Sajnos nem mindenkinek van része tökéletes karácsonyban, mikor együtt az egész család, anyu és apu és a többiek. Ugyanis sok helyen fordul elő az, hogy a szülők elváltak vagy valamelyikük  eltávozott. Hogy lehet így teljes értékű karácsonyt varázsolni a gyermek számára? Egyáltalán hogy viselheti a szülő a magányt és a terhet, hogy egyedül kell boldoggá tennie a gyermeket?

 

csonka csalad 01

 

Kép: Pixabay.com

 

Van ilyen és nem azt kell nézni, ki tehet róla, miért váltak el a szülők, hűlt ki a kapcsolat, csalta meg apu anyut vagy miért volt anyu állandóan házsártos és unta meg apu. Csak egy kérdés számít ilyenkor: mit tehetünk a gyermekért? Aki bizonyára tisztában van azzal, hogy barátai, óvódás vagy osztálytársai között akadnak olyanok, akiknél együtt lesz az egész család karácsonykor és érthető, ha rossz érzéssel tölti el, hogy az övé meg nem. De épp itt van a kutya elásva, nem hagyhatjuk, hogy bármiért is rossz érzése legyen főleg nem azt, hogy esetleg önmagát hibáztassa!

 

Azok a szülők, akik úgymond „kulturáltan”, éretten váltak el, mert képesek voltak felnőtt módjára megbeszélni, hogy már nincs közös jövőjük, jobb így mindenkinek, másvalaki mellett keresnék meg a boldogságukat, hajlamosak arra, hogy gyermekükért kompromisszumot hozzanak. Ezért ha mondjuk apu újra is nősült, akkor is kész arra, hogy karácsonykor legalább egy rövid időre az gyerekével legyen. Akár átmenjen hozzájuk egy pár órára, hogy a gyerkőcnek igenis az legyen az érzése, hogy van családja, még akkor is, ha a szülei nem élnek együtt. Ettől a gyerek igenis fontosnak és szeretett személynek fogja érezni magát, hogy bár már nem egy család, de mégis átment hozzá az ünnepekkor, hogy lássa.

 

csonka csalad 03

 

De olyanokról is hallani, akik annyira jóban maradtak válás után és képesek voltak elfogadni az esetleges új partnereket, hogy együtt is töltik a karácsonyt. Így a gyermek igazán érezheti a család jelenlétét, főleg akkor, ha a szülők törekedtek arra, hogy ne legyenek benne ellenérzések az „új” párokkal szemben, hanem megkedvelje őket. Ha nekik vannak gyerekeik vagy esetleg féltestvérei, úgy még inkább jól érzi majd magát és nem gondol arra, hogy az ő apja mondjuk mással van.

 

Csakhogy nem minden elvált szülő ennyire civilizált. Sokuk eleve nagy perpatvarral, pereskedéssel válik el és akár hosszú évek után is utálják egymást, haragszanak a másikra, de minimum neheztelnek rá és nem szívesen látják. Ott viszont probléma lehet az ünneplés kérdése. Ott olyankor az lehet opció, ha mondjuk anyu nem szívesen látná otthonában aput, az elviszi magához a gyerkőcöt vagy akár a nagyszülőkhöz és úgy karácsonyoznak együtt egy fél délutánt vagy napot, attól függően, anyu mennyit engedélyezett vagy mi áll a bírósági papíron. Fontos, hogy a gyerek lássa, szülei erőfeszítéseket tesznek érte.

 

csonka csalad 02

 

 

A jó szülő ilyenkor igyekszik azért egy kis mosolyt erőltetni magára, még akkor is, ha gyűlöli az exét. Nem tesz megjegyzéseket a gyereknek, hogy „ne fogadj el semmit apádtól” vagy „ne mondj rólam semmit” esetleg „ne hidd el, amit anyu mond”. Nem próbálja a másik ellen hangolni a gyerekét, sem pedig emlékeztetni rá, hogy ő volt a gonosz, mert ő lépett le. Hanem jó képet vág hozzá és jó szórakozást kívánva nekik engedik el őket. Vagy ha náluk marad, akkor sem kezdi cukkolni, szekálni az exét, hanem félreteszi sértettségét és igyekszik, hogy egy szép napot vagy délutánt töltsenek el együtt. Mindezt a gyermekért. Kiért másért kellene legyűrni a rossz érzéseket?

 

És még nem is ez a legrosszabb verzió. Hanem az, ha egyik szülő nem is kíváncsi a gyerekére. Lelépett kiskorában vagy mindegy is mikor és azóta nem is látta vagy csak nagy ritkán. Még rosszabb esetben, meghalt. Na, ilyenkor igazán meg van lőve a magányos szülő. Ám az anyák nem arról híresek, hogy elveszett lelkek, hanem arról, hogy mindent elkövetnek gyermekük boldogságáért és persze akadnak ilyen kivételes apák is. A család többi tagját a nagyszülőket, akár az ex anyósékat, a nagynénit és a nagybácsit meg akit csak lehet összecsődíti, hogy éreztesse a gyermekével apa, illetve anya nélkül is teljes lehet a család. Mert csak a szeretet számít, márpedig ő, mint szülője és a többiek is nagyon szeretik. Ez a legfontosabb, amit tudatosítani kell a gyerekben. Ha pedig az egyik szülő eltávozott, akkor arra kell emlékeztetni, hogy nem ment el messzire, mert anya ott van vele a szívében és fentről figyeli őt.

 

csonka csalad 04

 

 

Nem kifejezetten jó megoldás az, ha milliónyi ajándékkal próbáljuk kitölteni az űrt a gyermekben. Nem elkényeztetni kell. Hanem meg lehet vele beszélni, hogy így is sokan szeretik őt.

 

De mit éreznek igazából a magányos szülők?

 

Vannak, akiket rendesen megvisel a válás. Még évekkel később is, főleg, ha azóta nem talált pár magának vagy még mindig szereti a volt kedvesét. A magára maradt félnek ugyanúgy fájhat a csonka család érzet, mert az emberek többsége ösztönösen vágyik a teljesség érzetére. A családra, amely biztonságot ad és szeretetet. De mindezt értelemszerűen nem beszélheti meg a gyerekkel, hogy „úgy fáj, hogy apád lelépett azzal a másik nővel” vagy hogy „de fáj, hogy anyád megszült és elhagyott minket”. Az megint más, ha mondjuk elhunyt a szeretett személy, de akkor sem a hiányérzetet, hanem a teljesség érzetét kell növelni a gyerekben. Hogy ott van neki anya, apa és számíthat rá.

 

csonka csalad 05

 

Tehát az a szülő, aki igazán a gyermeke érdekeit tartja szem előtt, törekedni fog arra, hogy ne mutassa ki bánatát, rossz érzését, vagy éppen féltékenységét, ha apu beállít másnak a csemetéjével meg az új nejével. Egy ilyen szülő félreteszi mindennemű rossz érzését és csak a gyermeke boldogításának szenteli magát. Hiszen ha a gyerkőce boldog, akkor ő maga is az lesz.

 

Annyi bizonyos, hogy kicsit sem könnyű magányos szülőnek lenni, mindegy milyen okból kifolyólag lett az. De szerencsére nem is lehetetlen vállalkozás. A gyereknek kell lennie a motiváló erőnek, akiért érdemes csodálatos ünnepeket varázsolni, hogy akár ott volt az apja vagy az anyja, de felnőttként majd a szép emlékek maradjanak benne meg.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

Hogyan mutasd be új párodat a gyereknek válás után?

 

Az a tipikus vasárnapi ebéd, amikor együtt a család

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!