Túl vagy egy testi-lelki szinten egyaránt megterhelő időszakon, és úgy érzed, végre megtaláltad a társat, akivel egységben létezhetsz. Minden remekül megy, már csak egy dologra vágysz: itt az ideje bemutatni a párodat a gyerekednek. De mégis hogyan fogj hozzá? Segítünk.

Kép: pixabay.com

 

Várj, amíg megbizonyosodsz arról, hogy ez egy stabil kapcsolat

Az ismerkedési fázisban még fölösleges az új partnerjelölttel terhelni a gyereket, hiszen még ti sem tudjátok, mi lesz a dologból, hiszen ez csak elbizonytalanítja a kicsit. Ugyanígy annak sincs értelme, hogy a gyerek ragaszkodni kezdjen valakihez, aki hamarosan eltűnik az életéből. Bármennyire is izgatott és lelkes vagy tehát, légy türelmes!

 

Beszéld meg a pároddal, miért is fontos mindez.

Elengedhetetlen, hogy a párod tisztában legyen a találkozás jelentőségével, ahogyan az is, hogy mindketten ugyanúgy képzeljétek el kapcsolatotok jövőjét. Ha valóban mindketten komolyan együtt tervezitek a jövőt, a nagy találkozás fontos lépés. Semmi esetre se hagyd, hogy a párod beszéljen rá a találkozóra: te vagy az, aki kettőtök közül jobban tudja, mikor jött el ennek az ideje. Ugyanígy azzal sincs gond, ha ő még várni szeretne, hiszen ez számára is fontos lépés a kapcsolatotok felvállalásában.

 

Finoman készítsd fel a gyerkőcöt a találkozásra.

Nem szerencsés, ha csak derült égből villámcsapásként érkezik az új szerelmed: sokkal jobb, ha előtte kicsit mesélsz a kicsinek róla. Elmondod, hogy van valaki, aki számodra nagyon fontos, indokold meg, miért. Ne aggodalommal és félelemmel övezd a találkozást, hanem izgalommal, vidámsággal és játékossággal. Hagyd, hogy a gyerek is kérdezzen: lehet, hogy néhány kérdés sikamlós lesz („anyu, és szexeltetek már?”, „akkor már aput nem is szereted?”), de ha előre felkészülsz, biztosan tudsz a gyerek korának megfelelő válaszokat adni.

 

Ügyelj arra, hogy a párod és a gyereked is elég figyelmet kapjon.

Természetes, hogy a gyerek érez bizonyos féltékenységet, amiért a partnered figyelmet kap, hiszen azelőtt csak az övé voltál. Különösen ügyelj hát arra, hogy őt is bevonod a közös beszélgetésbe, programba, és rá is figyeltek mindketten a közös randin. Az elején ne vigyétek túlzásba a gyengédséget, hadd szokjon az új helyzethez a kis pöcök.

 

Olyan helyen találkozzatok, ahol a gyerek jól érzi magát.

Tekintve, hogy maga a szituáció új, segít, ha legalább a környezet a gyerek komfortzónájához tartozik. Ne egy idegen helyre menjetek, esetleg az új párod otthonába, hanem nálatok vagy egy gyerek által különösen kedvelt helyen találkozzatok először, illetve eleinte.

 

Kép: pixabay.com

 

Ha lehetséges, vond be az exedet is a történetbe.

Amennyiben a kapcsolat a volt pároddal kiegyensúlyozott, avasd be őt is abba, hogy a gyereketek megismerkedik az új partnereddel. Az új szerelmed természetesen nem lesz a gyerek szülője, de egy nagyon fontos ember lehet az életében, akiről jó, ha emiatt tud az exed is. Ugyanez vonatkozik természetesen az ő új választottjára is, akivel ezentúl egyfajta csapatként működtök majd a gyerek érdekében.

 

A barátok, családtagok segítsége aranyat ér.

Ha a gyerek azt látja, hogy nem csak te, de a nagyszülei, unokatestvérei és a régi barátaid – vagyis a hozzá közelállók – is jóban vannak a kedveseddel, jó eséllyel ő is elfogadóbb lesz. Egyszerűen látja, hogy a bizalom természetesen árad, és mindenki megtalálja a helyét az új helyzetben.

 

Ne keseredj el, ha nem megy minden tökéletesen rögtön.

Elképzelhető, hogy a gyerkőc és a párod között tökéletes az összhang az elejétől fogva, de az is lehet, hogy épp ellenkezőleg alakulnak a dolgok. Az elutasítás ilyenkor nem feltétlenül a partnered személyéről szól, a gyerek sokszor magával az új, idegen helyzettel nem tud mit kezdeni. Légy türelmes vele és magatokkal is, a lényeg, hogy merjetek őszintén beszélgetni az érzésekről.

 

Állj készen az érzelmi hullámvasútra.

A válás és az új élet elkezdése sosem könnyű, és a történet egyik szereplőjének sem az. Lehetnek nyugisabb időszakok, de sor kerülhet kisebb-nagyobb viharokra, sőt: akár lelki cunamira is. A legnehezebb időszakokban emlékeztesd magad, hogy bármennyire is zordnak tűnik néha a helyzet, a lelke mélyén a gyerek is jóban akar lenni a szerelmeddel, hiszen ő is békére, szeretetre és elfogadásra vágyik, mint minden ember.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

 

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!