Empatának lenni annyit tesz, magad érzelmi intelligenciával rendelkezel! Képes vagy tökéletesen átérezni, szinte olvasni más emberek érzelmeit anélkül, hogy szóba elegyednél velük. Elég, ha csak rájuk nézel. Végül is ez is egy jel, de van még 8 másik, amiből leellenőrizheted, hogy valóban empata vagy-e! Ugye, milyen jól hangzik? Mintha ez lenne a szuperképességed és tényleg nagydolog empatának lenni, úgyhogy légy büszke magadra, ha kiderül rólad!

 

empata 01

 

Kép: Pixabay.com

 

Tény és való, hogy nem szaladgálnak empaták az utcán, de azért nem is kell rájuk úgy gondolni, mintha X-menek lennének. Elvégre az érzelmek felismerésének képessége, vagyis az együttérzés, mindenkiben jelen van. Kiben jobban, kiben kevéssé. De az empatákat az különböztetni meg, hogy már anélkül is pontosan tudják, mit érez, sőt, bizonyos esetekben azt is, mit gondol a másik, hogy beszélgetésbe kezdtek volna. Ennyire kifinomult antennákkal rendelkeznek. Lássuk, hogy te is egy ilyen finom érzelmeket felismerő műszer vagy-e!

 

1. Rendkívül érzékeny vagy

 

Nem elég, hogy tudod magadról, hogy könnyen elérzékenyülsz, de még sokszor rád is sütik, hogy túl érzékeny vagy. Folyton megérinti valami a lelkedet, elég egy pillantás ahhoz, hogy átvedd mások érzelmeit, akár kellemesek, akár kellemetlenek, amiket aztán a sajátodként kezelsz. Akár könnyen el is sírod magad.

 

empata 03

 

2. Abszolút nyitott vagy az érzelmekre

 

Ahogy arról előbb is szó esett, rettenetesen könnyedén fogadod be mások érzelmeit. Elég, ha rátekintesz, ha ott áll melletted vagy ha megérint. Persze amilyen jól hangzik, valahol ugyanolyan rosszul is, hiszen nem csak a Mennyekbe emelhetnek mások érzései, hanem a Pokolba is.

 

3. Hangulatingadozó vagy

 

Az eddigiekből már nyilvánvalóvá válhatott a számodra, hogy túl könnyedén, gyorsan, rugalmasan alakulnak át az érzelmeid. Éppen ezért te magad is képes vagy óráról-órára megváltozni. Délelőtt még életvidám volt, délutánra már inkább neki mennél a Dunának. Elképesztően hangulatingadozó vagy.

 

4. Kerülöd a tömeget

 

Nincs min csodálkozni, hiszen nem vagy te mazochista. Lehetőség szerint nem akarsz érzelmi heringpartit. Kerülöd annak az esélyét, hogy olyan helyre menj, ahol sokan vannak, mert ahol temérdek ember van, ott megannyi érzelem is, amiket ha nem muszáj, nem vennél át…

 

empata 02

 

5. Szeretsz egyedül lenni

 

Ezen talán nem is csodálkozol, hogy egy empata szeret egyedül lenni. Hiszen nap, mint nap egy halom emberrel találkozik és annyi érzelmet is vesz fel. Teljesen érthető, ha ezért a Mennyekben érzi magát akkor, amikor végre egyedül van. Csak a csend van és a saját érzelmei. Ilyenkor aránylag rövid idő alatt képes letisztulni, megszabadulni mások érzéseitől és örülhet a sajátjainak. Kimondottan ajánlatos egy empatának időről-időre elvonulnia, hogy ne porszívózhasson magába több érzelmet.

 

6. Imádsz a természetben lenni

 

Amikor kimész a természetbe, helyrebillen a lelki békéd. Megszabadulsz az összes negatív és idegen érzelemtől, hiszen magába szívja őket a föld, kilélegzed magadból a friss levegőn. A fák, a növények, a víz, az erdő megnyugtatja a háborgó érzelmeidet, kipucolják a gondolataidat és szeretetet, békességet ébresztenek benned.

 

7. Csak azt teszed, amit szeretsz

 

Másképp nem is bírnál élni. Ez nem jelenti azt, hogy hedonista vagy, csak azt, hogy nem erőszakolsz rá magadra olyat, amire képtelen lennél. Ezért végzel olyan munkát, amit tetszik, ezért vagy olyan párral, akit tényleg szeretsz, mert másképp az érzéseid kikészítenének. Főleg egy negatív légkörű munkahely vagy egy borzasztó pár vágná haza az érzelmeidet és velük együtt téged.

 

empata 04

 

8. Érzed, hogy fontos szereped van a világban

 

Biztos nem véletlenül vagy empata. Okkal kaptad ezt a képességet. Hiszel abban, hogy fontos szereped van a világban, hogy segíts másoknak. Az emberek nem csak, hogy könnyen megnyílnak neked, hanem szívesen meg is hallgatod őket. Olyankor tudod, hogy ők megkönnyebbülnek, jobban érzik magukat. Te pedig magadba szívod az érzéseiket. Ők megtisztulnak, te pedig zsúfolásig leszel idegen érzelmekkel, amiktől ha nem szabadulsz meg időben, néha egészen megbolondítanak, mert már nem tudod melyik a sajátodé. Néha el is bizonytalanodsz, úgy érzed, képtelen vagy segíteni másoknak. De hidd csak el, valóban dolgod van a világban! 

 

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

A magas érzelmi intelligencia hátrányai

 

7 dolog, amit csak egy különösen érzékeny ember érthet meg

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!