Most pedig tapsoljuk meg azokat, akik kineveltek egy sereg élhetetlen nemzedéket. Hoppá, de kinek is jár a taps? Vajon kinek a hibája az, hogy ez a generáció a legkevésbé sem hasonlít mondjuk az eggyel előzőre? Kinek kellene megköszönni, hogy az új nemzedéknek büdös a munka? Kinek a vállát veregessük meg, amiért az új ifjak züllöttek vagy lelki sérültek? Anyukával-apukával váltsunk meleg kézfogást vagy a nemzedék többi tagjával, a tanárokkal, szóval, ki kéri a köszönetet?

 

elcseszett generacio 01

 

kép: juninalminuto.com

 

Először is szögezzük le azt, hogy tisztelet a kivételnek! Mert hála az égnek vannak még normális egyének ebben a generációban, aki tudják mi az a tisztelet, segíteni akarás, tenni vágyás, munka, becsületesség, szóval na, lefedik azt a kifejezést, hogy „igaz ember” és hálásak vagyunk a szerény jelenlétükért…

 

Merthogy manapság egyre többen képviselik az elcseszett generáció tagjait. Igaz, hogy mindig is voltak tipikus munkakerülő suhancok, akik csak magukkal foglalkoztak és senki mással. Nem újdonság az, hogy tizenhat éves csajszik szülnek gyerekeket vagy hogy drogozni meg piálni kezdenek ebben a korban. A fekete bárányság nem ma kezdődött. De az viszont igen, hogy a számok szépen megcserélődtek és egyre több az olyan fiatal, aki…

 

elcseszett generacio 02

 

Azt sem tudja, mit akar. Lövése sincs arról, mit akar az élettől, mihez kezdjen magával. Alig lehet őket motiválni, rávenni őket valamire, azon kívül, hogy egésznap nyomják az okos kütyüiket és bezombuljanak. Hol vannak ma már a takaros kis srácok, akik besegítenek a házi munkába és egyáltalán, segítenek ott, ahol tudnak? A hadd tévézzen meg játsszon a kis drágákból gyakran finoman szólva is lusta disznók lesznek (olykor szó szerint, mert a mozgás sem divat manapság!) akiket ha anyu megkér, hogy menjenek meg a boltba vagy takarítsák ki a szobájukat megkapják, hogy „arra vagy te” vagy hogy „csináld meg magad ri***”. Egyre többen beszélnek úgy a szüleikkel, idegenekkel és egymás között, mintha az illető egy utolsó rongy lenne, illetve van erre egy szép magyar kifejezés, amiben a fenék meg a kirántás szavak szerepelnek. Honnan ez egó? Elvárják, hogy körülöttük forogjon a világ. A munkaadó legyen hálás azért, hogy ő egyáltalán nála dolgozik! (Már amelyik munkára adja a fejét.) Hiszen nem lehet őket terhelni, kihívás elé állítani.

 

De annyit persze mindegyik tud, hogy sok pénzt akar. Ám Isten őrizzen attól, hogy tisztességes munkával. Az büdös. A 8 órás meló rohadt sok, a folyamatos műszakban járás meg a „szolgáknak való”, márpedig ők nem azok. Különben sem jöhet szóba a fizikai munka, hiszen az mindennek a legalja a szemükben. Eszükbe sem jut, hogy azért nem önti el őket a sz**, mert vannak két kézi munkások, akik az utcán dolgoznak és rendben tartják a környezetet. Azért bezzeg sír, amikor az apucitól kapott verdával átmegy a kátyún, de hogy ő maga beálljon betont keverni arról szó nem lehet.

 

elcseszett generacio 03

 

Nem is csoda, hiszen a jótét lelkű szülők arra nevelik, hogy tanuljon a kicsike, akit a széltől is óvni kell. Inkább legyen otthon majdnem harmincéves koráig, mire befejezi az egyetemet, ne dolgozzon a szemük fénye, csak vigye valamire. Egy: A szemük fénye azután sem akar igazán dolgozni. Legalábbis általában ez derül ki. Kettő: Szemük fénye így aztán tényleg sokat tanul majd az életről, ha mindent megadnak neki és alá tolnak. Három: Szemük fényecskéje gyakran előbb tanulja azt, hogy meddig mehet el a suliban, hogy ne csapják ki és hogy mit tehet meg a tanárral szemben, aki úgysem ütheti meg. Mivel érdekes, hogy manapság mindig a tanárok a szemetek… és az ég egy adta világon nincs semmi, de semmi baj azzal a 20-30 gyerekkel, akik az agyára mennek, beszólogatnak, kicsesznek vele és megalázzák.

 

Úgyhogy ha nem arra a következtetésre jutnak, hogy majd lopnak-csalnak-hazudnak és mindenféle sötét dologból élnek meg, akkor mégis miből? Mit akarnak? Hát, hogy minden az ölükbe hulljon. Ezt rendesen megtanulták, hogy bármi is történjék, no para, anyu-apu majd kisegíti őket. Minek vállaljanak felelősséget a tetteikért, mikor megteheti azt a szülő is? Ha nem is az összes, de a legtöbb szülő meg még támogatja is a nézetüket és eszükbe sem jut, hogy a saját gyerkőcük csinált rabszolgát belőlük.

 

elcseszett generacio 04

 

Mindennek a tetejében, lelki szinten is teljesen mások a mai fiatalok. Nem csak arról van szó, hogy egoisták, hanem arról, hogy nem bírják elviselni a kritikát, könnyen összetörnek. Nincs bennük kitartás, lelki erő, hanem mindenbe sz**rnak bele. Ráadásul hiányzik belőlük az empátia. Nem csak a robotoló szüleik iránt, hanem embertársaikkal szemben is. Ha anyuci azt mondja, figyeljen a húgára, az bőghet a szaros pelusában egy órát, akkor sem cseréli ki neki. Az hajléktalanokat nem kisegíti, hanem bele rúg. Az idősebbeknek nem átadja át a helyét vagy előre engedik és kinyitja neki az ajtót, hanem ráb**** és ráordít a buszon, hogy „Mit nézel?” Nincs bennük tisztelet. Ők már csak támadnak és elvárnak.

 

Szomorú. Valójában rohadtul elszomorító, hogy az újabb generáció tagjai, már nem vágynak házasságra, családra, arra, hogy bárkivel bármi jót tegyenek. Semmilyen szinten nem akarnak hozzáadni valamit a világhoz, csak a maguk érdekeihez. Sőt, inkább feléli azt és kizsákmányolja, amennyire csak lehet, meg a benne élőket…

 

elcseszett generacio 05

 

No, és akkor a kérdés, ki tehet minderről? Ez egy totál sima evolúciós hiba, amiről senki sem tehet, egyszerűen így pottyannak már ki az új gyerekek? Vagy anya és apa hibája, akiknek mondjuk a legtöbb szerep jut a nevelésben? Akik azt mondják, hogy „az én szüleim olyan szigorúak voltak én majd másképp nevelem a gyerekemet”? Netán a tanároknak kellene fegyelmezni, akik csak másodsorban nevelik a gyereket? Vagy ki? Ki a fenét lehet elővenni? Elvégre, mi emberek, híresek vagyunk arról, hogy kell nekünk egy bűnbak, akire lehet újjal mutogatni, na, de kire? Hát senki sem viszi el a balhét, amiért elcsesződött egy komplett generáció? De igazából mindegy… tök mindegy, mert nem azzal kellene foglalkozni, kitől indult és honnan, hanem miként lehetne megállítani? Ugyanis jobb bele sem gondolni abba, mi vár ránk, ha a helyzet nem változik…

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Modern családmodell – Ma már úgy beszél a gyerek az anyjával, ahogy akar?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!