető vissza. Kiválthatja még jóvátehetetlen mulasztás és az, ha az illető képtelen örömet találni az életben.

szem bevérzését a vitaminhiányon, fizikai traumán kívül okozhatja még a túlzott nagyravágyás, a félelem az ismeretlentől, vagy az, ha nem hiszünk magunkban.

szemhéjgörcsöt a beteljesületlen szerelemmel, nagy szexuális étvággyal hozzák kapcsolatba.

szem viszketése nemcsak szemszárazságot, hanem anyagi hiányérzetet, cselekvésre való képtelenséget jelez.

Természetesen mindezen betegségeknek szervi, fizikális oka is van, ám ennek javulását megkönnyíti, ha szembenézünk a kiváltó lelki tényezőkkel!

Teszt!

Üljünk a tükör elé és takarjuk el az arcunkat – a szemünk kivételével – egy kendővel. Nézzünk úgy tükörbe, hogy olyasvalakire gondolunk, akit rajongva szeretünk. Ugye, hogy a szem megtelik szeretettel? Nem kell látni hozzá az arc többi részét, szinte biztosra mondható a szem látványából is, hogy szeretetteliek vagyunk, tán még mosolygunk is a kendő alatt.

Ugyanezt eljátszhatjuk más érzelmekkel: ha haragot, vagy aggodalmat érzünk valaki iránt, más lesz a tekintetünk.

A tekintetben benne van az egész világ!

A szemünkben azt látják mások, ahogyan mi a körülöttünk levő világhoz viszonyulunk, tehát visszatükrözi az érzelmeinket.

Ha beszélünk valakivel, akkor szemkontaktust keresünk, hogy jobban értsük, mit közvetít felénk. Van-e érdeklődés a tekintetében? Szeretettel beszél hozzánk, vagy unalmasnak talál minket?

A lelki egyensúly tehát nemcsak a szemünk egészségén látszik meg, hanem a tekintetünkben is. Egy önmagával békében élő ember szeme nyugodt, olyan, amely mindig készen áll új információk befogadására. A félelemmel teli ember szemében ott a bizonytalanság. Aki ilyen cipőben jár, kevésbé képes másokkal szemkontaktust tartani, inkább kerüli azt.

A hangulatunk változásait a szemünk is követi. Főként világos szeműeknél látható, hogy intenzív érzések hatására megváltozik az írisz színe. Nyugalmi állapotban világos, élénk színű, azonban ha harag, vagy izgalom jelentkezik, akkor egészen sötétté válik.

Tehát kár elrejteni a valódi érzéseinket, hiszen a szemünk úgyis elárul minket!

IMG 8269

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!