Légy őszinte magaddal! Te is az a bizonyos féltékeny típus vagy? Aki szinte minden párkapcsolatában retteg a megcsalástól, az elhagyástól, hogy nem elég jó a partnerének és folyton összeveszel vele, ha másra mer nézni? Nyugi, ez nem szégyen! Viszont nem is egészséges! Ám ha már a cím felkeltette érdeklődésedet és ezeket a sorokat olvasod, jó esélyed van arra, hogy a gyógyulás útjára lépj és egyszer és mindenkorra megszabadulj a féltékenység érzetétől.

beleorul feltekenyseg 01

 

Kép: Freepik.com

 

 

Van valami, amit tudnod kell. Méghozzá az, hogy egyáltalán nem igaz, hogy a féltékenységre mindig adnak okot. Igen, van amikor szoktak, de nem mindig. Nagyon sokszor csak a mi fejünkben születnek meg azok a képek és teóriák, amik a féltékenységhez vezetnek. Hiszen mi a féltékenység kiváltó oka? Az önbizalomhiány. Ha eléggé bízol önmagadban, nem fogsz attól félni, hogy a párod elhagy. Hozzá lehetne még venni a korábbi csalódások élményeit is, de az alapja azoknak is a félelem, hogy nem vagy elég szép, kívánatos, nem lehet téged szeretni és úgyis elhagynak, illetve megcsalnak, vagyis megint az önbizalomhiányhoz lyukadunk ki.

Mit lehet tenni a zöld szemű szörny ellen, hogy ne őrjítsd meg saját magadat és a párodat az örökös féltékenykedéssel? Használd az alábbi kapaszkodókat és igyekezz belőlük minél többet betartani!

 

1. Ideje megtanulni szeretni magad!

 

Mint olvashattad, minden baj forrása Te vagy. Legalábbis gyakran ez derül ki. Hiszen a te agyadban létezik a féltékenység, csak te őrjítheted meg vele magadat és a párodat. Benned van az a bizonyos önbizalomhiány. Vagyis elsőként magadat kell kezelésbe venned. Jó lesz, ha meglátogatod a kedvenc pszichológusodat, coachodat, terapeutádat, bárkit, aki önbizalmat plántálhat beléd. Vagy legalább te kezd el tréningezni magad! Jöjjön a sport, a külső megújulás, közben a lelki nagytakarítás és használd seprűnek az önsegítő könyveket. Vess be minden létező módszert, hogy megtanuld megszeretni önmagad és szívvel-lélekkel akard!

 

beleorul feltekenyseg 02

 

2. Ne kombinálj!

 

Emlékszel, hogy indul el útjára a féltékenység turné? A párod mond valamit, ami gyanúsnak ítélsz. Elmegy a barátokkal, később jön haza a munkával vagy neked már a tudat is elég, hogy két kolléganő mellett dolgozik. Aztán rád tör az agypara. Mit csinál? Kivel beszélget? Biztos ott van, ahol mondja, Biztos azt teszi, amit mond? És él perccel később már látod, hogy az asztalon döngeti a kolléganőt vagy a bár klotyójában a pincérnőt. Már a folyamat elején lődd le magad. Persze nem szó szerint! De kapcsold le a rendszert. Azonnal tereld el a figyelmedet, fuss két kört a ház körül, nézz filmet, csinálj akármit, csak ne menj bele ebbe az ördögi játékba, hogy kattogni kezdesz!

 

3. Beszélj a problémádról!

 

Ciki, nem ciki, de egy nyugodt pillanatodban ülj le beszélgetni a pároddal és mond el, hogy miért vagy féltékeny. Ha ne adj’ Isten okot ad rá, mert nem veszi észre, hogy flörtnek minősül, ahogy másokkal bánik, akkor az is lehet, hogy észbe kap és többé nem teszi. Ha már ért korábban ilyen csalódás, mond el, hogy ennek okán nehezen bízol meg másokban és nem kevés félelem van benned, de természetesen igyekszel őt nem általánosítani! Ez segíthet abban, hogy jobban odafigyeljen ő is a tetteire. Meg kell értetned vele, hogy miért vagy néha zizi, mi az oka a féltékenységednek. Talán ha többször hallod tőle, hogy szeret, nem vágyik másra és megnyugtatást szerzel tőle arra vonatkozóan, hogy nem akar lecserélni, talán tényleg megbékélsz. Ám nem várhatod el azt sem, hogy csak és kizárólag az ő pozitív visszacsatolása alapján növekedjen az önbizalmadat. Neked saját magadat is meg kell tudnod nyugtatni és megdicsérni!

 

beleorul feltekenyseg 03

 

4. Gondolkodj egy kicsit…

 

Azt hiszed evidens, de nem az, főleg nem egy féltékeny személy esetén, aki pont arról „híres”, nem lát tisztán és nem bír józanul gondolkodni. Szóval, csücsülj le kényelmesen és gondold át… miért csalna meg a párod vagy miért hagyna el? Okot adsz rá? Ha igen, mit? Tudsz rajta változtatni? Ha megadsz neki mindent és szépnek is talál, miért cserélne le? Ez azért abszurd, nem igaz? Van okod kételkedni a szavaiban? Türelmesen gondold végig ezeket, interjúztasd meg saját magadat, ugyanis sokszor egy ilyen önmagunkkal történő kérdezz-felelek után szokott rádöbbenni az ember, hogy bakker, totál semmi oka sincs féltékenykedni és igazán lenyugodhatna…

 

5. Szokj le a kutakodásról!

 

Ha történt már egyszer megcsalás, akkor persze, eleinte gyógyítólag hathat, ha elolvasod az üzeneteit, arra kéred, mutassa meg neked, hogy kivel beszélt, ki írt neki vagy beletúrsz az előzményeibe. Nem szép dolog, de néha ez is hatásos. Ám te csak úgy magadtól ne gondolj egyet, hogy felcsapsz kémnek és minden létező módon lenyomozod. Egyfelől mert sértő – néhol váló ok is – másrészt nem megnyugtatod magad, hanem még jobban elfertőződik a lelkeden az a hatalmas seb (amit talán magadnak haraptál ki). Szóval, ha kutakodós típus vagy, mielőbb szokj le erről és igenis tanulj meg bízni a párodban! Persze eleinte nehéz lesz, de utána már nem fogod érezni az ellenállhatatlan vágyat, hogy kutakodj utána.

 

beleorul feltekenyseg 04

 

6. Ne vond kérdőre!

 

Ha csak nem tűnt el órákra vagy nem jött haza éjszaka. De amennyiben csak késett kicsit, nem vette fel elsőre a telefont vagy egy kicsit becsiccsentve megy haza, ne kiabáld le mindjárt a haját a fejéről és keress rajta nyomokat. Hagyd őt békén. Egyrészt neki is ki kell néha kapcsolódnia, másfelől előfordulhatnak hülye helyzetek, hogy tényleg lemerül a telefon. Bármi megtörténhet. Ne feledd, hogy talán pont azzal lököd másnak a karjaiba, hogy eleve máséba is képzelted és az agyára mész a viselkedéseddel. Bánj vele megértően és türelmesen!

 

A féltékenység, de főleg a hátterében húzódó okoktól függ a gyógyulási, illetve leszokási időszak. Légy türelmes magaddal, ne siettesd a dolgokat, de próbálkozz kitartóan! Ha igazán betegesen féltékeny vagy, érdemes lehet felkeresned egy szakértőt. De remélhetőleg már ez a 6 tipp is a segítségedre lesz abban, hogy egy életre megszabadulj a féltékenységtől!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Nyári önbizalomtuning – 2 hónapos tréning az önelfogadás jegyében!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!